Hoppa till huvudinnehållet

Fina fiskar släpptes ut i Skribotjärn: ”Det känns jättebra”

Publicerad:
Isättning av fisk i Skribotjärn.
Isättning av fisk i Skribotjärn. Foto: Göran Persson

Under fredagen släpptes det i cirka 350 kilo äldelfisk i Skribotjärn. Med det tidigare fisksläppet under veckan så handlar det om totalt cirka 685 kilo äldelfisk.

FT var på plats när lastbilen anlände med ädelfisk från Gustavfors i Hagfors. Ulf Halin, ägare av Gustavalax AB , körde själv lastbilen med fisk till Skribotjärn.

– Fiskarna väger cirka 1,5 kilo styck. Totalt är det cirka 250 fiskar, berättade Ulf Halin och förklarade att de odlar cirka 100 ton fisk varje år.

Ulf Halin skickar ner ett rör för att förbereda isättningen av fisk.
Ulf Halin skickar ner ett rör för att förbereda isättningen av fisk. Foto: Göran Persson

Lastbilen stannade på vägen intill Skribotjärn, därefter kopplades det på ett rör från tanken och röret lades sedan i vattnet. Därefter var det bara att öppna tanken och släppa i fisken.

Stor glädje

Flera personer från styrelsen i fiskeklubben var på plats. Glädjen var naturligtvis stor nu när de äntligen kunde sätta i fisk igen.

– Det känns jättebra. Vi har släppt i 335 kilo tidigare i veckan också, berättade Tommy Bäck, kassör i sportfiskeklubben Filip.

En hel tank full med fisk.
En hel tank full med fisk. Foto: Göran Persson

En bit längre bort stod fiskaren Hans Lundberg som fick uppleva verklig fiskelycka under dagen. När FT pratade med honom så hade han lyckats få upp två fina fiskar.

 Hans Lundberg visade upp en av två fiskar som han fick upp.
Hans Lundberg visade upp en av två fiskar som han fick upp. Foto: Göran Persson

– Jag brukar vara här och fiska en till två gånger per vecka, berättade Hans Lundberg.

Efterlängtat beslut

Som FT tidigare har rapporterat om (FT fredag 11 november) så har fiskeklubben - efter ett beslut från Havs- och vattenmyndigheten - nu fått rätt att sätta ut regnbåge i både Skribotjärn, Potten och Skillerälven.

Tommy Bäck, kassör i SFK Filip.
Tommy Bäck, kassör i SFK Filip. Foto: Göran Persson

Det var ett efterlängtat beslut eftersom länsstyrelsen stoppade utplantering av regnbåge i Värmland för ett halvår sedan, bland annat hävdade länsstyrelsen att det handlade om en invasiv art.

Flera personer från styrelsen i SFK Filip. Från vänster Harriet Johansson, ledamot, Tore Hopman, ordförande, Tommy Bäck, kassör, och Eivor Sundén Bäck, sekreterare.
Flera personer från styrelsen i SFK Filip. Från vänster Harriet Johansson, ledamot, Tore Hopman, ordförande, Tommy Bäck, kassör, och Eivor Sundén Bäck, sekreterare. Foto: Göran Persson

Detta medförde att verksamheten i fiskeklubben stannade upp. Dessutom har det medfört stora ekonomiska förluster för bland annat näringslivet, menar Tommy Bäck.

– Vi har inte sålt fiskekort, men vi har inte haft några direkta utgifter heller. Men hur många medlemmar kommer vi att tappa?

Artikeltaggar

FiskeHavs- och vattenmyndighetenNyheterSFK FilipSkillerälvenSkribotjärn

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.