Hoppa till huvudinnehållet

Facket kritisk till förslag att lägga ner Skanshöjd: ”Det är enkel matematik”

Publicerad:
Adam Randin är facklig företrädare för Vision.
Adam Randin är facklig företrädare för Vision. Foto: Privat

Socialförvaltningen i Filipstads kommun blöder pengar. Vid senaste mötet drog ordföranden tillbaka besparingsförslagen från dagordningen vilket fick oppositionens Christer Olsson att yrka på att alla förslag som tjänstemännen kommit med skulle lyftas.

Ett av de förslag som skulle kunna spara 1,5 miljoner årligen är att stänga kommunens egna behandlingshem Skanshöjd i Nykroppa. Adam Randin är till vardags alkohol- och drogterapeut men också företrädare för fackförbundet Vision.

Han har fått i uppdrag att göra en risk- och konsekvensbeskrivning av vad en nedläggning av Skanshöjd skulle kunna leda till.

Adam Randin förklarar att om man bara tittar på spenderade kronor kan det se ut som att det skulle innebära en besparing att stänga boendet.

Boendet öppnade i sin nuvarande form i januari 2021.

– 2021 hade kommunen en placeringskostnad på knappt 1,2 miljoner kronor. Året innan, när Skanshöjd inte var igång, hade kommunen en placeringskostnad på 5,5 miljoner kronor, säger Adam Randin.

Placeringskostnad är de kostnader som kommunen har för att skicka Filipstadsbor till behandlingshem utanför kommunen.

– Och då har jag inte sagt ett enda ord om det mänskliga lidandet.

Från 2017 till 2021 varierade kommunens placeringskostnader mellan 5,5 miljoner till 9,5 miljoner för att sedan sjunka drastiskt till knappt 1,2 miljoner när Skanshöjd öppnade.

I år är prognosen beräknade till 2,2 miljoner.

Adam Randin förklarar att även om man räknar samman kostnaden på 1,5 miljoner och placeringskostnader på 2,2 miljoner så blir summan 3,7 miljoner vilket inte är i närheten av vad kommunen haft för kostnader för behandlingshem under de senaste åren innan Skanshöjd öppnade.

Placeringskostnader

2017: 7,6 miljoner

2018: 9,6 miljoner

2019: 7,0 miljoner

2020: 5,5 miljoner

2021: 1,2 miljoner

2022: 2,2 miljoner (prognos efter september)

Adam Randin menar att förslaget att spara in på Skanshöjd är både oekonomiskt och dåligt för de som bor där.

Han jämför det med att en familj försöker spara pengar genom att sluta köpa mat och istället äter alla sina måltider på restaurang, matkostnaden minskar men totalkostnaden blir mycket högre.

– Det är enkel matematik, konstaterar han.

Dessutom påpekar han att man på Skanshöjd även förbereder återgången till samhället på ett genomtänkt sätt med boende och eventuellt jobb eller praktik av något slag.

– Det vi gör på sikt minskar bidragsberoendet, säger Adam Randin.

Åsa Andersson är socialchef i Filipstads kommun. Hon förklarar att besparingsförslaget är borttaget från nämnden just nu. Det kan komma upp som ärende i januari som tidigast, enligt henne.

Artikeltaggar

Åsa AnderssonBehandlingshemFilipstads kommunNämnderNykroppaPolitikVård och omsorg

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.