Hoppa till huvudinnehållet

Åsa Hååkman Eriksson laddar om – räknar med comeback senast 2026

Publicerad:
Åsa Hååkman Eriksson (S), avgående kommunalråd i Filipstads kommun, laddar om och räknar med comeback senast 2026.
Åsa Hååkman Eriksson (S), avgående kommunalråd i Filipstads kommun, laddar om och räknar med comeback senast 2026. Foto: Göran Persson

Åsa Hååkman Eriksson (S), avgående kommunalråd, kan summera nästan tre år som kommunalråd i Filipstads kommun. Det har varit år med stora utmaningar. Men hon är glad och stolt över de stora investeringar som kommunen nu gör i skola, simhall och idrottshall. Hon räknar med comeback som kommunstyrelsens ordförande senast 2026.

Nästa år kommer hon att återgå till sin gamla tjänst på studieförbundet Arbetarnas bildningsförbund, ABF.

– Den 1 januari börjar jag som ombudsman för ABF Norra Värmland, berättar Åsa Hååkman Eriksson och förklarar att hon kommer att fortsätta arbeta som fritidspolitiker.

PÅ ABF ser hon fram emot arbetet med att utveckla studiecirklar i olika aktuella ämnen.

– Jag kommer att utgå från hemmet i Lesjöfors och ha mitt kontor i Hagfors, berättar hon.

Åsa Hååkman Eriksson (S) går tillbaka till sin tjänst som ombudsman på ABF.
Åsa Hååkman Eriksson (S) går tillbaka till sin tjänst som ombudsman på ABF. Foto: Göran Persson

Men hon har en oro för vad som händer med folkbildningstraditionen om den nya regeringen drar ner anslagen till folkbildningsrådet.

Stora satsningar

När hon ser tillbaka på tiden som kommunalråd så är hon mest nöjd med de stora satsningar som har gjorts eller håller på att genomföras.

– Det är en ny skola, en ny simhall och en ny idrottshall.

Hon framhåller också att särskolans elever nu får nya fina lokaler att vara i.

– Jag är extra stolt över det.

Dessutom pekar hon på att den nya skolan kommer att förbruka cirka 70 kWh el per kvadratmeter, jämfört med en förbrukning på 267 kWh el per kvadratmeter i Strandvägsskolan.

Utmanande tid

Hon tillträdde som kommunalråd den 1 februari 2020. Det blev ingen mjuk start för strax efter det slog pandemin till med full kraft.

Filipstads kommun drabbades hårt och det innebar stora utmaningar för hela kommunledningen.

Hon fick då även tillfälle att prata med kronprinsessparet via videolänk.

– Jag pratade med kronprinsessan Victoria och prins Daniel om hur det hade gått under pandemin.

Åsa Hååkman Eriksson (S) är mycket kritisk till den nya regeringen som hon menar svikit flera vallöften.
Åsa Hååkman Eriksson (S) är mycket kritisk till den nya regeringen som hon menar svikit flera vallöften. Foto: Göran Persson

Utredningen av den nya skolorganisationen tycker hon var det enskilt jobbigaste ärendet under hennes år som kommunalråd. Det framfördes krav på folkomröstning och debatten var stundtals mycket hård.

Hon fick själv utstå flera personangrepp, bland annat genom meddelanden via e-post. Hatet som riktades mot både henne och andra politiker menar hon inte ska förekomma överhuvudtaget i sådana här debatter.

Den ekonomiska planen innebär en budget i balans 2025.

Men kriget i Ukraina har medfört stora konsekvenser för ekonomin; bland annat höjda räntor, högre livsmedelspriser, högre inflation. Faktorer som nu slår stenhårt även mot den kommunala ekonomin.

– Det blir tuffa utmaningar den tid som kommer.

Viktiga etableringar

Hon framhåller även att flera företag har etablerat sig i Filipstad under senare år och förhoppningen är att de ska fortsätta växa och anställa fler personer.

– Vi har också ett fantastiskt föreningsliv som vi stöttar med mycket pengar. Vår vision är en välmående kommun och då är både idrottsrörelsen och kulturrörelsen viktiga.

Åsa Hååkman Eriksson pekar även på att det finns många fina besöksmål och turistattraktioner runt om i kommunen.

Svikna vallöften

Hon tror att Socialdemokraterna backade lokalt på grund av att många väljare helt enkelt stannade hemma och inte röstade.

– När vi tappar så brukar det vara att våra väljare stannar hemma. Och Vänsterpartiet tappade ett mandat till Sverigedemokraterna.

Hon är mycket kritisk till den nya regeringen som inte infriar sitt vallöfte gällande ett högkostnadsskydd för privatpersoner och företag mot höga elpriser. Det utlovades att införas från den 1 november i år. Nu verkar det som att ett elstöd kommer först när vintern är slut - efter det att flera av de höga elräkningarna redan ska vara betalda.

– Det tar för lång tid, konstaterar hon.

Drivmedelspriserna har inte heller sänkts som utlovades innan valet.

– Säger man något så måste man agera.

Hon befarar nu att företag kommer att gå i konkurs på grund av de höga elpriserna – samt att ”vanligt folk” kommer att tvingas gå från hus och hem på grund av skyhöga elräkningar.

– Jag hoppas man kommer ihåg de svikna vallöftena i valet 2026.

Och de svikna vallöftena verkar inte ha passerat obemärkt förbi för väljarna, för hon konstaterar att Socialdemokraterna redan har ökat kraftigt.

Bekämpa orättvisor

Hon har nu arbetat 28 år som politiker och det tänker hon fortsätta med. Hon brinner för att bekämpa orättvisor och vill försöka förbättra samhället för alla.

– Jag är en social person och jag vill att alla ska få det bättre.

Socialdemokraterna i Filipstad är beredda att diskutera samarbeten med alla partier utom Sverigedemokraterna.

Hon räknar med att vara tillbaka som kommunstyrelsen ordförande senast 2026 - kanske tidigare.

– Jag tror det finns stora chanser till det, avslutar hon.

Artikeltaggar

ABFArbetarnas bildningsförbundÅsa Hååkman ErikssonBudgetarEkonomiElFilipstadFilipstads kommunKommunstyrelsenLesjöforsSkola och utbildningSkolorSocialdemokraternaSverigedemokraternaVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.