Hoppa till huvudinnehållet

Förening fick prövningstillstånd: ”Hoppas att länsstyrelsen har sunt förnuft”

Publicerad:
Nordmarksälvens fiskevårdsområdesförening har fått prövningstillstånd till mark- och miljööverdomstolen i ett mål om Agdammen, där länsstyrelsen vill att föreningen ska söka nytt tillstånd för dammen – en process som i så fall skulle kunna stjälpa föreningen ekonomiskt.
Nordmarksälvens fiskevårdsområdesförening har fått prövningstillstånd till mark- och miljööverdomstolen i ett mål om Agdammen, där länsstyrelsen vill att föreningen ska söka nytt tillstånd för dammen – en process som i så fall skulle kunna stjälpa föreningen ekonomiskt. Foto: Privat

Nordmarksälvens fiskevårdsområdesförening har fått beviljat prövningstillstånd till mark- och miljööverdomstolen för dammen vid sjön Agdammen. En viktig tröskel passerad och ett delmål avklarat.

– Skulle föreningen upphöra kommer ingen längre att bedriva fiskevård i området, säger Erik Gustavsson, föreningens ordförande.

Länsstyrelsen i Värmland har ett antal ärenden beträffar dammar. Ett av dessa är dammen vid sjön Agdammen som länsstyrelsen anser att den lokala fiskevårdsområdesföreningen antingen ska söka tillstånd för eller riva.

– En fiskeförening som vår har inte de pengarna som krävs för att söka om rivningslov av dammen, vi har heller inte råd att bygga en fisktrappa. Det innebär att vi skulle bli tvungna att lägga ner föreningen, säger Erik Gustavsson, ordförande i fiskevårdsområdesföreningen.

Fiskevårdsförening ger inte upp – överklagar dom om gammal damm

Ärendet överklagades till mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt och prövningstillstånd begärdes. Domstolen har nu beviljat prövningstillstånd, målet är inte avgjort men en viktig tröskel är nu passerad och ett delmål är därmed avklarat.

– Det är inte vem som helst som kan tyda dessa handlingar, dessutom kostar juridisk hjälp oerhört mycket något som vår förening inte har råd att bekosta. Därför är vi väldigt tacksamma över att Olof von Kogerer hjälper oss i det här ärendet. Det är ju konstigt att länsstyrelsen inte fått fram de här papperen och uppgifterna från Värmlandsarkiv som vi har lyckats få fram, säger Erik Gustavsson.

Länsstyrelsen påstod att dammen var olaglig, att det inte fanns tillstånd. Men föreningen kunde med Olof von Kogeres hjälp få fram uppgifter från Värmlands arkiv, som bevisar motsatsen. Det fanns en dom för dammen från 1942 från Västerbygdens vattendomstol och föreningen anser nu att Agdammen borde få vara kvar som den är enligt urminnes hävd.

Bevis

– Det är ju positivt som bara den att vi nu har fått prövningstillstånd, att vi faktiskt har ett bevis på att det finns en dom i fallet Agdammen. Nu är det bara att vänta på länsstyrelsens nästa agerande, vi får hoppas att sunt förnuft nu får råda och att länsstyrelsen lägger ner det här. Besked väntas om några veckor. En fiskeförening som vår har inte de pengarna som krävs för att bygga fisktrappor, det är inte realistiskt att genomföra helt enkelt, menar Erik.

Och fortsätter:

– Folk som är här och fiskar är oroliga och undrar hur det kommer att bli framöver. Ena stunden ska vi värna om fisken och dess vatten, i nästa stund ska vi riva dammen och därmed rasera hela vår verksamhet. Det harmonierar inte. Skulle föreningen upphöra kommer ingen längre att bedriva fiskevård överhuvudtaget i området, säger Erik Gustavsson.

Artikeltaggar

AgdammenDammarFiskeLänsstyrelsen i Värmlands länMiljöÖverklagandenSvea hovrättTillståndVärmlands länVärmlandsarkiv

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.