Hoppa till huvudinnehållet

Lågt söktryck till folkhögskolans filial: ”Vi är ganska nya på orten”

Publicerad:
Gunilla Frykensjö Björnfoth, rektor på Molkoms folkhögskola, höll ett invigningstal när filialen i Filipstad invigdes.
Gunilla Frykensjö Björnfoth, rektor på Molkoms folkhögskola, höll ett invigningstal när filialen i Filipstad invigdes. Foto: Filip Kowalski

Molkoms folkhögskola ansvarar för de 30 platser som Regionens folkhögskolor tillsammans har förlagt till Filipstad. Söktrycket är dock relativt lågt och nu arbetar skolan aktivt för att marknadsföra filialen i Filipstad.

Molkoms folkhögskola har totalt 7 411 deltagarveckor i ordinarie verksamhet, vilket motsvarar 190 platser per år. Skolan ansvarar även för de 30 platser som regionens folkhögskolor tillsammans har förlagt till Filipstad. Etableringen på orten är ett resultat av ett nära samarbete mellan Filipstads kommun och Region Värmland.

I Filipstad är platserna fördelade på två olika kurser; en allmän kurs och den särskilda kursen "Start". Grundbemanningen i Filipstad är tre heltidstjänster.

– Just nu är är det fyllda platser i Filipstad. Men vi behöver hjälp med att synas mer. Det är en ganska okänd skolform och i Filipstad är det svårt att fylla platserna. Vi är ganska nya på orten och det är en okänd skolform, som behöver lyftas fram i olika sammanhang, säger Gunilla Frykensjö Björnfoth, rektor på Molkoms folkhögskola, och fortsätter:

– Vi jobbar aktivt med filialen i Filipstad för att vara med mer på arrangemang och synas mer. Vi kommer att vara med på utbildningsmässan med andra aktörer den 31 mars i Folkets hus i Filipstad - för att komma ut, synas och bli ett alternativ. Filipstad är en utsatt kommun och många människor har inte gymnasieutbildning och många står utanför arbetsmarknaden.

Hon förklarar att utbildningsmässan den 31 mars är ett resultat av ett samarbete med olika aktörer i Filipstads kommun och folkhögskolan.

Extra resurser

Under pandemin hade Molkoms folkhögskola extra deltagarveckor och mer personal anställd, tack vare extra statsbidrag. Den utökade verksamheten har nu minskats ned till samma nivå som var innan pandemin.

– De här platserna som försvinner var platser som vi hade under en period med extra tilldelning till olika folkhögskolor. Nu har vi återgått till ordinarie verksamhet, säger Gunilla Frykensjö Björnfoth som framhåller att det inte var oväntat att det extra statsbidraget skulle försvinna.

– Vi vill alltid ha fler platser och mer pengar, men vi visste att det skulle vara så här så det var inget oväntat besked.

De extra platserna tilldelades årsvis och det var flera hundra deltagarveckor extra per år under åren 2020-2022.

– Sammantaget innebar det här att vi kunde ha två klasser med hälsotränarutbildning igång under två läsår, till och med sommaren 2022. Vi kunde även starta upp en ny kurs i animation och skapande för personer med NPF diagnos (red.anm. neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Under viss del av denna period lades även cirka 600 deltagarveckor till Filipstad. Inför 2023 har inga extra platser tilldelats men skolan har valt att omfördela några platser från allmän kurs för att kunna bibehålla kursen animation och skapande för personer med NPF-diagnos. Dessutom har ordinarie hälsotränarutbildning utökats med inslaget rehab-prehab och samtliga personella resurser - utom 20 procent - har kunnat bibehållas på dessa utbildningar, berättar hon.

Anrik historia

Molkoms folkhögskola startade 1874 och har legat på samma plats i Molkom sedan 1881. Skolan har ett välfyllt internat med 70 rum och det finns plats för 85 boende. Skolan har drygt 40-talet anställda.

Ordinarie platser är fördelade på allmänna kurser och särskilda kurser. På allmän kurs läser de studerande in grundläggande behörighet till högskola eller yrkeshögskola. De särskilda kurserna är yrkesinriktade och/eller studieförberedande.

På skolan i Molkom finns en allmän kurs samt de särskilda kurserna inom film, skådespeleri, animation och hälsa. Skolan har sedan flera år tillbaka en filialverksamhet i Karlstad. Sedan hösten år 2019 finns det även en filial i Filipstad.

Verksamheten i Filipstad är ett resultat av samverkan mellan Filipstads kommun och Region Värmland, där Region Värmlands fem folkhögskolor gemensamt bidrar till de platser som är förlagda till orten.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunKurserMolkomMolkoms folkhögskolaRegion VärmlandSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.