Hoppa till huvudinnehållet

Försäkringskassan fick fel uppgifter – man fick över 20 000 kronor utbetalt

Publicerad:
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Värmlands tingsrätt i Karlstad har dömt en man i 30-årsåldern från Filipstads kommun för två fall av bidragsbrott. Han ska ha fått ut ersättning på över 20 000 kronor från Försäkringskassan efter att ha lämnat in felaktiga uppgifter.
Värmlands tingsrätt i Karlstad har dömt en man i 30-årsåldern från Filipstads kommun för två fall av bidragsbrott. Han ska ha fått ut ersättning på över 20 000 kronor från Försäkringskassan efter att ha lämnat in felaktiga uppgifter. Foto: Jessica Gow/TT

Villkorlig dom kombinerat med 40 dagsböter om 250 kronor blev straffet för en man i 30-årsåldern från Filipstads kommun som fällts för två fall av bidragsbrott.

Vid två olika tillfällen under 2020 hade han gett Försäkringskassan felaktiga uppgifter som gjort att han fått sammanlagt 20 552 kronor i föräldrapenning.

I domen som kom från Värmlands tingsrätt i Karlstad under fredagen framgår det att mannen jobbat samtidigt som han tagit ut ersättning för vård av barn. Han ska ha gjort det under två perioder under 2020 och fått utbetalt sammanlagt 20 552 kronor från Försäkringskassan. Att han fick ut pengarna berodde på att han hade gett Försäkringskassan felaktiga uppgifter i sin ansökan om ersättning för vård av barn.

I domen framgår det att mannen har berättat att ansökningarna hade gjorts under en rörig tid och att han måste ha gjort fel när han lämnade in sina uppgifter. Han har konstaterat att det inte var hans avsikt att lämna felaktiga uppgifter i sina ansökningar.

Likgiltighet visades

Tingsrätten gjorde bedömningen att mannen borde ha bett om hjälp, om han var osäker under ansökningsprocessen, för att minimera risken för att göra fel. Istället för att ställa frågor om hur man ansöker om ersättning för vård av barn konstaterades i domen att mannen hade ställt sig likgiltig inför om hans inlämnade uppgifter var korrekta eller inte.

Utifrån den bedömningen fälldes mannen för två fall av bidragsbrott. Straffet blev villkorlig dom med 40 dagsböter om 250 kronor, sammanlagt 10 000 kronor. Han ska också betala 800 kronor i avgift till brottsofferfonden.

Artikeltaggar

BidragsbrottBrott, lag och rättDagsböterFilipstads kommunFörsäkringskassanKarlstadVillkorlig domVärmlands tingsrätt

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.