Hoppa till huvudinnehållet

Blixtagerar efter NWT-avslöjandet: Stopp för vingömmor på socialtjänsten

Publicerad:
Medarbetare gömde flaskor i socialförvaltningens lokaler för sitt vinlotteri.
Medarbetare gömde flaskor i socialförvaltningens lokaler för sitt vinlotteri.

Inget mer vinlotteri.

Toppolitikerna agerar snabbt efter NWT:s avslöjande om den hemliga traditionen och flaskgömmorna på socialtjänsten.

– Vi har sagt till dem att de får sluta med det, säger socialnämndens ordförande Britt-Marie Wall (S).

På socialtjänsten i Filipstad har det funnits gömda vinflaskor i skåp och korridorer, i samma rum som missbrukare ibland kan tas emot.

Det kunde NWT berätta med hjälp av konversationer mellan personalen på socialtjänsten som under en längre tid arrangerat ett vinlotteri i lokalerna.

I chattgruppen ”In vino veritas”, i vinet finns sanningen, har bilder lagts ut på vingömmorna och där har man också skrivit hur man gjort för hålla traditionen hemlig för cheferna.

”Vi måste dock byta inlämningsställe då risken för upptäckt nu är för stor”, tillsammans med en hyschande emoji, är ett av meddelanden i chatten.

Moderaten Christer Olsson sitter just nu som andre vice ordförande i socialnämnden och är tilltänkt som ny kommunstyrelseordförande efter maktskiftet i kommunen.

Moderaten Christer Olsson gillar inte att läsa om vinlotteriet på socialtjänsten i Filipstads kommun.
Moderaten Christer Olsson gillar inte att läsa om vinlotteriet på socialtjänsten i Filipstads kommun. Foto: Göran Persson

Han är kritisk mot vinlotteriet på socialtjänsten.

– Jag kan tycka att det är synnerligen olämpligt, framför allt på en arbetsplats där man sysslar med missbruksvård. Det stämmer inte överens med den imagen på den arbetsplatsen, säger han.

Enligt kommunens HR-chef Annika Alfredsson finns det ingen policy om att man inte får ha alkohol förvarat på sina rum. Socialchefen Åsa Andersson har tidigare sagt att frågan aldrig kommit upp tidigare, men att hon nu meddelat personalen att det inte ska förekomma vinflaskor på arbetsplatsen.

Är det här en fråga du vill ta vidare i den politiska ledningen?

– Absolut, säger Christer Olsson och fortsätter:

– Nu när vi ställs inför detta faktum kan det vara läge att ta upp en policydiskussion. I synnerhet på socialförvaltningen där man arbetar med problemområden som droger och missbruk, då måste man verkligen tänka sig för.

Christer Olsson säger samtidigt att det inte är någon olaglig aktivitet som personalen sysslat med, men att de i stället får ägna sig åt detta på sin fritid.

– Man får göra det, men inte så; med spritlagret på socialtjänsten. Det är iögonfallande. Jag tycker det borde finnas ett bättre omdöme.

Nuvarande ordförande i socialtjänsten, Britt-Marie Wall (S), har samma uppfattning som sin kollega i nämnden.

”Jag tycker inte att det är lämpligt med ett sådant lotteri på en sådan plats” säger socialnämndens ordförande Britt-Marie Wall.
”Jag tycker inte att det är lämpligt med ett sådant lotteri på en sådan plats” säger socialnämndens ordförande Britt-Marie Wall. Foto: Lars Myr/Arkiv

– Jag tycker inte att det är lämpligt med ett sådant lotteri på en sådan plats. Men det är inte förbjudet, men från och med nu är det så. Vi har sagt till de att de får sluta med det, säger hon och fortsätter:

– Vi ska motverka alkohol- och drogvanor och då borde det inte finnas inom socialnämndens väggar.

Även hon ser positivt på om en fråga om policy kan lyftas.

– Det tycker jag och det borde gälla hela kommunen. Vi ska inte bara ha det på ett ställe, utan då borde det vara så överallt.

Artikeltaggar

AlkoholÅsa AnderssonBritt-Marie WallChrister OlssonFilipstadFilipstads kommunMissbrukSocialnämnderSocialtjänstVård och omsorg

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.