Hoppa till huvudinnehållet

Brukare försvunnen i flera timmar – anmälan om missförhållande har gjorts

Publicerad:
Filipstads kommun har gjort en anmälan om missförhållande.
Filipstads kommun har gjort en anmälan om missförhållande.

Filipstads kommun har gjort en anmälan om misstänkt missförhållande enligt socialtjänstlagen. Detta efter att en brukare försvann i flera timmar.

Det var i början av november som en äldre man på ett boende i Filipstads kommun meddelade att han skulle gå ut.

Det var vid tretiden på eftermiddagen. Två och en halv timme senare var mannen fortfarande borta och personalen kontaktade hemtjänsten som letade i närområdet.

Drygt tre timmar efter att mannen försvann ringde personalen till mannens granne och undrade om han var där, vilket han inte var.

Cirka sex timmar efter försvinnandet kontaktades ansvarig sjuksköterska när personalen undrade vad de skulle göra. De fick rådet att kontakta polis vilket gjordes.

Polisen hittade mannen som låg på marken, det är oklart hur länge han legat där. Ambulans tillkallades eftersom mannen var nedkyld.

Anmälan om missförhållandet gjordes två dagar efter händelsen. Enligt anmälan ska något liknande inte ha inträffat tidigare.

Kommunen har gjort en egen utredning av händelsen och menar att några fel inte har begåtts. De konstaterar att personen är rörlig och adekvat och brukar ge sig ut. Det ska dock bli tydligare hur de ska arbeta med sin genomförandeplan om något liknande skulle inträffa.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFilipstads kommunHemtjänstUtredningarVård och omsorg

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.