Hoppa till huvudinnehållet

Flera företag i kris - nytt energistöd lanseras

Publicerad:
Region Värmland ska försöka hjälpa företag att klara av de redan höga elpriserna.
Region Värmland ska försöka hjälpa företag att klara av de redan höga elpriserna. Foto: Håkan Strandman

Region Värmland presenterar ett särskilt energistöd under hösten för att försöka hjälpa företag att överleva de redan höga elpriserna.

Stödet innebär att energiexperter besöker företag, utvärderar deras elanvändning och därefter föreslår energisparande åtgärder.

Daniel Ekström, projektledare på Energikontoret Värmland, säger till FT att Region Värmland har köpt in tjänster av en konsultfirma som ska ge företag tips och råd om energibesparande åtgärder.

– Företagen ska se det som en rådgivning, vart man kan hitta lågt hängande frukter, säger Daniel Ekström och betonar att det inte handlar om att göra någon större energikartläggning.

Ändra vanor

Han förklarar att det handlar om att ändra gamla vanor och rutiner för att kunna minska elförbrukningen. Bara genom den åtgärden kan det vara möjligt att spara upp till tio procent av elförbrukningen.

– Det kan exempelvis vara i en restaurang där kockarna kommer till jobbet och sätter igång allt och sedan tar på sig arbetskläder och sedan dricker kaffe. Då har ugnarna stått och gått i onödan, säger han och fortsätter:

– Man ska ifrågasätta alla vanor och rutiner man har. Man ska titta på vad man gör och fråga sig om jag måste göra som jag alltid har gjort. Och om det finns något smartare sätt att göra det på.

För vissa företag är läget akut redan nu - innan kylan har kommit.

– Jag har pratat med företagare som är väldigt upprörda och ledsna, som funderar på om de ska sluta. De vet inte om de ska överleva. Det är kris för vissa företag redan. För vissa företag är det jätteviktigt med ett statligt stöd till elräkningarna

Privata företag

Energistödet söks genom Region Värmlands Företagsjour. Hjälpinsatserna delas ut enligt principen först till kvarn och kan som längst sökas fram till den 30 november.

Målgruppen är privata företag inom Värmlands län med 1-49 anställda. En anledning till detta är att mindre företag ofta har begränsade resurser och är mer sårbara.

Region Värmlands Företagsjour skapades som en hjälp till företag i samband med coronapandemin. Företagsjouren erbjöd vägledning bland regionala och nationella stöd.

Företagsjouren

Företagsjouren är en kostnadsfri vägledningstjänst för värmländska företag som behöver hjälp att hitta och söka tillfälliga stöd från regionala och nationella aktörer.

Källa: Region Värmland

Den här Företagsjouren aktiveras vid händelser med stor påverkan och ska göra det lätt för länets företag att hitta aktuella stöd.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonÅtgärderRegion VärmlandStina HöökTrafikVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.