Hoppa till huvudinnehållet

SD röstade på Socialdemokraternas inriktningsmål: ”Flest punkter gemensamt”

Publicerad:
Fredrik Dahlberg (SD), till vänster, förklarade att många mål som Socialdemokraterna har stämmer med Sverigedemokraternas.
Fredrik Dahlberg (SD), till vänster, förklarade att många mål som Socialdemokraterna har stämmer med Sverigedemokraternas. Foto: Göran Persson

Sverigedemokraterna i Hällefors röstade på Socialdemokraternas inriktningsmål för mandatperioden, tillsammans med partiets egna tilläggsyrkanden. Det blev dock förslaget från Moderaterna, Centern och Grythyttelistan som fick flest röster.

Som FT tidigare berättade var Sverigedemokraterna det enda partiet som inte hade lämnat in några inriktningsmål för mandatperioden inför kommunstyrelsens möte på tisdagen.

– Vi har inte skickat in några inriktningsmål, vi behöver komma fram till konsensus vilka inriktningsmål som ska gälla. Vi har diskuterat på telefon i går kväll (red.anm läs måndag kväll) om vilka mål som är prioriterade, sa Fredrik Dahlberg under mötet och förklarade att de inte ville slåss för sina egna inriktningsmål utan istället titta på vilka andra partiers inriktningsmål som stämde bäst överens med deras egna.

– Många mål som Socialdemokraterna har stämmer med de vi har tagit fram.

Kommunstyrelsens sammanträde i Folkets hus.
Kommunstyrelsens sammanträde i Folkets hus. Foto: Göran Persson

Sverigedemokraterna yrkade på följande tillägg till Socialdemokraternas förslag:

– Tillägg till mål 4: I kommunen finns förutsättningar för en socialt hållbar framtid.

Med tillägget i form av indikator 5: Antal insatser gjorda till föreningar som är till fördel för kommunens barn och ungdomar, folkhälsa samt attraktivitet, i form av ekonomiskt eller administrativt stöd.

– Tillägg till mål 1: Kommunen har en öppen och levande dialog med medborgarna som skapar delaktighet i den lokala demokratin.

Med tillägget i form av indikator 5: Kommunen arbetar aktivt med beredskapsfrågor och självförsörjningsgrad (%) och är en aktiv informationskälla till medborgarna i dessa frågor.

Bara målen

Katja Ollila (V) yrkade att kommunstyrelsen bara skulle ta beslut om verksamhetsmål under mötet och ta beslut om indikatorerna vid ett senare tillfälle – för att ha tid att få fram de väsentligaste indikatorerna. Hon fick dock inget gehör för detta.

Annalena Järnberg (S) förklarade att förvaltningarna hade stått till förfogande när det gällde eventuella frågor i samband med att indikatorerna skulle tas fram.

Därefter blev det ajournering av mötet under några minuter.

Mest gemensamt

Sverigedemokraterna röstade sedan på Socialdemokraternas förslag till inriktningsmål under mandatperioden, med Sverigedemokraternas egna tilläggsyrkanden.

Annalena Järnberg (S).
Annalena Järnberg (S). Foto: Göran Persson

Efter votering stod det klart att det blev fem röster på förslaget från Moderaterna, Centern och Grythyttelistan.

Socialdemokraternas förslag, med tilläggsyrkanden, fick fyra röster.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

Fredrik Dahlberg (SD) förklarade efter mötet att han inte trodde att Sverigedemokraternas egna inriktningsmål skulle ha någon chans att antas av kommunstyrelsen, därför lade partiet fram tilläggsyrkanden istället.

Artikeltaggar

BeslutFredrik DahlbergGrythyttelistanHälleforsKommunstyrelsenModeraternaNyheterSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.