Hoppa till huvudinnehållet

Munkebergslogen fullsatt när Gunde Johansson hyllades

Publicerad:
 Munkebergslogen var fullsatt när Gunde Johansson hyllades.
Munkebergslogen var fullsatt när Gunde Johansson hyllades. Foto: Göran Persson

Under lördagen hyllades diktaren och tonsättaren Gunde Johansson med det stämningsfulla programmet ”Från Torparvisa till tiggarn från Luossa”.

I år skulle Gunde Johansson nämligen ha fyllt 100 år.

Gunde Johansson föddes i Lindfors den 18 oktober 1922. Från början var han lanthandlare och senare tog han en folkskollärarexamen i Karlstad. Han arbetade även som lärare, bland annat i Hällefors.

Men det är hans livsverk som musiker, tonsättare, vissångare, kompositör och författare som för alltid har skrivit in honom i historieböckerna.

Fin hyllning

Uppskattningsvis var det ett hundratal besökare som hade tagit sig till Munkebergslogen för att ta del av musikprogrammet. Programmet innehöll Gunde Johanssons egna visor tillsammans med hans musik till Dan Andersson, Nils Parling och Nils Ferlin.

Programmet inleddes med kortfilmen Gunde på Kärnåsen, sammanställd av Bosse Landberg. Filmen handlade om Gunde Johansson på Kärnåsens hembygdsgård, där hans teaterstycke "Älvdalssagan" spelades i 40 år.

På scenen stod Rolf Mårth, sång och gitarr, Gunilla Jansson, sång, Bosse Landberg, sång, gitarr och dragspel. Tommy Pettersson var ljudtekniker under programmet.

Det blev en mycket stämningsfull och fin hyllning till Gunde Johanssons minne. Besökarna fick ta del av både film, musik, sång och berättelser kring Gunde Johanssons liv.

Bosse Landberg sjöng och spelade gitarr.
Bosse Landberg sjöng och spelade gitarr. Foto: Göran Persson

Bland annat så tolkade Gunde Johansson flera av Dan Anderssons dikter och tonsatte flera av dessa. Bland annat ”Omkring tiggarn från Luossa” - som Bosse Landberg framförde på ett fint sätt.

Rolf Mårth och Gunilla Jansson.
Rolf Mårth och Gunilla Jansson. Foto: Göran Persson

Dessutom har Gunde Johansson tonsatt Nils Ferlins dikter. Gunilla Jansson framförde bland annat dikten ”Kan du höra honom komma”.

Duktig dragspelare

Rolf Mårth berättade bland annat att Gunde Johansson var en duktig dragspelare och att det faktiskt var så han började sin musikaliska bana.

– Han var med i juniormästerskapen i Värmland och blev högt placerad vad jag har hört, berättade Rolf Mårth som också framförde låten som Gunde Johansson skrev när han hade stängt sin lilla lanthandel.

Rolf Mårth sjöng och spelade gitarr.
Rolf Mårth sjöng och spelade gitarr. Foto: Göran Persson

Låten ”Min lilla butik” är nog en ganska okänd låt för de flesta, men den svängiga låten verkade uppskattas av publiken.

Arrangör var Filipstads Bergslags Riksteaterförening.

Medalj och staty

Den svenska regeringen tilldelade Gunde Johansson medaljen Illis quorum för framstående kulturellt och konstnärligt arbete när han fyllde 70 år.

Det bjöds på en stämningsfull hyllning av Gunde Johansson.
Det bjöds på en stämningsfull hyllning av Gunde Johansson. Foto: Göran Persson

År 2011 invigdes en staty av Gunde Johansson i stadsparken i Filipstad.

Gunde Johansson avled den 21 juli 1995 men hans livsgärning lever vidare för alltid...

Mörkret sänkte sig över Munkebergslogen.
Mörkret sänkte sig över Munkebergslogen. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

FilipstadGunde JohanssonKarlstadLindforsMusikSångTonsättare

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.