Hoppa till huvudinnehållet

Motjärnshyttans herrgård till salu: ”Svårt med finansieringen för spekulanterna”

Publicerad:
Motjärnshyttans anrika herrgård från 1700-talet är till salu.
Motjärnshyttans anrika herrgård från 1700-talet är till salu. Foto: Pernilla Möllberg

Den anrika bergsmansgården från 1700-talet har sedan i fjol legat ute för försäljning. Den som köper herrgården, som i många år beboddes av vissångaren och trubaduren Gunde Johansson, får dessutom en hytta på köpet.

Dock har det hittills varit svårt med finansieringen för spekulanterna.

– Bankerna är mer restriktiva i dessa tider. Det är inte lika lätt att få lån idag, säger Bengt Pettersson, Mäklarhuset i Hagfors.

 Bengt Pettersson på Mäklarhuset i Hagfors har uppdraget att säljer Motjärnshyttans herrgård.
Bengt Pettersson på Mäklarhuset i Hagfors har uppdraget att säljer Motjärnshyttans herrgård. Foto: THONY LILJEMARK

Herrgårdsbyggnadens bottenplan är uppförd 1752 och övervåningen tillkom 1850. En totalrenovering gjordes under åren 1999-2001 och byggnaden har nio rum med en boyta på cirka 402 kvadratmeter och tomtarean ligger på 2,5 hektar. Herrgården är belägen mellan Filipstad och Hagfors och det är 30 kilometer till bägge orterna. Det är Mäklarhuset i Hagfors som säljer den anrika byggnaden och mäklaren Bengt Pettersson berättar att kunder kontinuerligt visat intresse för objektet.

Herrgården beboddes under flera år av vissångaren och trubaduren Gunde Johansson.
Herrgården beboddes under flera år av vissångaren och trubaduren Gunde Johansson. Foto: Pernilla Möllberg

– Vi har haft flera spekulanter, men det är finansieringen som ställer till bekymmer. Bankerna är restriktiva i dessa tider, det är inte lika lätt att få lån idag. Herrgården med tillhörande hytta kostar ju drygt 4 miljoner kronor, berättar Bengt Pettersson.

Europas största bomässa

Att Bengt Pettersson och Mäklarhuset säljer herrgårdar är inget nytt, dock är det inte varje dag han kan erbjuda gamla hyttor.

– Nej, att vi försäljer hyttor är nog närmast unikt, men det är ju en väldigt charmig byggnad, det måste jag tillstå. Våra spekulanter finns i nuläget i utlandet och om en månad så åker vi på Europas största bomässa, då har vi bland annat med herrgården på listan för intressanta objekt, säger Bengt.

Med på köpet får den nya ägaren till Motjärnshyttans herrgård även den gamla Hyttan.
Med på köpet får den nya ägaren till Motjärnshyttans herrgård även den gamla Hyttan. Foto: Pernilla Möllberg

Hyttan

Intill Herrgården ligger den gamla hyttan där järn framställdes. Motjärnshyttan grundades redan på 1640-talet, men flyttades till sin nuvarande plats ca 1700. Uddeholmsbolaget ägde hyttan i många år och järnmalmen till hyttan togs främst från gruvorna i Nordmark. Det gamla järnvägsmagasinet har i nutid inretts till samlingslokal för olika event i markplanet och i källarvåningen finns det ett flerbilsgarage samt ett förråd.

Motjärnshyttans kulturförening har under många år arrangerat musikaftnar och olika kulturevenemang i det gamla magasinet. Maj-Britt Olsson, ordförande i kulturföreningen, konstaterar att framtiden för deras evenemang är oviss men hoppas ändå att det löser sig.

– Det beror ju helt på vem det är som köper hur det kommer att bli. De nuvarande ägarna bor inte här utan de har haft herrgården endast som sommarställe, dock har vi hittills fått löfte om att använda magasinet till våra kulturevenemang. Det vore ju roligt om folk kunde bo där permanent, det är så ledsamt när det står tomt under långa perioder. Det är ju lite speciellt eftersom hyttan följer med i köpet, men det löser sig nog i slutändan får vi hoppas, säger Maj-Britt Olsson.

Jan Vennerström ser gärna att det ges tillträde till den gamla hyttan.
Jan Vennerström ser gärna att det ges tillträde till den gamla hyttan. Foto: Göran Persson

Det är många som nu önskar att hyttan i framtiden öppnas upp för allmänheten. En av dem är Jan Vennerström, Nordmarks hembygdsförening.

– Vi i Nordmarks hembygdsförening hoppas på att den nya ägaren öppnar upp hyttan. Att det ges tillträde till hyttan för till exempel guidade turer, säger Jan.

Artikeltaggar

BankerBengt PetterssonFilipstadFinansieringGunde JohanssonHagforsMäklareMäklarhusetMotjärnshyttanNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.