Det är fortsatt stora skillnader i hälsa mellan olika grupper - men ensamhet är något som både unga och äldre vuxna lider av. Det här visar undersökningen Liv och hälsa 2022.
Under våren 2022 var det ungefär sju av tio personer över 18 år som uppgav att de hade en bra hälsa. Enligt undersökningen Liv och hälsa 2022 är det de yngsta och äldsta åldersgrupperna som har mest besvär av ensamhet.
Undersökningen genomfördes gemensamt under våren 2022 i regionerna Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län. Resultatet från undersökningen visar att den upplevda hälsan varierar med kön, ålder och livssituation.
Det här uppger Region Värmland i ett pressmeddelande.
Stora skillnader
Kvinnor anger i lägre utsträckning att de har en bra hälsa jämfört med män. Det är även vanligare att yngre personer uppger att de har bättre hälsa än vad äldre gör.
Undersökningen Liv och hälsa
– Undersökningen Liv och hälsa genomförs vart fjärde eller femte år sedan år 2000. Undersökningen görs via enkäter med frågor om hälsa, levnadsvanor, livsvillkor och vårdkontakter. Samma frågor ställs till den vuxna befolkningen i regionerna Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro län.
– Undersökningen 2022 genomfördes under perioden februari–maj.
– Mer information om undersökningen och resultaten finns på regionvarmland.se/livochhalsa.
Källa: Region Värmland
Högre utbildningsnivå och högre inkomstnivå verkar också vara bra för hälsan. Det skiljer även mellan kommuner hur bra hälsa personer upplever sig ha.
– Det är allvarligt att det fortfarande finns stora skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället. De socioekonomiska faktorerna har stor betydelse för hur människor mår. Det märks särskilt nu när många är oroliga över om de kan betala oväntade ökade kostnader. I Region Värmland vill vi intensifiera arbetet med att stärka grunden för god och jämlik hälsa och öka möjligheterna till arbete och egen försörjning. Vi måste fortsätta vårt arbete tillsammans med kommuner och övriga aktörer i länet för att ytterligare förbättra det hälsofrämjande och förebyggande arbetet i hela länet, säger Sofia Magnusson, ordförande i kultur- och bildningsnämnden, i pressmeddelandet.
Farlig ensamhet
Undersökningen visar att besvären av ensamhet är störst bland unga vuxna och personer som är 85 år eller äldre.
Resultatet visar även att andelen rökare har minskat, samtidigt som andelen snusare har ökat. Andelen med riskkonsumtion av alkohol har minskat i åldersgruppen 18-49 år, men ökat bland personer som är 70 år eller äldre. Andelen personer med fetma har ökat mellan åren 2000 och 2022 i Värmland.
Undersökningen ska bland annat hjälpa olika aktörer att se vad som behöver göras för att förbättra folkhälsan.