Hoppa till huvudinnehållet

LEDARE: Tomten öppnar säcken – här är partiernas klappar

Publicerad:
Jultomten är redo för att dela ut julklappar över hela världen, bland annat till de politiska partierna i Filipstads kommunfullmäktige.
Jultomten är redo för att dela ut julklappar över hela världen, bland annat till de politiska partierna i Filipstads kommunfullmäktige. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Filipstads Tidnings politiska linje.

Och så blev det jul igen.

Tomten kommer att ha väldigt mycket att göra på julafton, men känslan är ändå att allt som står på att göra-listan kommer att hinnas med.

Det öppnar för att de politiska partierna i Filipstad ska kunna få varsin julklapp. Det är svårt att veta vad som kommer att delas ut, men det går åtminstone att spekulera.

Möjligen är det så att Christer Olsson (M) och Patrik Fornander (M) kommer att fira jul ihop i år. Efter årsskiftet kommer duon att dela på uppdraget som kommunstyrelsens ordförande, så då passar det nog bra att redan nu att öva på att ha en enad fasad utåt i svåra frågor, som till exempel om det ska vara fast eller mjölig potatis i Janssons frestelse.

Och när tomten kommer till Moderaterna blir det nog med ett litet mjukt paket innehållandes en kaptensbindel. Den kommer nog att behövas under mandatperioden då M ska axla kaptensrollen för ett förhållandevis brokigt lag. Det gäller att få att alla spelare sträva mot samma mål, vilket kan bli en rejäl utmaning när C och SD ideologiskt står långt ifrån varandra i grundläggande frågor.

Apropå C, när tomten kommer till Centerns julfirande blir det förhoppningsvis ett paket med lugn och ro. Nyligen meddelande partitoppen Nils-Erik Mellström (C) att han lämnar alla sina politiska uppdrag på grund av hälsoskäl. Det blir inte lätt för partiet att ersätta honom, men om det ges en chans att i lugn och ro få jobba fram ett nytt ansikte utåt ur den centerpartistiska myllan kan det på sikt ge C ett lyft.

SD då? Finns det några snälla politiker i stugan? Kanske det. Tomten lär komma till partiet i Filipstad med en stor pokal. Sverigedemokraterna var bäst i klassen lokalt under valrörelsen och förtjänar beröm, en pokal, för det hårda jobbet som också gav resultat i form av väljarstöd. Johnny Grahn (SD) och hans partikollegor ansträngde sig för att synas och möta väljarna för att diskutera lokal- och rikspolitik. Partiet genomförde till och med en liten valturné i kommunen, nästan alla orter oavsett storlek fick besök, det kunde övriga partier inte riktigt matcha.

Liberalerna kommer också att få en julklapp av tomten. Kanske blir det en linjal. Dels som en symbol för att partiet har skol- och utbildningsfrågorna som sina hjärteämnen, dels för att partiets representanter i kommunfullmäktige, Ann-Charlott Skalare (L) och Gustaf Ryhed (L), är förhållandevis nya i sammanhanget och kan behöva en och annan timme i skolbänken innan de kan få sina första betyg som politiker. Duon har vad som krävs för att ge sig in i debatter, men säkert är det också skönt för den att kunna få stöd av mentorer som Ulla Olsson (L) och Michael Helmersson (L).

Tomten är röd, men till Socialdemokraterna kommer hen med en resa till modeveckan i New York – eftersom partiet behöver lista ut vad som är det nya svarta. S gjorde inte på något sätt ett katastrofval i september i kommunen. Från höga nivåer tappade det bara tre procent jämfört med föregående val, men det ledde inte till något tapp i mandat i kommunfullmäktige där S fortfarande är det klart största partiet. S stod för en stabil insats i valet, men utan att veta säkert är känslan att det hade aningen svårt att attrahera nya väljare till sin redan stora bas. Partiet behöver därför lista ut vad som kan få unga väljare att rösta på S i nästa val, annars blir kanske tappet större lokalt i valet 2026.

Vänsterpartiet skulle nästan kunna dela julklapp med Centerpartiet, för det behöver också lugn och ro. Men för att partiet ska kunna möta framtiden på ett bra sätt förtjänar det en egen julklapp i form av en kompass. Många väljare vet var V står ideologiskt, men partiet behöver nog hjälp med att kunna ta ut en riktning för sin lokala politik. Efter att Anders Nilsson (V) lämnat den politiska scenen verkar det inte som att någon vill ta på sig att bära den lokala facklan – har Christel Iversen (V) och Håkan Stange (V) vad som krävs för att ställa sig på barrikaderna?

Artikeltaggar

CenterpartietChrister OlssonFilipstadGustaf RyhedKommunfullmäktigeLedareLiberalernaMichael HelmerssonModeraternaNew YorkNils-Erik MellströmPatrik FornanderPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSverigedemokraternaVal