Hoppa till huvudinnehållet

Filipstadsalmanackan är här – har hela kommunen i fokus

Publicerad:
 Ove Svensson, Karin Fröde Olsson, Marina Tallberg och Tommy Pettersson har alla jobbat med almanackan.
Ove Svensson, Karin Fröde Olsson, Marina Tallberg och Tommy Pettersson har alla jobbat med almanackan. Foto: Filip Kowalski

Redan i slutet av förra veckan var det smygsläpp av årets upplaga av Filipstadsalmanackan.

Nu hoppas Filipstadsföretag i samverkan på att försäljningen ska ta fart.

– Alla intäkter går ju till att driva FFIS alla evenemang under året, säger Karin Fröde Olsson.

Filipstadsalmanackan speglar Filipstads kommun i bilder. En grupp inom Filipstadsföretag i samverkan har jobbat för att ta fram en almanacka som representerar hela kommunen. Fotografen Marina Tallberg har utgått från en medveten strategi när hon har gett sig ut för att fånga verkligheten i bild.

– Jag har tänkt mycket på att åka ut från själva kärnan Filipstad, ut till hela kommunen. Jag har försökt att få med olika aktiviteter och få med människor, säger hon.

Kan du utveckla resonemanget?

– I de två senaste almanackorna har det varit många naturbilder, vilket har berott mycket på pandemin. Så det jag har fokuserat på har varit människor och händelser. Vi har även fått med någon naturbild förstås, men jag tycker att det är roligt när kommuninvånarna är med liksom aktiviteterna i stan.

Gruppen som har valt ut bilderna har haft ett svårt jobb – materialet har varit omfattande.

– Bilder har vi i mängder, men bara tolv månader. Vi skulle kunna ösa in hur många vackra bilder som helst, men vi har fått göra ett urval, säger Karin Fröde Olsson.

Marina Tallberg tycker att uppdraget att ta bilder har varit roligt och inspirerande. Det enda tråkiga har varit att det inte går att få med allt.

– Nu fick till exempel inte Nordmark plats i årets almanacka, då får man tänka på att få med Nordmark till nästa år istället. Det är roligt att involvera hela kommunen, säger hon.

Även i år kommer Filipstadsföretag i samverkan att jobba tillsammans med Filipstads gille som ska sälja tidningen Vår stad. Den 24 och 25 november kommer Filipstadsalmanackan och Vår stad att säljas på Ica Kvantum i Filipstad. Almanackan kommer även att finnas ute i handeln, samt säljas under evenemang som tomteparaden och Filipstads julmarknad.

Artikeltaggar

EvenemangFFISFilipstadFilipstads kommunFörsäljningIca KvantumMarina TallbergNöje/KulturTidningarVår stad

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.