Hoppa till huvudinnehållet

66 utskrivningsklara patienter fast på länets sjukhus: ”En av de jobbigaste dagarna”

Publicerad:
Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig på Region Värmland beskriver onsdagen som en av de tuffaste för den värmländska vården.
Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig på Region Värmland beskriver onsdagen som en av de tuffaste för den värmländska vården. Foto: Helena Karlsson

66 utskrivningsklara patienter är kvar på de tre värmländska sjukhusen.

Region Värmland vädjar nu till kommunerna att ta hem dem.

Medicinskt ledningsansvarige Göran Karlström beskriver onsdagen som ”en av de jobbigaste dagarna vi har haft”.

Efter att ha varit något lugnare under julafton och juldagen är det mycket ansträngt inom den värmländska sjukvården igen.

– Vi har i dag en av de allra tuffaste dagarna vi har haft, utifrån att vi redan har vidtagit många förstärkningsåtgärder, öppnat extra vårdplatser, vi har förstärkt bemanningen och fått gott gensvar från vår personal. Ändå är det svårt att få en tillräcklig omsättning på patienter, sa Göran Karlström, medicinskt ledningsansvarig på en presskonferens tidigt på onsdagseftermiddagen.

Covid-19, rs-virus, influensa och akuta ortopedpatienter bidrar alla till att trycket på vården är oerhört högt:

– Vi har sett allvarliga influensafall som till och med kräver intensivvård.

Ett tiotal patienter fick övernatta på akuten på Centralsjukhuset under natten till onsdag för att det inte fanns lediga vårdplatser. Och då har alltså fler vårdplatser öppnats.

Till det kommer att drygt 60 patienter med covid-19 ligger på sjukhus, en sjukdom som skapar merarbete för personalen. Av de drygt 60 covidpatienterna vårdades 14 i Torsby på onsdagen och 7 i Arvika.

– Vi har i dag en av de allra tuffaste dagarna vi haft hittills, beskrev Göran Karlström onsdagen.

Kommer inte hem

Vid lunchtid på onsdagen fanns totalt 66 utskrivningsklara patienter som väntade på att kunna åka hem. Det handlar om personer som bor på särskilda boenden eller som har hemtjänst och där det krävs större insatser för att kunna ta emot dem.

– Vi har förnyad kontakt med alla länets kommuner, vi förstår att sjukläget är lika ansträngt i kommunerna. Men vi har ett stort behov av att de patienter som inte behöver sjukhusvård kommer därifrån, säger Göran Karlström.

Han fortsätter:

– Kunde de patienter som är färdiga från vården gå hem så skulle vi inte ha så stort problem.

Det är de senaste två dygnen som det här har blivit ett bekymmer. Innan dess handlade det om runt tio patienter som inte kunde lämna sjukhusen som tänkt.

Lång väntan ska utredas

Vad man hittills vet har ingen patient drabbats av allvarlig vårdskada på grund av det starka trycket.

– Men jag tror vi har åtminstone tre händelser som vi kommer att utreda noga, där vi anser att patienter inte borde ha varit så länge på akutmottagningen. Vi försöker fånga upp de saker som inte känns riktigt bra, säger Göran Karlström.

Han råder värmlänningar med lindrigare besvär att vårda sig själva eller kontakta regionens digitala vårdcentral, Vårdcentralen Värmland, som hade lediga tider på onsdagseftermiddagen.

– Det borde kunna hjälpa en del och reducera trycket på akutmottagningen.

Sjukfrånvaron är fortsatt hög bland personalen på alla tre sjukhus i länet. Hittills har regionen inte beordrat in personal som har semester eller är föräldraledig. Däremot har personer ur båda grupperna frivilligt avbrutit sin ledighet.

Snart stundar nyårshelgen.

– Jag känner en oro, men det är också så att vi kände en oro inför julhelgen och så blev det ganska bra. Vårt jobb är att hoppas på det bästa och planera för det värsta.

Artikeltaggar

ArvikaCoronavirusetGöran KarlströmIntensivvårdRegion VärmlandSjukhusTorsbyVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.