Hoppa till huvudinnehållet

SD har inte lämnat in skriftliga inriktningsmål - ska lägga tilläggsyrkanden

Publicerad:
Fredrik Dahlberg (SD).
Fredrik Dahlberg (SD). Foto: Filip Kowalski

Alla partier i Hällefors kommun - förutom Sverigedemokraterna - har lämnat in skriftliga inriktningsmål för Hällefors kommun för mandatperioden 2023-2026. Det här framgår av underlaget till kommunstyrelsens sammanträde på tisdag den 14 februari.

Fredrik Dahlberg (SD) säger till FT att partiet inte har hunnit med att ta fram ett skriftligt underlag med inriktningsmål.

– Vi beslutade att vi kommer komma med tilläggsyrkanden - med ett mål gällande självförsörjning och ett mål gällande civil beredskap. Vi behöver öka prioriteringen gällande lokala livsmedelsuppköp i den utsträckning det går och genom det trigga att vi får en ökad livsmedelsproduktion i vårt närområde. Det är ett problem att vi har en låg självförsörjningsgrad i Sverige, säger Fredrik Dahlberg.

Han konstaterar också att civilförsvaret kommer att vara i fokus under kommande år och att kommunen kommer att få ett stort ansvar för att bygga upp detta igen.

– Vi behöver nå ut med information till kommuninnevånarna i händelse av krig eller annat, om vad vi gör i organisationen för att möta upp en kris av ”militärisk” karaktär.

Fredrik Dahlberg menar att de andra partiernas inriktningsmål täcker upp det mesta.

– I övrigt tycker vi huvudförslagen täcker de större målen som är relevanta.

Han tror att det kan bli en diskussion i kommunstyrelsen och att det kan komma fram ett gemensamt förslag som alla kan ställa sig bakom.

– Det är min förhoppning, men jag kanske är naiv.

Ekonomisk jämlikhet

Vänsterpartiet yrkar på att kommunfullmäktige antar följande verksamhetsmässiga inriktningsmål för mandatperioden:

– Invånarnas hälsa och välbefinnande har förbättrats i Hällefors kommun.

– Invånarna i Hällefors kommun har en rik och meningsfull fritid.

– Den ekonomiska jämlikheten i Hällefors kommun har ökat.

– Självförsörjningen av energi och livsmedel inom Hällefors kommuns geografiska

område har ökat.

– Kvaliteten i den kommunala välfärden har ökat.

– Näringslivet i Hällefors kommuns geografiska område har stärkts.

– Kommunen har blivit miljömässigt mer hållbar.

Levande dialog

Socialdemokraternas verksamhetsmässiga inriktningsmål 2023 är att kommunen har en öppen och levande dialog med medborgarna som skapar delaktighet i den lokala demokratin, att kommunen har en väl fungerande välfärd som svarar upp mot invånarnas behov, samt att det i kommunen finns förutsättningar för befintliga och växande företag samt nyetableringar.

Socialdemokraterna framhåller även vikten av att det i kommunen finns förutsättningar för en socialt hållbar framtid, att det i kommunen finns förutsättningar för en klimat- och miljömässigt hållbar framtid, samt att kommunen är en attraktiv arbetsgivare och arbetar strategiskt med kompetensförsörjning.

Bra välfärd

Inriktningsmål från Moderaterna, Centerpartiet och Grythyttelistan för åren 2023–2026 är att kommunen har en än mer öppen och levande dialog med medborgarna som skapar än mer delaktighet i den lokala demokratin, samt att kommunen har en väl fungerande välfärd som svarar upp mot invånarnas behov.

De tre partierna framhåller även vikten av att det i kommunen finns förutsättningar för befintliga och växande företag, samt nyetableringar. Dessutom vill partierna att kommunen investerar för en stark och hållbar framtid.

Artikeltaggar

EkonomiHälleforsHällefors kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaNyetableringarSamhälleSocialdemokraternaSverigedemokraternaVälfärdVänsterpartiet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.