Hoppa till huvudinnehållet

Wasas jättesatsning försenas – kostnaderna har skenat

Publicerad:
Ola Kellertz är fabrikschef på Wasa i Filipstad. Foto: Lena Richardson

I maj förra året presenterade Wasa en storsatsning på fabriken i Filipstad. Barillakoncernen stod beredd att investera 1,2 miljarder kronor på sina Wasas bagerier, varav 700 miljoner kronor i Filipstad.

Syftet med investeringen var bland annat att bygga ut den nyare fabriksdelen och installera en ny produktionslinje.

Oväntat höga kostnadshöjningar har nu tillfälligt bromsat in förarbetet, men fabrikschefen Ola Kellertz manar till lugn och konstaterar att målet är att driva projektet vidare med en justerad tidsplan.

Barillakoncern hade en ursprungligen en femårsplan för sin jätteinvestering i Wasas fabriker, en framtidssatsning som presenterades i maj förra året. I Filipstads skulle 700 miljoner kronor investeras i att bygga ut den nyare fabriksdelen och skapa en ny produktionslinje.

Med ett gott år i ryggen - nu blickar Wasa framåt med sin jättesatsningWasabröd säkrar framtiden med jättesatsning

Investeringen skulle ge Wasa modern teknik, en högre grad av automation i fabriken samt en förbättrad arbetsmiljö.

Sedan presentationen av satsningen har mycket hänt och Wasa har kommit en bit på vägen i sitt förarbete.

Men företaget har också stött på bekymmer som det inte har kunnat påverka. Enligt en internkommunikation som har nått FT lyfte fabriksledningsgruppen den stigande inflationen och allt högre räntor som faktorer som bromsat in förarbetet.

Därför grävs det inte längre vid fabriken för en ny infartsväg, inte heller flyttas det något avlopp. Dessutom görs för tillfället inget arbete med schaktning.

Wasa har gjort den tillfälliga inbromsningen för att inte kostnaderna ska skena iväg okontrollerat. Fabrikschefen Ola Kellertz tycker inte att det går att säga att projektet är pausat.

– Projektet är inte pausat men vi behöver göra en översyn av projektet givet de kostnadsökningarna vi har sett den senaste tiden, säger han.

Härnäst ska det utredas vilka möjligheter och alternativ som Wasa har för att kunna gå vidare.

– Jag beräknar att vi ska kunna kommunicera våra planer kring halvårsskiftet, säger Ola Kellertz.

Investeringen är viktig för företaget och för kommunen i stort. Finns det någon anledning till oro för att projektet inte blir av överhuvudtaget?

– Vi är fortsatt beslutsamma i att investera i Filipstad och våra mål är desamma, men vi måste nå målen med en given budget. Det kan innebära att projektet och tidsplaner kan skilja något från vad som tidigare har kommunicerats.

Artikeltaggar

BagerierBudgetarEkonomiFilipstadInflationInvesteringarNäringslivOla KellertzWasa

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.