Hoppa till huvudinnehållet

Fiskevårdsförening ger inte upp – överklagar dom om gammal damm

Publicerad:
Benny Nord är sekreterare i Nordmarksälvens fiskevårdsområdesförening.
Benny Nord är sekreterare i Nordmarksälvens fiskevårdsområdesförening. Foto: Göran Persson

Dammen är gammal, inte i drift sedan många år tillbaka och borde sorteras in i facket för urminnes hävd, enligt Nordmarksälvens fiskevårdsområdesförening.

Länsstyrelsen i Värmland säger att föreningen ska söka nytt tillstånd för dammen eller ansöka om att riva den – oavsett process skulle det kunna knäcka föreningen ekonomiskt.

Mark- och miljödomstolen har gett länsstyrelsen rätt i en dom, men nu har nya uppgifter kommit fram som gör att föreningen har överklagat domen till Svea hovrätt.

Dammen i Agdammen norr om Motjärnshyttan kan ha tagits i drift under senare delen av 1600-talet. Genom åren har den varit kopplad till Stjälpshyttans verksamhet, därefter togs den över av Finnsmossens gruvor, bland annat för att driva spel, pumpar och fläktar. Idag står den bara vid utloppet utan att reglera vattnet alls, den påminner bara om att det i bygden en gång i tiden har bedrivits gruvdrift och verksamhet i hyttor.

Men det har länsstyrelsen i Värmland inte tagit hänsyn till i sitt beslut till föreläggande som innebär att Nordmarksälvens fiskevårdsområdesförening blir tvunget att söka tillstånd för dammen. I förlängningen innebär det att föreningen kan komma att tvingas att riva dammen eller att bygga en fisk- och faunapassage.

– Men det är pengar som vi inte har. Om vi skulle få söka om rivningslov av dammen eller ansöka om bygglov för en fisk- och faunapassage skulle det innebära att vi kommer att få lägga ner föreningen, säger Benny Nord som är sekreterare i föreningens styrelse.

Miljonbelopp kan vänta

Det är behovet av juridisk hjälp i det olika processerna som skulle kunna knäcka föreningen ekonomiskt.

– Sen har vi kostnaden för själva rivningen eller för bygget av passagen. Det kan handla om miljonbelopp – det är väldigt mycket pengar som en fiskevårdsområdesförening inte har, säger Benny Nord.

Såhär såg det ut vid Agdammen, strax norr om Motjärnshyttan, tidigare i år.
Såhär såg det ut vid Agdammen, strax norr om Motjärnshyttan, tidigare i år. Foto: Privat

Föreningen överklagade länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Beskedet blev dock att länsstyrelsens beslut efter tillsynen gäller. Länsstyrelsen har hävdat att det inte finns något tillstånd för dammen och att det därför måste sökas ett nytt, men föreningen har fått fram uppgifter från Värmlandsarkiv att det finns en dom för dammen från 1942 från Västerbygdens vattendomstol. Agdammen ska ha varit en av tre dammar i området som togs över av Finnmossens gruvor runt sekelskiftet vid år 1900. Dammarna hade då blivit förfallna efter att inte ha varit i drift på många år, enligt dokumenten som föreningen fått fram.

– Med det borde Agdammen få stå kvar som den är enligt urminnes hävd, på samma sätt som Filipstads kommun fick rätt om dammarna vid Skribotjärn och i Finnshyttan, säger Benny Nord.

Här får dammarna stå kvar – men limbon kvar för vattenkraften

Nordmarksälvens fiskevårdsområdesförening har därför överklagat mark- och miljödomsstolens dom till Svea hovrätt och Mark- och miljööverdomstolen, samt ansökt om prövningstillstånd i det aktuella målet.

Vattnet flödar fritt från utloppet i Agdammen. Att riva dammen skulle kosta mycket pengar och riskera fiskevårdsföreningen att behöva lägga ner sin verksamhet.
Vattnet flödar fritt från utloppet i Agdammen. Att riva dammen skulle kosta mycket pengar och riskera fiskevårdsföreningen att behöva lägga ner sin verksamhet. Foto: Privat

Kämpar för existensen

Föreningen kämpar för sin framtida existens, går det att påstå. Skulle föreningen upphöra kommer ingen längre bedriva fiskevård i området som är kopplat till Nordmarksälven, från Sundsjön i norr till Filipstad i söder.

– Vi kan tycka att det är märkligt att Länsstyrelsen inte har fått fram de här uppgifterna från Värmlandsarkiv som vi har fått fram. Det borde ingå i arbetet när man gör en tillsyn, säger Benny Nord.

Och fortsätter:

– Om vi blir tvungna att lägga ner kommer ingen att ansvara för dammen. Då får den stå kvar som den är – en herrelös damm.

Han har förståelse för att arbetet med miljöprövningen för dammar genomförs av länsstyrelserna i förhållande till den nationella planen. Samtidigt upplever han att länsstyrelsen i Värmland inte har varit öppen för att ta emot synpunkter och funderingar.

– Länsstyrelsen borde jobba för att hjälpa oss, inte stjälpa oss, säger Benny Nord.

Artikeltaggar

AgdammenBrott, lag och rättDammarFilipstads kommunMark- och miljödomstolenMark- och miljööverdomstolenMotjärnshyttanÖverklagandenPolitikSvea hovrättTillståndVärmlands länVärmlandsarkiv

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.