Hoppa till huvudinnehållet

Lotten fick avgöra styret: ”Folk är upprörda och besvikna”

Publicerad:
Annalena Järnberg (S) och Cecilia Albertsson (M).
Annalena Järnberg (S) och Cecilia Albertsson (M).

Styret i Hällefors har nu avgjorts – genom lottning.

Det blir fortsatt vänsterblocket med Socialdemokraterna i spetsen som ska leda kommunen.

– Det är otroligt många väljare som är upprörda och besvikna, min telefon har gått varm, säger Cecilia Albertsson (M) som också hon känner besvikelse över situationen.

Sedan valet har det vänstra och högra blocket varit jämnstarka i Hällefors. Socialdemokraterna har, genom ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet, 13 mandat – precis lika många som Moderaterna, Grythyttelistan och Centerpartiet har tillsammans.

SD, med sina fem mandat, har varit vågmästare, vilket hade avgörande betydelse när kommunfullmäktige under onsdagen skulle välja en ordförande till kommunstyrelsen.

SD kunde välja att rösta höger eller vänster men valde istället att lägga fram ett eget förslag – som föll. Partiet bestämde då att lägga ner sina röster, vilket ledde till att lotten fick avgöra vem som i fyra år framöver ska inneha posten som ks-ordförande.

Och det blev sittande ordförande, Annalena Järnberg (S) som fick förlängd tjänst.

– Det är historiskt. Jag har aldrig varit med om en sådan situation innan, det är speciellt, märkligt. Jag har faktiskt inte riktigt landat i det än.

Hur känns det då, att få fortsätta som kommunstyrelsens ordförande?

– Jo, men det känns bra. Det är klart att det kommer innebära utmaningar, men då gäller det att föra en bra dialog och respektera varandra och försöka att hålla ihop det här som blev nu, för kommunens bästa och framåt.

Hade det på något sätt gått att undvika att det skulle bli så här?

– Det var ju väldigt låsta lägen och en speciell situation som uppstod efter valet. Men, det är klart, med dialog med varandra hade det säkert kunnat gå på ett annat sätt. Men nu blev det så här och då får vi jobba efter det på bästa sätt. Jag ska göra så gott jag kan.

Dagen efter sammanträdet i kommunfullmäktige var Cecilia Albertsson (M) fortfarande besviken. Det mesta av besvikelsen hade dock lagt sig och bytts ut mot framåtblickande.

– Vi tänker gå i en stark opposition och utmana – det är vårt uppdrag nu, säger hon.

Redan innan sammanträdet skulle börja kunde hon ana vad som var på väg att hända – att mötet utvecklade sig som det gjorde förvånade henne inte.

– Vi visste ju att det var ett jämnt läge och att det var en 50-50-situation. Men det jag tycker är tråkigt är att Fredrik Dahlberg (SD) en månad tidigare hade sagt att SD inte skulle låta lotten få avgöra vem som skulle bli kommunstyrelsens ordförande, men så höll han inte det, säger Cecilia Albertsson.

Och tillägger:

– Vi hade önskat att SD hade varit modigt nog att göra ett aktivt val, men istället valde man att lägga fram ett orimligt förslag på sittande möte som gick ut på att Annalena Järnberg skulle bli kommunstyrelsens ordförande och jag förste vice ordförande, samt att de själva skulle få oppositionsrådsposten. SD visste att det förslaget inte skulle gå igenom, utan att det skulle ge lottning fri lejd. Det här var strukturerat och planerat av SD och olyckligt att lotten skulle få bli avgörande.

”Folk är upprörda”

Cecilia Albertsson har fått ta emot reaktioner från ett antal kommuninvånare efter sammanträdet.

– Det är otroligt många väljare som är upprörda och besvikna, min telefon har gått varm efter sammanträdet. Folk är upprörda över att lotten har fått avgöra styret och jag förstår dem, säger hon.

Cecilia Albertsson ville undvika lottning till varje pris.

– Det hade inte känts bra om vi hade vunnit lottningen, det är så otroligt beklagligt att det landade i det här, säger hon.

Nu kommer S få leda kommunen, men i ett skakigt politiskt landskap.

– Det man kan tänka på att S och V enbart har ett valteknisk samarbete, det är inte samma sak som ett samarbete. Det här gör att S kan komma att bli utmanade i olika frågor av samtliga partier, säger hon.

Cecilia Albertsson konstaterar att alternativet med ett styre med M, C och GL hade varit mer stabilt än det som nu kommer att leda kommunen.

– Vi sitter stabilt med våra 13 mandat, säger hon.

Hur ska ni gå vidare med era 13 mandat?

– Vi kommer att ta varje chans vi får för att få genom så mycket av vår politik som möjligt.

S kan komma att få det jobbigt att få genom sin politik fullt ut, tror Cecilia Albertsson.

– Det är mycket som kommer att avgöras i fråga till fråga. Partierna kommer att bli tvungna att bekänna färg i varje fråga, eller bli tvungna att lägga ner sina röster, säger hon.

Som hon ser det kan SD:s ovilja att göra ett aktivt val ha lagt grunden för fyra år med politisk oreda i Hällefors kommun.

– De erbjöds en möjlighet att bryta S-styret, men man valde att inte ta den möjligheten, säger hon.

Artikeltaggar

Cecilia AlbertssonCenterpartietGrythyttelistanHälleforsKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.