Hoppa till huvudinnehållet

Ny stor och säker Cheva-ambulans till Filipstad: "Ett riktigt monster"

Publicerad:
Förarinstruktör Dag Claesson, Peter Nordin chef för ambulansen i Filipstad och Thommy Foogde, förarinstruktör, visar upp den nya ambulansen.
Förarinstruktör Dag Claesson, Peter Nordin chef för ambulansen i Filipstad och Thommy Foogde, förarinstruktör, visar upp den nya ambulansen. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Större vårdutrymme, höjd säkerhet och återvinningsbart chassi är bara några av fördelarna med den nya ambulansen som anlände till Filipstad i torsdags. Den fyrhjulsdrivna "Chevan" väger 5,5 ton och är utrustad med en V8-dieselmotor samt sänkbar bakdel vilket underlättar jobbet med lastningen av patienterna. Personalen på ambulansen är nöjda med deras nya transportmedel.

Bak i den nya ambulansen finns två säten i stället för ett, något som kan vara bra om patienten är ett barn och vill ha med sig en förälder.
Bak i den nya ambulansen finns två säten i stället för ett, något som kan vara bra om patienten är ett barn och vill ha med sig en förälder. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

– Alla är nöjda, det här är väldigt positivt, det har varit en längtan i många år, säger förarinstruktör Dag Claesson.

Dag Claesson har varit drivande i frågan om att skaffa den nya Cheva-ambulansen.

– Nu har det äntligen gått i lås. Det känns riktigt bra. Det tar ett par veckor innan vi kommer använda den som utryckningsfordon då alla ska hinna kika på den först, säger han.

– Men till julafton ska den vara i gång i alla fall, säger Peter Nordin, chef på ambulansen i Filipstad.

Thommy Foogde, även han förarinstruktör, berättar att han ser många fördelar med den nya ambulansen.

– Den är väldigt skyddande och man åker tryggt, den är bra för vår säkerhet. Den är mycket bredare än de andra också, det blir ett helt nytt körsätt. Sedan att den är utrustad med en kamera så man ser bak i ambulansen om det skulle hände något så man till exempel skulle behöva stanna och hjälpa till. Det finns även två stolar bak i stället för en vilket är bra i fall det skulle behövas att en kollega åker med eller om en anhörig till patienten vill åka med. Det kan vara väldigt bra när det gäller ett barn till exempel.

– Det känns väldigt bra att det finns ett större vårdutrymme, säger Dag Claesson.

Thommy Foogde berättar att bilen väger 5,5 ton och är utrustad med fyrhjulsdrift och V8-motor.
Thommy Foogde berättar att bilen väger 5,5 ton och är utrustad med fyrhjulsdrift och V8-motor. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

”Ett riktigt monster”

Den nya ambulansen är även bra i återvinning synpunkt.

– Vi kör cirka 50 000 mil på fyra år och när det är dags att byta så är fördelen här att man kan återvinna chassit, man lackar om det och byter ut mattor och så vidare så där kan man tjäna en hel del pengar tillbaka, förklarar Dag Claesson.

Claesson berättar att han nu har utbildad en stor del av all personal i länet.

– Vecka 7, 8, 9 och 10 blir de sista utbildningarna efter det har hela länet fått utbildning om Chevan. Det finns några sådana här i länet, till exempel har Torsby och Arvika börjat använda dem och jag har inte hört något negativt alls, bara väldigt positiva saker, säger han.

Dag, Peter och Thommy är alla beredda om att hålla med om att den nya ambulansen är något utöver det vanliga:

– Det är ett riktigt monster, säger de och skrattar.

Någonting Thommy Foogde vill tillägga så här i dessa halkiga tider för att förhindra olyckor, är att tänka på att hålla hastigheten samt att vara ute i god tid när man ska ut på vägarna.

– Man ska köra lugnt och med godkända däck, vara ute i god tid och vara utvilad när man kör. Det är bättre att ta många pauser än att fortsätta köra på om man är trött. Ökning av hastigheten är inte värt den lilla tidsvinst man får kontra riskerna. Ett tips är att alltid ha med en spade, reflexväst, ficklampa och filtar ifall att det skulle bli fel på bilen och man kyls ner fort, avslutar han.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdArvikaÅtervinningBrott & blåljusFilipstadOlyckorOlyckor och katastroferPeter NordinSäkerhetTorsbyUtbildning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.