Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen svarar – elevpengen har inget med presentkort eller löner att göra

Publicerad:
Åsa Andersson
Åsa Andersson Foto: Håkan Strandman

Personal på hemtjänsten i Lesjöfors, som vill vara anonym, är upprörd över att kommunen som arbetsgivare inte visar personalen uppskattning för det hårda arbete som genomförs dagligen – till exempel svider det att julborden har dragits in. Dessutom misstänks löneökningar och bonusar för personalen ha finansierats ur trivselkassan.

Nu svarar kommundirektör Hannes Fellsman och socialförvaltningens chef Åsa Andersson på kritiken och påståendena.

Att arbeta under förhållanden där orättvisan mellan olika personalgrupper upplevs som hög blir jobbigt i längden, liksom upplevelsen av att uppskattningen för arbetet uteblir eller finansieras ur fel kassa.

Nu vill delar av hemtjänstens styrka i Lesjöfors uppmärksamma förhållanden som den känner är irriterande och arbetsglädjedödande.

Hemtjänsten rasar över ”bonusar” och indraget julbord: ”Man blir så besviken”

Bland annat uppmärksammar hemtjänstens personal att pengar från det som kallas för trivselkassan, elevpengen som arbetsgruppen får för att ta emot och handleda elever från Spångbergsgymnasiet, dels har gått till att finansiera de anställdas bonusar, dels till de löneökningar som de skulle ha fått. Bonusarna är i det här fallet de presentkort på Svensk handel som betalades ut till de anställda under coronapandemin, ett på 500 kronor och ett på 450 kronor.

Ge tillbaka

Kommundirektör Hannes Fellsman och socialförvaltningens chef Åsa Andersson förstår att det kan uppstå irritationsmoment på olika arbetsplatser när det kommer till frågor som handlar om personalvård. Samtidigt säger de att elevpengen, det som personalen kallar för trivselkassan, inte har legat till grund för varken presentkorten eller några löneökningar.

– Under coronapandemin fick vi en möjlighet att dela ut ett extra presentkort som bonus för att visa uppskattning för insatsen som gjorts, säger Hannes Fellsman.

– Ja, under coronapandemin gjordes det möjligt att skattefritt öka eventuella bonusar. Nu är vi tillbaka på nivån som rådde innan coronapandemin, 500 kronor. Så nu kommer alla tillsvidareanställda och månadsvikarier få 500 kronor i presentkort. Även timanställda som hade en pågående anställning den 1 december och en beläggning på cirka 40 procent kommer få julklappen. Det är ett sätt att ge tillbaka lite till den hårt arbetande personalen, både inom socialförvaltningen och övriga kommunen, säger Åsa Andersson.

När det gäller löneökningar vill Hannes Fellsman vara extra tydlig:

– Löneökningar har absolut ingenting med trivselkassan, elevpengen, att göra. När förvaltningens verksamheter tar emot elever från gymnasiet, utgår en viss ersättning för det. Ersättningen är till för att uppmuntra arbetsgivaren att ta emot lärlingselever samt för att utbilda handledare på arbetsplatserna. Förvaltningen har genom åren valt att låta en del av ersättningen gå tillbaka till arbetsgrupperna så att de kan göra något trevligt tillsammans. Varje arbetsgrupp bestämmer själva vad de vill göra tillsammans. Under pandemiåren var det inte möjligt att ordna någon gemensam aktivitet på grund av rådande restriktioner. Socialförvaltningen beslutade då att ge ett presentkort till medarbetare inom vård- och omsorgsverksamheterna.

Hannes Fellsman är kommundirektör i Filipstads kommun.
Hannes Fellsman är kommundirektör i Filipstads kommun. Foto: Helena Karlsson

Ledardagar viktiga

Hemtjänstpersonalen i Lesjöfors som FT har varit i kontakt med var även besviken på att förvaltningens tjänstepersoner fick åka på spa- och konferensresa medan vård- och omsorgspersonalen inte ens fick kanelbullar under kanelbullens dag.

– Det var mitt beslut att samtliga chefer skulle få åka på Ledardagarna. Det är en viktig del av det ledarutvecklingsprogram som antogs för några år sedan och har varit återkommande, säger Hannes Fellsman. Denna gången var ett stort fokus på värdegrundsarbete och frågor som rör civilt försvar. Vi har en säkerhetspolitisk situation i Europa och Sverige där staten ställer hårda krav på kommunen att intensifiera arbetet med totalförsvarsutbyggnaden. Till detta har kommunen fått statsbidrag att arbeta med frågan och just ledardagarna finansierades delvis av dessa medel.

Att kanelbullarna togs bort för personalen under kanelbullens dag har ingenting att göra med att det skulle vara dyrt för kommunen att bjuda personalen på kanelbullar.

– Under 2020, i början på pandemin, uppmärksammades att olika verksamheter inom socialförvaltningen gjorde på olika sätt kring den här typen av dagar, som till exempel kanelbullens dag och fettisdagen då det serveras semlor. Det blev väldigt svårt att hålla reda på alla olika sätt att hantera de här dagarna vilket gjorde att vi beslutade att vi skulle göra likadant för alla. Det ska inte skilja något om du jobbar på Vikhyttegatan i Filipstad eller i någon annan verksamhet inom socialförvaltningen. Vissa dagar ska uppmärksammas, men det ska vara rättvist och lika för alla. Och är det så att man vill ha kanelbullar under kanelbullens dag är det okej, men då får man köpa kanelbullarna för egna pengar, säger Åsa Andersson.

Inga julbord

Kommunen kommer inte längre att bjuda sin personal på julbord.

– Ingen kommer att få något julbord. Vi har tidigare försökt att genomföra julborden i egen regi där personalen i Strandvägsskolans kök fick laga all mat, men det blev till slut ohållbart ur ett arbetsmiljöperspektiv. Vi har också provat att upphandla julborden under ett-två år, vi hade bland annat ett i Gammelkroppa och ett på Hotell Hertig Karl. Men så kom pandemin och då kunde vi inte ha några julbord, eftersom vi inte kunde umgås i större sällskap. Nu har vi valt att inte fortsätta med julborden då vi helt enkelt inte klarar det längre, säger Hannes Fellsman. Istället står det medarbetarna fritt att använda sina presentkort inom de företag som är anslutna till svensk handel i kommunen. Då skulle man till exempel kunna äta julbord för de pengarna.

Artikeltaggar

Åsa AnderssonCoronavirusetFilipstads kommunFilipstads kommunHannes FellsmanHemtjänstHotell Hertig KarlLesjöforsPersonalpolitikSpångbergsgymnasietStrandvägsskolanVårdVård och omsorg

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.