Hoppa till huvudinnehållet

Livsmedelsbudget sprack - försöker minska kostnader

Publicerad:
Exempel på svensk husmanskost.
Exempel på svensk husmanskost. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förra året överskred Filipstad kommun livsmedelsbudgeten med en miljon kronor. Nu pågår ett hårt arbete för att försöka få ner kostnaderna för bland annat skolmaten.

Livsmedelsbudgeten för 2022 låg på cirka 7 778 000 kronor och den överskreds alltså med cirka 1 miljon kronor.

– Prishöjningen för livsmedel har varit cirka elva procent, säger Elisabet Lindeblad, kostchef i Filipstads kommun.

Hon har inte fått något besked ännu om hur livsmedelsbudgeten ser ut för 2023, men hennes förhoppning är att den kommer att justeras på grund av de allt högre livsmedelspriserna.

Vilka matvaror har stigit mest i pris?

– Kött och fisk, men mest kött, säger Elisabet Lindeblad.

Hur arbetar ni för att få ner kostnaden för maten utan att det påverkar näringsinnehållet?

– Det är ett ständigt arbete, vi jobbar hårt med att få ned matsvinnet. Vi försöker hela tiden att handla varor på avtal och inte frångå det. Vi försöker ta vara på och inte slänga så mycket mat som har blivit över vid produktionen, säger hon och förklarar att matrester som blivit över i produktionen ofta kan användas i nya maträtter.

– Vi försöker göra billigare rätter, men med viss begränsning. Vi försöker göra mer mat från grunden och inte köpa så mycket halvfabrikat.

Duktiga medarbetare

Hon förklarar att det finns många bra exempel på hur man minskar svinnet, inspiration från andra kommuner, instagramkonton och digitala utbildningar som gör att man vågar prova nytt.

– Våra medarbetare är väldigt uppfinningsrika och uppmärksamma.

På skolbespisningarna märks det också att många hushåll har det tuffare ekonomiskt och inte har råd att köpa så mycket mat som vore önskvärt.

– Vi märker att barnen äter mer i skolan.

Artikeltaggar

Elisabet LindebladFilipstadFilipstads kommunFiskeKöttLivsmedelMatMat och dryck

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.