Hoppa till huvudinnehållet

KÅSERI: Vad är femman värd idag?

Publicerad:

Nu i januari har vi ideligen i massmedia matats med goda råd om hur vi ska få pengarna att räcka till. I ett TV-program hörde jag tips för den magra plånboken – som om de yngre generationerna idag vet vad en plånbok är! I en radiokanal berättades att den 19 januari brukar kallas årets fattigaste dag för barnfamiljer. Det är dagen innan det första barnbidraget kommer in på kontot efter kostsamma jul- och nyårshelger. En annan radiokanal hävdade bestämt att årets fattigaste dag infann sig i tisdags, dagen innan flertalet får sin januarilön.

Helt klart är att många har det extra besvärligt detta nådens år 2023. Inflationen har stigit brant, vilket bidragit till högre omkostnader för alla. Boräntorna har stigit och dessutom har priserna för el och drivmedel rusat. För att inte tala om prisökningarna på livsmedel!

Det är där vi kommer in idag. Jag påmindes om den lilla smarta kokboken ”Mer än 100 rätter under femman” med undertiteln ”Mat för två” och lyckades hitta den i kokboksbokhyllan. Den utgavs av Semic år 1972 och cirkapriset för den 96-sidiga häftade boken var 4:95. Mamma till recepten är Anna-Maria Lemby, som – om inte Google har fel – fortfarande lever och i december uppnådde den aktningsvärda åldern 92 år.

Den här lilla kokboken är en guldgruva. Inledningsvis finns ett kapitel med rubriken ”Bättre mat och billigare – trots prishöjningar!”. Vi får där veta att recept och matsedelsförslag som presenteras har baserats på sådana billiga livsmedel, som ger en tillräckligt proteinrik, järn- och vitaminrik kost, samtidigt som den är god och lagom kalorisnål.

Ärligt talat hittar jag här livsmedel som jag knappt reflekterat alls över på sistone. Alltsammans prydligt ordnat i grupper. Här får du lite tips med ledning av kapitelrubrikerna: Strömming, sill, böckling, fina fisken. Ägg till smått och gott. Torsk, en av våra godaste fiskar. Tonfisk, torskrom och fiskbullar. Griskött, gott, mört och billigt. Lamm till tre läckra rätter. Innanmat: njure, lever, tunga, hjärta. Färs trivs i många former. Korv med kryddor och tilltugg. En höna till flera läckra mål. Potatis, lika gott som hälsosamt. Grönt fräscht gör maten godare. Risrätter från hela världen. Pasta med många goda tillbehör. Hembakat bröd till bästa smörgåsen. Samt slutligen finns där även en såsnyckel, en kryddguide och två veckomatsedlar. Vad kan man mer begära av en bra kokbok?

Jag blev nyfiken på innanmaten, som jag har lite svårt för. Vad hittar man där? Jo, hökarpanna på grisnjure och fläsk, mald leverbiff i två varianter, vintergryta med lever, levergryta med lök och äpple, blodpudding med lingonkål, stuvat kalvhjärta samt slutligen kokt gristunga med kaprissås.

När jag bläddrar i boken ramlar några lappar ut. Där finns recept på mat som vi har lagat: Äggakaka, Skärgårdsgryta (på fiskbullar i buljong m.m.), Stekta isterband med råstuvad potatis, Tre mål av en höna samt Potatisbullar med bacon.

År 1972 kunde alltså två personer äta sig mätta för en femma, om de följde recepten i den här kokboken. Man kan undra vad den femman är värd idag?

KAKA

Artikeltaggar

FilipstadFiskeGrönsakerLivsmedelMatMat och dryck

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.