Hoppa till huvudinnehållet

Hemtjänstens personal kan få börja städa igen – utredning startas

Publicerad:
Hemtjänstens personal i Filipstads kommun kan få utökade arbetsuppgifter om städningen hemma hos brukarna tas över i egen regi igen.
Hemtjänstens personal i Filipstads kommun kan få utökade arbetsuppgifter om städningen hemma hos brukarna tas över i egen regi igen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

I 19 år har Filipstads kommun upphandlat städinsatser hos brukare som har hemtjänst.

Men från och med hösten kan kommunen komma att ta över städningen i egen regi – socialförvaltningens tjänstemän har fått i uppdrag att utreda möjligheten.

– Utredningen får visa hur vi ska gå vidare, säger socialnämndens ordförande Christer Olsson (M).

Socialförvaltningen i Filipstads kommun har identifierat olika områden där kostnader skulle kunna minskas.

Ett sådant område är till exempel städinsatserna hemma hos hemtjänstens brukare, som sedan 2004 har köpts in av externa aktörer.

Christer Olsson (M) är ordförande i socialnämnden i Filipstads kommun.
Christer Olsson (M) är ordförande i socialnämnden i Filipstads kommun. Foto: Göran Persson

Nu har det tagits beslut i socialnämnden om att utreda om det går att ta över städningen i egen regi, eller om det fortsatt kommer vara mest effektivt att upphandla städinsatserna.

– Det finns inga beslut tagna åt något håll, utan utredningen får visa vad som är lämpligt. Avtalet som vi har om städningen idag med Samhall går ut i augusti. Vi vill i god tid innan dess veta om vi ska starta en ny upphandlingen eller om vi ska ta över städningen i egen regi, säger Christer Olsson (M), ordförande för socialnämnden.

Facklig oro

Skulle städningen tas över i egen regi skulle det kunna innebära att hemtjänstens personal skulle kunna få fler arbetsuppgifter.

– Kommunal (fackförbundet) har visat oro att fler arbetsuppgifter ska åläggas personalen. Samtidigt jobbar vi med rätten till att jobba heltid och skulle vi fler heltidsanställda skulle få mer tid där personalen skulle vara disponibel, säger Christer Olsson.

Som han ser det finns det flera olika vägar att fördela arbetsuppgifterna, om städningen hos brukarna skulle tas över i egen regi.

– Men det får utredningen visa, hur man skulle kunna göra, säger han.

Mest effektivt

Vanligtvis brukar moderaterna vilja konkurrensutsätta verksamheter som inte behöver göras i egen regi. Christer Olsson brukar dock påminna om att det ur hans perspektiv alltid handlar om att göra det som är mest rimligt sett till ekonomin.

– Ibland kan det visa sig att det är mest ekonomiskt effektivt att utföra uppdragen i egen regi. I det här fallet får vi svaret vad som är mest effektivt när utredningen är klar, säger han.

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstads kommunHemtjänstKommunalPolitikSamhallSocialnämnderUpphandlingUtredningarVård och omsorg

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.