Hoppa till huvudinnehållet

Här får dammarna stå kvar – men limbon kvar för vattenkraften

Publicerad:
Vattnet forsar vid dammen som reglerar vattnet i Skribotjärn.
Vattnet forsar vid dammen som reglerar vattnet i Skribotjärn. Foto: Filip Kowalski

Filipstads kommun nådde en liten framgång i somras när länsstyrelsen valde att avskriva tillsynsärendena för tre dammar som inte producerar vattenkraft. Anläggningarna i Skribotjärn, Hemtjärn och Finnshyttan kommer därmed att få stå kvar.

I det nya Tidöavtalet framgår det att omprövningen av vattenkraften i Sverige ska pausas, men i det fallet vågar Filipstads kommundirektör Hannes Fellsman inte ta ut någon seger i förskott.

I början av året skickade Länsstyrelsen i Värmland brev till Filipstads kommun gällande tre olika tillsynsärenden för gamla dammar som reglerar vatten i kommunen men som inte producerar någon el. Det gällde dammarna i Skribotjärn och vid utloppet till Hemtjärn samt en damm intill industrifastigheten i Finshyttans bruk.

Dammarna omfattades inte av den nationella planen för vattenkraften, men syftet från länsstyrelsen sida var att sätta press på kommunen att vidta åtgärder för att dammarna skulle bli förenliga med miljökvalitetsnormerna för vatten och leva upp till kraven som ställts i miljöbalken och i EU:s ramdirektiv för vatten.

Eftersom dammarna ansågs påverka vatten som ingick i den nationella planen för vattenkraften förväntades kommunen att senast den 1 september nästa år ha lämnat in en ansökan om prövning för moderna miljövillkor.

Hannes Fellsman, kommundirektör i Filipstads kommun, känner en tacksamhet inför att länsstyrelsen lyssnade på kommunen när det gäller dammarna vid Skribotjärn, Hemtjärn och i Finnshyttan.
Hannes Fellsman, kommundirektör i Filipstads kommun, känner en tacksamhet inför att länsstyrelsen lyssnade på kommunen när det gäller dammarna vid Skribotjärn, Hemtjärn och i Finnshyttan. Foto: Helena Karlsson

Två yttranden

Kommunen skickade in två yttranden till länsstyrelsen i maj, först ett där kommunen ifrågasatte varför länsstyrelsen inte tagit något hänsyn till historiska eller kulturella värden i sina utredningar, därefter ett som visade att de tre aktuella dammarna borde undantas från prövningarna på grund av urminnes hävd. Samtliga dammar har använts för vattenreglering sedan tiden före år 1882, vilket är gränsen för urminnes hävd. Kommunen lyckades också visa att det inte har gjorts några förändringar på dammarna, som kom i kommunens ägo 1979, efter 1882 som skulle kunna sätta urminnes hävd ur spel.

I somras la länsstyrelsen när sitt tillsynsärende för dammen som reglerar vattnet i Hemtjärn.
I somras la länsstyrelsen när sitt tillsynsärende för dammen som reglerar vattnet i Hemtjärn. Foto: Filip Kowalski

Länsstyrelsen i Värmland svarade i början av juni med att avskriva ärendena kring de tre dammarna. För Filipstads kommundirektör Hannes Fellsman kom beskedet från länsstyrelsen som en lättnad.

– Länsstyrelsen la sig platt. För kommunen betyder det mycket eftersom vi inte vill lägga cirka två miljoner kronor per damm för att kunna möta kraven som följer med de moderna miljövillkoren. Det hade inte varit rimligt att bygga vandringsvägar vid dammar där det inte finns några fiskar som vandrar, säger han.

Ingen motivering

Hannes Fellsman vill inte bråka med länsstyrelsen kring avskrivningarna av de tre ärendena, men han tycker samtidigt att det är märkligt att besluten togs utan att det gavs någon som helst motivering.

Han drar paralleller till den nyligen uppmärksammade tvisten mellan länsstyrelsen och ett antal fiskevårdsföreningar, där föreningarna först inte fick tillstånd släppa i regnbåge i sina sjöar då fisken klassas som en invasiv art. Men när havs- och vattenmyndigheten gav föreningarna rätt, bland annat genom att visa på att regnbågen bör undantas från regeln om invasiva arter då den är en matfisk, kunde länsstyrelsen inte svara.

– Jag tror att länsstyrelsen kör på helt hårdnackat utifrån det uppdrag som den har fått. Den kör på enligt vad som står i regleringsbrevet, säger han.

Här rinner vattnet i kanalen vid Finshyttans bruk efter dammen som leder vattnet ner mot Lersjön.
Här rinner vattnet i kanalen vid Finshyttans bruk efter dammen som leder vattnet ner mot Lersjön. Foto: Filip Kowalski

Ett regleringsbrev är regeringens sätt att operativt styra myndigheternas arbete. Genom det som står i ett regleringsbrev kan myndigheterna verkställa regeringens politik.

Hannes Fellsman hoppas nu att de tre dammarna inte kommer att bli föremål för nya utredningar, att kommunen även fortsättningsvis ska kunna lägga sitt fokus på att underhålla anläggningarna så att de även i framtiden ska kunna vara en del av områdets kulturhistoriska miljö.

– Vi har redan lagt ner väldigt mycket jobb och pengar på de här ärendena, vi får hoppas att det stannar där, säger han.

Kraftdammarna kvar

Nu står kampen istället kvar kring de elproducerande dammarna i kommunen. I Tidöavtalet, en överenskommelse mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna, står det att som NWT var först att rapportera om, att omprövningen av vattenkraften ska pausas ”tills det är kartlagt vilka konsekvenser omprövningen får för elproduktionen”. Partierna vill ta fram nya regler som säkerställer att ”intresset av elförsörjning väger mycket tungt”.

– Även om det står så i Tidöavtalet har länsstyrelsen inte släppt sitt uppdrag. De elproducerande dammarna är fortfarande under lupp. Alla dammägare ska fortsatt söka nya prövningstillstånd, det kommer att kosta oerhört mycket pengar, säger Hannes Fellsman.

Han tror att länsstyrelsen kommer att köra vidare med sitt jobb ända in i kaklet.

– Egentligen är jag inte så orolig. I det nya regleringsbrevet som kommer vid årsskiftet väntas alla vattenkraftsprövningar sättas på paus, men fram tills dess kommer länsstyrelsen fortsätta att köra på, säger Hannes Fellsman.

Dammen vid Finshyttans bruk.
Dammen vid Finshyttans bruk. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

ÅtgärderDammarEUFilipstads kommunFiskeHannes FellsmanHemtjärnKristdemokraternaLiberalernaMiljöModeraternaSkribotjärnSverigedemokraternaVärmlands länVattenVattenkraft

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.