Stor dag för kände auktionsprofilen – firar 90 år

Publicerad:
Bertil Jakobsson, som under många år drev en auktionsfirma, firar 90 år under fredagen den 24 februari. Foto: Filip Kowalski

Under många år drev Bertil Jakobsson en auktionsfirma i Filipstad.

– Det bästa med det var att man fick träffa så många människor, säger han.

Fredagen den 24 februari fyller han 90 år.

Bertil Jakobsson kan blicka tillbaka på ett aktivt liv.

I sitt yrke som signalreparatör vid järnvägen har han fått se och uppleva mycket.

Men för många invånare i Filipstads kommun är han mest känd för den auktionsfirma som han drev under många år.

– Jag höll i många auktioner i Nordmarks folkets park. De brukade komma många besökare till parken när det var auktion, säger han.

Bertil Jakobsson höll i många auktioner i Nordmarks Folkets park. Här förbereder han en av dem.
Bertil Jakobsson höll i många auktioner i Nordmarks Folkets park. Här förbereder han en av dem. Foto: Helena Bengtsson Rewucha

Starten på livet blev dock förhållandevis tuff. Som fosterbarn kom han till en gård i Gränäset.

Där fick han tidigt lära sig betydelsen av att jobba.

– Jag fick gå ut och skotta dynga i ladugården varje morgon innan jag gick till skolan. Och när jag kom tillbaka fick jag ge hästen mat och skotta mer dynga, säger han.

Varje skoldag innebar också en ganska lång promenad eftersom skolan låg i Asphyttan.

– Det var en bra bit att gå, men det gick bra. Det fanns inga skolskjutsar på den tiden, säger han.

Bertil Jakobsson har sålt mängder av föremål och varor på auktion och loppisar genom åren.
Bertil Jakobsson har sålt mängder av föremål och varor på auktion och loppisar genom åren. Foto: FT Arkiv

I de övre tonåren blev det arbete vid järnvägen.

– Jag kom in hos SJ och fick jobb. De såg nog tidigt att jag var bra på mekanik och el – så jag skickades till en skola i Ängelholm där jag blev utbildad till signalreparatör, berättar han.

Och fortsätter:

– När jag kom hem till Filipstad (efter utbildningen) fick jag en verkstadslokal i ett lokstall, en tjänstebil och en telefon. Sen ringde de till mig från alla stationer i hela Värmland – jag åkte överallt för att laga signaler och växlar.

Bertil Jakobsson har under sitt liv haft ett stort intresse för mekanik. Bilar av äldre modell kikade han gärna under huven på.
Bertil Jakobsson har under sitt liv haft ett stort intresse för mekanik. Bilar av äldre modell kikade han gärna under huven på. Foto: Rolf Mårth

Dubbla yrken

Jobbet som reparatör varvades senare med ett eget företag – auktionsfirman som gjorde Bertil Jakobsson till ett känt ansikte i Filipstad med omnejd genom alla auktioner och loppisar som han arrangerade.

– Jag köpte upp dödsbon och höll auktioner. Jag hyrde parken i Nordmark och höll till där i många år. Auktionsfirman gick bra. Jag höll på med den till att jag blev så gammal att jag inte orkade längre, säger han.

Och fortsätter:

– Jag träffar så mycket folk när jag är på stan som säger att ”vad synd att du inte håller i auktioner längre, jag saknar dem”.

Firar med smörgåstårta

Fredagen den 24 februari fyller Bertil Jakobsson 90 år – det är en ålder som han välkomnar.

– När jag höll på med auktionerna var jag stark. Jag styrketränade under många år och det gjorde att jag klarade av att bära tunga saker. Ibland kunde det vara så tungt att två man inte orkade att bära det – och det kunde jag ta i näven och knalla iväg med. Och då kunde de säga åt mig att ”du Bertil, du blir inte gammal du som bär så tunga saker”. Men jag har i alla fall blivit 90 år, säger han.

Födelsedagen vill han gärna fira tillsammans med sin nära och kära.

Sommarauktionerna i Nordmarks Folkets park var ett återkommande inslag under många år.
Sommarauktionerna i Nordmarks Folkets park var ett återkommande inslag under många år. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

AsphyttanAuktionerFilipstadFilipstads kommunNöje/KulturParkerSamhälleSJ

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare