Hoppa till huvudinnehållet

Samarbetet kollapsade – S kvar vid makten i Storfors: ”Otroligt märkligt”

Publicerad:
Det tänkta samarbetet som skulle styra Storfors kommun kollapsade på målrakan. Juhani Verkkoperä (SD), Peter Farrington (M), Per Henning (M), Mikael Lind (C) och Eivor Lindberg (KD).
Det tänkta samarbetet som skulle styra Storfors kommun kollapsade på målrakan. Juhani Verkkoperä (SD), Peter Farrington (M), Per Henning (M), Mikael Lind (C) och Eivor Lindberg (KD). Foto: Helena Lundberg

Efter 50 års socialdemokratiskt styre öppnade valresultatet för ett historiskt maktskifte i Storfors.

Nu har ett nytt kommunalråd röstats fram i – socialdemokraten Eva-Lotta Härdig Eriksson.

– Otroligt märkligt, säger M-toppen Per Henning om de tänkta bundsförvanternas agerande.

Därför lämnar SD samarbetet – sågar M: ”Tappat oerhört mycket förtroende”

Han syftar på Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som var med och röstade fram socialdemokraten Eva-Lotta Härdig Eriksson som ny ordförande i kommunstyrelsen i Storfors.

– Det var inte så som vi hade tänkt, säger en mycket besviken Per Henning.

– Vi hade inte räknat med det här. Men vi kunde i alla fall lita på Centern, som alla flaggar för att man inte kan lita på.

Kollapsade

Valresultatet öppnade för ett historiskt maktskifte. Där Socialdemokraterna efter 50 år skulle försvinna från makten, och ersättas av en allians bestående av Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna, där de sistnämnda skulle inneha kommunalrådsposten.

Men efter att C vacklat både ut och tillbaka in, rasade hela samarbetet när KD och SD hoppade av för en dryg vecka sedan.

– Vi har tappat oerhört mycket förtroende för Moderaternas förmåga, sa SD:s toppnamn Juhani Verkkoperä.

Han hävdade också att SD väntat i två månader på att få svar på det avtalsförslag man skickat till Moderaterna. Men inte fått någon respons.

”Vill sitta i opposition”

Då kommenterade inte Per Henning utspelet. Nu svarar han:

– Det var inte så att vi inte hade någon kontakt på två månader. Men det fanns omständigheter som gjorde att det aldrig blev skarpt läge, flera omständigheter som jag inte vill gå in på.

Vilken är din bild av att de röstade som de gjorde?

– De vill sitta i opposition och ha en vågmästarroll.

Ni hade ett jätteläge att få maktskifte efter 50 år men misslyckades – vad tänker du om det?

– Så är det. Vi kan inte gör något åt det. Men vårt parti har tagit väldiga steg, vunnit mycket mark. Man kan ändå förlora en match och det är bara att bryta ihop och komma igen.

Hur går ni vidare?

– Vi kommer givetvis att analysera och dra lärdom av detta. Socialdemokraterna är vana vid att sitta vid makten, vi har inte den erfarenheten här.

SD-toppen Juhani Verkkoperä skriver inte under på att det var SD-röster som hjälpte S till makten.

– Vi sa till våra företrädare att rösta på det som känns rätt och många var överraskade av resultatet. Men att vi blivit ignorerade och inte känt oss välkomna av Moderaterna hela hösten kan såklart ha påverkat att någon av våra ledamöter inte röstat på M.

Vem röstade du själv på?

– Eftersom det är en sluten omröstning vill jag inte svara på det.

Är du nöjd eller besviken med resultatet?

– Jag är besviken att det blev som det blev. Vi såg en bra möjlighet till nystart i Storfors och att bryta sossestyret.

Röstningen slutade 16-10 i S-kandidaten Eva-Lotta Härdig Erikssons favör. Moderaternas kandidat till kommunalrådsposten, Ingemar Olsson, valdes till vice ordförande i kommunstyrelsen och oppositionsråd.

Läs mer om politiken i Storfors:

Därför lämnar SD samarbetet – sågar M: ”Tappat oerhört mycket förtroende”SD och KD hoppar av styret i Storfors – efter historiska maktskiftet

Artikeltaggar

CenterpartietKommunstyrelsenKristdemokraternaModeraternaPer HenningPolitikSocialdemokraternaStorforsSverigedemokraternaVal 2022

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.