Hoppa till huvudinnehållet

Årets kulturstipendiater utsedda

Publicerad:
Nils Johannesson tilldelas Filipstads kommuns Ferlinstipendium.
Nils Johannesson tilldelas Filipstads kommuns Ferlinstipendium. Foto: Lena Richardson

Nu är stipendiaterna för Ferlinstipendiet, Ungdomsstipendiet och Årets Eldsjäl 2022 utsedda.

Konstnären Nils Johanesson tilldelas Filipstads kommuns Ferlinstipendium 2022 och 10 000 kronor. Nils Johanesson är en etablerad konstnär som deltar i jurybedömda utställningar.

Motiveringen lyder: ”Skulptören och konstsamlaren Nils Johannesson är en etablerad konstnär i Filipstad och Värmland. Han deltar i jurybedömda utställningar och är en god ambassadör för Filipstads kommun och dess kulturliv. Hans konstintresse är stort och han har en gedigen konstsamling av värmlandskonstnärer med tonvikt på Filipstad och östra Värmland. Hans trädgård är något av en egen utställning där många av hans egna skulpturer finns att beskåda från strandpromenaden.”

Ferlinstipendiet ska både stimulera och uppmuntra förtjänstfulla insatser inom områdena litteratur, musik, konst, teater, film, dans med flera.

Ungdomsstipendiet

Alicia Karlsson tilldelas Filipstads kommuns ungdomsstipendium 2022 och 5 000 kronor. Hon är en målmedveten tjej som har höga mål både i skolan och i innebandy.

Motiveringen lyder: ”Alicia Karlsson är målmedveten både när det gäller skola och innebandy, vilket har lett till såväl goda betyg som SM-spel med Värmlands distriktslag. Trots att hon går på innebandygymnasiet i Hagfors har hon i år valt att spela i moderklubben Filipstad där hon även hjälper klubbens unga målvakter att utvecklas i sitt spel.”

Ungdomsstipendiet till förmån för barn och ungdomar avser att stimulera och uppmuntra barn och ungdomar upp till 25 år för förtjänstfulla insatser inom kultur, idrott, förenings- fritids- och folkrörelseverksamhet.

Årets Eldsjäl

Lennart Dahlgren tilldelas Filipstads kommuns stipendium till Årets Eldsjäl 2022 och

5 000 kronor. Han är en riktig eldsjäl som lägger ner ett stort arbete på att göra Kalhyttan till en riktigt fin skidarena.

Motiveringen lyder: ”Lennart Dahlgren har med sitt otroliga driv och engagemang varit med och gjort Kalhyttan till en skidarena av högsta klass. Han har tillbringat många timmar i både pistmaskin och på snöskoter i sitt outtröttliga arbete med att göra Kalhyttans skidspår tillgängliga för såväl motionärer som elit.”

Stipendiet till Årets Eldsjäl avser att stödja och uppmuntra förtjänstfulla insatser inom idrottsrörelsen, samt inom annat förenings- och folkrörelsearbete.

Stipendiaterna får motta sina stipendier under kommunfullmäktiges sista sammanträde i år.

Antalet ansökningar och nomineringar till stipendierna uppgår i år till 3 stycken för Ferlinstipendiet, 14 stycken för stipendiet till Årets Eldsjäl samt 8 stycken för Ungdomsstipendiet.

Artikeltaggar

FerlinstipendietFilipstadFilipstads kommunKalhyttanNils JohannessonNöje/KulturSkulpturerStipendierUtställningarVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.