Hoppa till huvudinnehållet

Skulle inte driva eget – nu firar hon 15 år med butik: ”Har det ju i blodet!”

Publicerad:
Jessica Bjord Pettersson har drivit Filipstads djurcenter i 15 år. Det firar hon till helgen genom många roliga aktiviteter i butiken.
Jessica Bjord Pettersson har drivit Filipstads djurcenter i 15 år. Det firar hon till helgen genom många roliga aktiviteter i butiken. Foto: Emely Wallo Bergare

Hon skulle aldrig ha ett eget företag, ändå har Jessica Bjord Petterson nu i 15 år drivit Filipstads djurcenter.

– Man har det ju i blodet, jag kunde helt enkelt inte låta bli! säger hon och berättar att det till helgen vankas firande i dagarna tre.

Jessica ger även tips på den ultimata julklappen att ge till sin pälskling.

Till våren är det tre år sedan flyttlasset gick från Vikgatan till lokalerna i galleria Näktergalen. Här har Jessica Bjord Pettersson mer svängrum för sin verksamhet, men större yta innebär också mer jobb.

– Det blivit mycket, mycket mer att göra för mig eftersom det är fler produkter och så vidare. Men att ta steget, från en liten lokal till en större, har varit himla bra för mig. För man måste ju prova!

Att våga söka nya vägar för att utvecklas och se nya möjligheter är viktigt för att överleva i en tuff bransch där e-handeln växer allt mer. Men, menar Jessica, det finns parametrar där nätshopping inte kan mäta sig med den lokala handeln. Exempelvis när det kommer till personkontakt och den personliga servicen.

– Det är verkligen vår styrka och det tycker jag faktiskt att vi är ganska bra på här i Filipstad.

”Inte så det funkar”

Under de 15 år hon drivit Filipstads djurcenter har handeln på olika sätt förändrats lokalt. Trogna kunder finns det gott om, men att få än fler att förstå vikten av att handla lokalt är en ständig kamp.

– Det handlar om köptrogenhet. Det är tack vare kunderna man överlever och det tycker jag är viktigt att trycka på – trogna kunder som vill att man är kvar. En del tycker att man inte behöver handla här för att det är alltid någon som gör, men det är inte riktigt så det funkar. Det här är jättesvårt för oss småföretagare eftersom vi inte har lika stora muskler som de stora kedjorna och det är något som folk har lite svårt att förstå.

På Djurcenter i Filipstad finns det mesta som våra pälsklingar kan önska sig. Jessica tipsar om den ultimata julklappen.
På Djurcenter i Filipstad finns det mesta som våra pälsklingar kan önska sig. Jessica tipsar om den ultimata julklappen. Foto: Emely Wallo Bergare

Jessica fortsätter:

– Tyvärr är det en hel del som slagit igen men jag tycker också att det känns som om folk har börjat förstå att man måste handla på hemmaplan för att det ska finnas butiker kvar. För handlar man inte hemma nu kommer det inte finnas något kvar sen. Och det är därför som vissa butiker försvinner för man klarar sig inte utan luft hur länge som helst – oavsett om man jobbar och har kunder måste man kunna ta ut en liten lön för att kunna bo och leva.

Inför framtiden är hon ändå hoppfull:

– Jag hoppas att det tuffar på och att det finns fler som vill försöka att starta eget och att de förstår att det här är bland det roligaste som finns att hålla på med. Vi har tappat en hel del men det kommer nya som vill mycket. Och då hoppas jag att de flesta tänker att de vill gynna oss som håller på.

”Älskar att gå till jobbet!”

Nu i helgen (den 25-27 november) har det blivit dags för Jessica att fira sina 15 år som egenföretagare. Men att hon skulle satsa på en karriär som entreprenör var från början inget hon planerat.

– Man har alltid sagt att man inte ska vara egen, men på något sätt blir man det ändå! Vi är uppväxta med det – pappa hade butik i många år och då tyckte man att han aldrig var ledig, och sen så gör man likadant... Man har det ju i blodet! säger hon med ett skratt.

 Till våren har det gått tre år sedan Jessica Bjord Pettersson flyttade sin verksamhet till galleria Näktergalen.
Till våren har det gått tre år sedan Jessica Bjord Pettersson flyttade sin verksamhet till galleria Näktergalen. Foto: Filip Kowalski

När Jessica ombeds beskriva hur åren som butiksägare varit kommer svaret snabbt:

– Det har varit jätteroligt, man lär sig nya saker hela tiden. Jag trivs och älskar att gå till jobbet, det gör jag verkligen! Sen är det klart att det är upp och ner, men det har ändå varit övervägande positivt hela tiden. Det bästa är så klart kunderna, både tvåbenta och fyrbenta. Jag hoppas jag ska hålla på i 15 år till!

Hamsteruppfödare

Helgens jubileum firas med olika aktiviteter i butiken under fredag, lördag och söndag.

– På fredag kommer en del säljare vara på plats för att visa upp aktivitetsleksaker till hund, katt och smådjur. Sen på lördag kommer jag ha två uppfödare som föder upp guldhamster och gerbiler på plats för att visa upp sina små djur. Och på söndag kommer Filipstads brukshundsklubb att finnas här för att visa lite olika nose work-varianter och rallylydnad. Man får även komma med sina hundar för att få lite tips och trix.

Till sist, jul närmar sig och till helgen är det även skyltsöndag. Vad ska man köpa i julklapp till sin pälskling i år?

– Då tycker jag absolut att man ska satsa på en aktivitetsleksak som man kan aktivera hunden, katten eller smådjuret med själv. Oavsett om det är mycket snö och kallt så man inte kommer ut nu i vinter, eller om man har någon som måste hålla sig lugn, så är aktivitetsleksaker bra och det finns ett stort utbud.

Artikeltaggar

ButikerFilipstadHandelHusdjurJulVikgatan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.