För ett halvår sedan satte länsstyrelsen stopp för utplantering av regnbåge i Värmland. Många fiskeklubbar drabbades hårt, bland andra SFK Filip i Filipstad.
Efter att ha överklagat beslutet har nu lyckan vänt – på fredag, den 11 november, fylls Skribotjärn med 330 kilo ädelfisk.
– Det har varit ett bortkastat år. Men nu känns det bra, jättebra, säger Tommy Bäck, föreningens kassör.
När länsstyrelsen i Värmland valde att stoppa utsättningen av regnbåge var det på grund av att myndigheten menade att det fanns en hel del problem med denna fisk.
Bland annat menade länsstyrelsen att den är invasiv och att den lätt rymmer till andra vatten samt att det inte fanns fria vandringsvägar för övrig fisk.
Tommy Bäck, kassör för Sportfiskeklubben Filip, fnyser åt länsstyrelsens beslut och menar att myndigheten inte hade nog på fötterna för att besluta detta.
Som exempel tar han länsstyrelsens argument gällande att regnbågen är en invasiv art.
– Regnbågen är en art som inte är naturlig i Sverige utan kommer ifrån Kanada från början. Men myndigheten ovanför länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten, gjorde en föreskrift 2021 där de säger att regnbågen är ett undantag då det är en matfisk, förklarar Tommy.
Att stoppa utsättningen av ädelfisk tycker han såldes var ett konstigt och felaktigt beslut.
– Vi har bedrivit sportfiske i Skribotjärn sedan 1961, så det är ingen ny sak att vi sätter ut regnbåge. Och regnbåge har varit inplanterad i Sverige sedan 1890. Så det är ju ett tag.
Lång period av ovisshet
När det blev känt att länsstyrelsen stoppade utsättning av regnbåge i hela Värmland, överklagade SFK Filip beslutet till Havs- och vattenmyndigheten som nu gett klubben rätt – beslutet var felaktigt.
I måndags, den 7 november, damp så klubbens tillstånd för att sätta ut fisk, ner i brevlådan, berättar Tommy.
– Det känns jättebra. Det har varit en låg period som vi gått i ovisshet – vad händer? Jag har lagt ner mycket timmar på det här.
Beslutet från Havs- och vattenmyndigheten ger klubben rätt att sätta ut regnbåge i tre av sina fyra vatten – Skribotjärn, Potten och Skillerälven.
– Vi har fortfarande inte 100 procent, men vi är nöjda med det vi har för tillfället, säger Tommy och berättar att det på fredag, den 11 november, anländer 330 kilo regnbåge till Skribo.
– Det är många som hör av sig och frågar hur det går, för det är väldigt många som håller på med fiske. I vår kommun har vi fyra olika föreningar som håller på med ädelfisk.
Hur har det här påverkat er verksamhet?
– Vi har inte förlorat så mycket pengar, än. Vår största utgift är inköp av fisk och eftersom vi inte har kunnat köpa in någon har vi inte förlorat så mycket. Men det är klart det är lite prestige i det också – vad händer med våra medlemmar? Hur många vill vara kvar? Så man kan säga att det ändå har varit ett bortkastat år.
För att ge några exempel på hur länsstyrelsens beslut påverkat klubben berättar Tommy om vårens stora fiskartävling, 24-timmars, som hålls vid Skribo varje år.
– Normalt sett har vi mellan 60 och 70 lag, i år var det 35. Och vi brukar sälja mellan 70-80 årskort varje år, i år ligger det på 30 årskort. Så förlorat på det här det har vi gjort.
Tror du fiskarna kommer hitta tillbaka nu då?
– Det tror jag de gör, många av dem.