Hoppa till huvudinnehållet

Nya majoriteten tog svåra beslut: ”Det faller ingen manna från himlen”

Publicerad:
Socialnämndens ordförande Christer Olsson (M) fick tillsammans med sina kollegor inom den nya majoriteten ta en rad svåra besparingsförslag.
Socialnämndens ordförande Christer Olsson (M) fick tillsammans med sina kollegor inom den nya majoriteten ta en rad svåra besparingsförslag. Foto: Göran Persson

Socialnämndens decembersammanträde blev inget roligt sådant.

Politikerna blev tvungna att ta en rad svåra och obekväma beslut om besparingar.

Förändringar inom socialförvaltningens organisation, avvecklingen av stödboendet Skanshöjd liksom avvecklingen av sinnesträningen ska hjälpa nämnden att komma inom sin budgetram.

Socialnämndens ekonomi har varit mycket ansträngd under det senaste halvåret.

Under decembersammanträdet gavs ingen ekonomisk rapport av förvaltningen, men under det föregående sammanträdet redovisades ett prognostiserat underskott på nära 13,3 miljoner kronor.

Sparförslagen kommer upp på bordet – Skanshöjd kan läggas ner nästa årKrav på effektivisering - "Som ett slag på käften"Facket kritisk till förslag att lägga ner Skanshöjd: ”Det är enkel matematik”

Christer Olsson (M), ny ordförande i socialnämnden, såg ingen annan utväg än att säga ja till de besparingsförslag som beretts till sammanträdet.

– Det faller ingen manna från himlen. Vi måste vidta åtgärder. Vi är tvungna att anpassa kostymen efter budgetramen, säger han.

Hittade lösningar

Socialnämndens förvaltningschef Åsa Andersson var klar med sin utredning som gav besparingsförslagen redan i oktober. Hon fick dock inte möjligheten att presentera förslagen förrän sammanträdet i december.

– Åsa Andersson har gjort ett mycket bra jobb med utredningen. Hon har gjort vad hon kan för att hitta lösningar som går att genomföra. På sikt måste vi också få ner kostnaderna för försörjningsstödet liksom för placeringarna – det är en förutsättning för att nå en budget i balans under planperioden fram till och med år 2025, säger han.

Den nya majoriteten, som under sammanträdet bestod av Christer Olsson (M), Catarina Jansson (SD), Frida Olsson (M) och Monica Mellström (C), röstade för att genomföra huvudsakligen fyra besparingsförslag, att under 2023 inte återbesätta två fysioterapeuter, att avveckla stödboendet Skanshöjd från den 28 februari nästa år, att göra förändringar kring tre ledningstjänster på förvaltningen och att sinnesträningen ska tas bort från och med årsskiftet.

S motsatte sig

Socialdemokraterna i oppositionen, Britt-Marie Wall (S), Basheer Almuhimeed (S) och Clas-Eric Eriksson (S) gick fram med egna yrkanden i varje besparingsfråga, röstade nej till alla besparingsförslag och reserverade sig sedan mot varje beslut efter att majoriteten vunnit varje omröstning med 4-3.

Socialdemokraterna ville inte göra några förändringar i organisationen, inte lägga ner Skanshöjd och inte lägga ner sinnesträningen. I samtliga fall utom Skanshöjd ville S finansiera sina förslag genom det slopade budgetmålet på ett resultat på en procent för kommunen, vilket skulle motsvara sammanlagt åtta miljoner kronor. Precis som majoriteten föreslog S att fem miljoner kronor skulle gå till att driva vidare byskolorna, vilket i sin tur skulle ge tre miljoner kronor över för att kunna finansiera återbesättandet av två fysioterapeuter, inte göra några förändringar inom socialförvaltningens organisation och behålla sinnesträningen.

– S vill använda de tre miljonerna kronor till allt – det finns ingen realism i det alls. Det är som att säga att det ordnar sig ändå, men problemet är att det inte ordnar sig. Jag vet inte i vilken fantasivärld S lever i, säger Christer Olsson.

Vad säger du om beslutet att inte tillsätta två årsarbetare fysioterapeuter under 2023?

– Vi har försökt att återbesätta de här tjänsterna under hela 2022, men vi har inte fått tag på någon som vill jobba som fysioterapeut i Filipstads kommun. Utifrån det är förslaget att inte aktivt söka några fysioterapeuter och använda de pengarna på annat sätt inom ram under 2023. Samtidigt ska det sägas att om det under nästa år plötsligt skulle stå en fysioterapeut och knacka på dörren till Filipstads kommun och säga att den vill ha jobb i kommunen så kommer vi att anställa den. Det råder en stor brist inom den yrkeskategorin över hela landet – det har varit oerhört svårt att rekrytera någon.

Hur går tankarna kring beslutet att lägga ner stödboendet Skanshöjd?

– Ja, det blev ett beslut att lägga ner Skanshöjd den 28 februari nästa år. Det är förvaltningens bedömning att vi kan lösa den verksamheten på annat sätt. Det här är inte heller lagstadgat att vi måste ha den här verksamheten i egen regi. Det känns naturligtvis inte bra att ta ett sånt här beslut, men vi måste vidta åtgärder för att kunna komma i ram.

Tre tjänster berörs

Gällande förvaltningens organisation togs beslutet att inte återbesätta en chef för individ- och familjeomsorgen, att ta bort tjänsten som chef för kommunens hälso- och sjukvård från och med 1 juli nästa år samt att ta bort en administrativ tjänst.

– Här har det gjorts en bedömning att arbetsuppgifterna kan fördelas på andra sätt inom förvaltningen, bara genom att inte tillsätta en ny chef för hälso- och sjukvården ger det en besparing på cirka en miljon kronor, säger Christer Olsson.

Hur gick resonemanget kring nedläggningen av sinnesträningen?

– Det är en besparing på 200 000 kronor på årsbasis. Det här har varit under diskussion länge och vi har inte heller haft någon bemanning på sinnesträningen sedan nästan ett år tillbaka. Vi ser ingen anledning att driva den vidare. Lokalen och utrustningen kommer att finnas kvar, så det kommer fortfarande gå att nyttja de resurserna. Enda skillnaden är att sinnesträningen inte kommer att vara bemannad med egen personal.

Artikeltaggar

Åsa AnderssonÅtgärderBudgetarChrister OlssonFilipstads kommunFörvaltningPolitikSocialdemokraternaSocialnämnder

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.