Hoppa till huvudinnehållet

Sven lämnade missbruket och misären: ”Jag valde livet istället”

Publicerad:
Sven Pettersson i Molkom ger tummen upp för sin nya livsstil, efter en destruktiv tid.
Sven Pettersson i Molkom ger tummen upp för sin nya livsstil, efter en destruktiv tid. Foto: Pernilla Möllberg

Sven Pettersson från Molkom gick ner sig i träsket och var beroende av både alkohol och tabletter. Efter att ha fått ett ultimatum från läkarna valde han sundare vanor och lyckades med hjälp av motion och träning vända sitt liv i en annan riktning.

Dessutom har Kungen har hela tiden funnits vid hans sida och inspirerat.

Sven Pettersson i Molkom är en samlare, hans lägenhet är i det närmaste belamrad av diverse samlarobjekt. Singlar och LP-skivor slåss om utrymmet med ett antal modelljärnvägar och ett äkta Mecklintåg från 1962. Det är dessutom det gröna tåget som var svårast att få tag på. Svens samling av serietidningar är gedigen, de pryder samtliga väggar från golv till tak och en av favoriterna är Gravmannen. Han har faktiskt det allra första numret i den serien. På en av hyllorna står klassiska skräckbyggsatser från 1960-talet uppradade, Sven förklarar att han finner skräck fascinerande på något sätt. Samlandet har pågått under lång tid och han besöker kontinuerligt olika secondhandbutiker. Han förundras över att folk slänger fullt fungerande grejer.

Hans samling av serietidningar är gedigen.
Hans samling av serietidningar är gedigen. Foto: Pernilla Möllberg

Hamnade i missbruk

På grund av olika anledningar så rämnade Svens tillvaro 2021. Han var arbetslös och livet tycktes sakna mening. Han hamnade i ett missbruk.

– Trots att jag sökte jobb i stort sett varje dag så fick jag inget napp. Jag blev till slut en hemmasittare med TV:n och alkoholen som enda sällskap. Ölflaskorna blev med tiden fler och fler och jag drack även sprit. Varje dag. Dessutom åt jag fel mat, på fel tider. Det blev mycket fet mat såsom pizza och hamburgare och det kunde jag sitta och häva i mig mitt i natten. Och för att kunna sova tog jag sömntabletter i kombination med alkohol. Det destruktiva hade till slut tagit över mitt liv och den onda cirkeln var ett faktum, berättar Sven detaljerat.

Ett antal tågbanor med tillhörande tåg är inslag i hemmet.
Ett antal tågbanor med tillhörande tåg är inslag i hemmet. Foto: Pernilla Möllberg

Brytpunkten kom till slut efter ett läkarbesök på vårdcentralen i Molkom 2022. Där fick Sven ta emot mycket dystra besked vad beträffar hälsotillståndet och han fick helt enkelt ett ultimatum. Hans värden var urusla, blodtrycket var över 200, pulsen var alldeles för hög och han hade dragit på sig diabetes typ 2. Dessutom hade han fått astma, flimmer på hjärtat och problem med njursten.

– Vid det här laget vägde jag 106 kilo och tänkte att jag kan inte hålla på så här längre. Jag började ta korta promenader som jag med tiden utökade och de blev allt längre och längre. Efter ett tag hakade min kompis på och vi började träna kontinuerligt på Fritidsgårdens gym i Molkom tillsammans. Det betyder mycket att ha en stöttande kompis på en sådan här ansträngande resa. Även de kvällar när jag tycker att det tar emot och jag inte vill träna, så peppar han mig, säger Sven.

Idag väger Sven 78,4 kilo och mår jättebra. Det har varit ett tufft år där Sven hängivet ägnat sig åt att komma tillbaka till livet. Han har lagt om kosten helt och valt bort de feta maträtterna till förmån för nyttig mat såsom kyckling och tonfisk. Han har även fått ett fast jobb fast i Karlstad som han stormtrivs med. Och han vill tacka sin chef och sin arbetskamrat som numera skänker mening åt hans liv.

Sven Pettersson planerar att åka till Stockholm i sommar och uppträda som sin idol.
Sven Pettersson planerar att åka till Stockholm i sommar och uppträda som sin idol. Foto: Pernilla Möllberg

Mötte Elvis

Ett annat stort intresse i Svens liv är Elvis Presley. Otaliga är de affischer, bilder och notiser om den store sångaren i Svens lägenhet. Han upptäckte Elvis 1973 då han såg Elvis och den storslagna konserten Aloha From Hawaii, live in Honolulu och Sven skulle för evigt bli påverkad av det musikaliska mötet. Under en period jobbade Sven på Stålvallaskolan i Lesjöfors, en gång uppträdde han som Elvis, det resulterade i ytterligare ett framträdande på Folkets Hus i Lesjöfors som drog fullt hus. Sedan har det bara rullat på med flera framträdanden, och numera är han känd som Molkoms egen Elvis.

– Till sommaren drar jag iväg till Stockholm för att uppträda som min stora idol och det är inte första gången jag besöker den stora staden iklädd Elviskostymen. Det är en folkfest utan dess like och det ska bli kul, säger Sven som ser fram emot resan.

Närmast förestående så blir det ett uppträdande i Molkom – Sven hoppas förstås på att det kommer att bli fullsatt. I mars blir det även ett besök på ett café i Karlstad iklädd Elvismunderingen, en utstyrsel Sven gärna tar på sig bara för skojs skull.

– Jag går runt i kostymen och hälsar på folk och jag får bara positivt gensvar. Jag blir glad av det, säger Sven Pettersson.

Artikeltaggar

AlkoholGravmannenKarlstadLesjöforsMänskligtMolkomSerietidningarStålvallaskolanSven PetterssonTräningVårdcentraler

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.