Hoppa till huvudinnehållet

Uppskattad kulturparad i Lesjöfors

Publicerad:
Det blev en uppskattad kulturparad i Lesjöfors.
Det blev en uppskattad kulturparad i Lesjöfors. Foto: Sven-Åke Karlsson

Under tisdagen genomfördes det en kulturparad i Lesjöfors. Deltagarna visade olika figurer och spindelnät, med anknytning till kända barnsånger.

Barn och elever från fyra års ålder och upp till årskurs fem, samt högstadieelever, deltog i paraden.

”Pilotparaden” i Lesjöfors genomfördes under tisdagen.
”Pilotparaden” i Lesjöfors genomfördes under tisdagen. Foto: Sven-Åke Karlsson

”Pilotparaden” i Lesjöfors genomfördes i samarbete med både förskola och skola.

Syftet var att göra någonting tillsammans med alla elever, lärare och pedagoger. Alla medverkande skulle känna sig delaktiga på något sätt.

Uppseendeväckande figurer.
Uppseendeväckande figurer. Foto: Sven-Åke Karlsson

Utgångspunkten var de två jättedockor som Figurteaterkompaniet redan har skapat - ett stort troll och en stor spindel.

– Vi gjorde en ”pilotparad” och testade konceptet i Lesjöfors eftersom vi planerar en parad i Filipstad tillsammans med förskolorna nästa år. Det kommer att bygga på kända barnsånger, så vi jobbar först med olika barnsånger och figurer med anknytning till dem, berättar Pia Arnedotter som driver Figurteaterkompaniet tillsammans med Hugo Catolino.

Förberedande arbete

I skolan har förberedande arbete genomförts i form av workshops. Barnen som är 4-5 år gamla har tillverkat småspindlar. bland annat med hjälp av material från naturen. De har även tillverkat spindelnät, så kallade drömfångare.

Ida Eckerwall, från Kulturskolan, har arbetat med elever i årskurs 1-3. De har arbetat med rörelse och samarbete - med spindelnätet som utgångspunkt.

Marcos Ciscar och Robert Drewstad, från Kulturskolan, har bland annat experimenterat med olika stämningsljud och effekter.

Ett stort spindelnät.
Ett stort spindelnät. Foto: Sven-Åke Karlsson

Figurteaterkompaniet har jobbat med några högstadieelever och instruerat eleverna i hur jättespindeln hanteras.

– Det har varit väldigt positivt och det har varit jätteroligt, vi har jobbat med förskolan och det har gått jättebra. Även högstadieelever har varit med så det har varit uppskattat, säger hon.

Pia Arnedotter driver Figurteaterkompaniet tillsammans med Hugo Catolino.
Pia Arnedotter driver Figurteaterkompaniet tillsammans med Hugo Catolino. Foto: Sven-Åke Karlsson

Arrangörer i Lesjöfors var Figurteaterkompaniet, Kulturskolan och Stålvallaskolan.

Ett test

Figurteaterkompaniet har arbetat med gatuteater och jättedockor under många år. Paraden i Lesjöfors var alltså ett pilotprojekt - ett slags test - inför den stora parad som planeras i Filipstad nästa år.

– Vi planerar en parad i Filipstad tillsammans med förskolorna nästa år. Nu finns en projektidé om att göra något liknande i Filipstads kommun i samverkan mellan Figurteaterkompaniet och Kulturskolan. Figurteaterkompaniet har sökt och erhållit medel från Region Värmland för själva produktionen av dockor. Kulturskolan bistår med pedagoger och produktionsinsatser och en del medel för workshops. En vision är att detta kan bli en utgångspunkt för ett årligen återkommande evenemang där fler verksamheter och aktörer kan kopplas på. Ett samlande kultursammanhang, säger hon.

Även då ska barnen arbeta med kända barnsånger och göra figurer med anknytning till dem. Tanken är att både förskolan och skolan ska arbeta tillsammans för att förverkliga detta projekt tillsammans.

Förhoppningen är att denna kulturhändelse kan berika bygden och bli ett årligt återkommande arrangemang.

Artikeltaggar

BarnFigurteaterkompanietFilipstadFilipstads kommunFörskolorLärareLesjöforsMarcos CiscarRegion VärmlandSkola och utbildningSkolorStålvallaskolan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.