Tidöavtalet blev knäcken: ”Blir svårare att hjälpa”

Publicerad:
Bengt Sjöberg har ett mångårigt engagemang i att hjälpa människor som flytt från krig och förföljelse. Foto: Privat

Efter 30 års engagemang för flyktingar, drar nu Bengt ”Flyktingpastorn” Sjöberg ner på tempot. Han har under lång tid bland annat försökt hjälpa iranska kvinnor i Sverige, deras öden har berört honom djupt och det resulterade i boken Flyktingflickorna som han gav ut 2021.

Nu har han sagt stopp och belägg till att åta sig flera uppdrag, men att helt sluta hjälpa sina medmänniskor ligger naturligtvis inte för honom.

Bengt Sjöberg känner att han nu vill leva ett lite lugnare liv, att vara i hetluften har trots allt sitt pris. Han har fått utstå både hot och hat genom åren på grund av sitt engagemang för flyktingar.

– För ett tag sedan blev jag kontaktad av en god man, hon ville att jag skulle hjälpa en flicka som riskerar att utvisas trots att hennes släkt bor i Filipstad. Jag har ju lovat mig själv att inte ta mig an fler ärenden, men är det ett mycket angeläget ärende på det lokala planet så kan det vara ok, säger Bengt.

Familjen Sjöberg med Josef, Maud, Bengt, Johannes och Joel.
Familjen Sjöberg med Josef, Maud, Bengt, Johannes och Joel. Foto: Privat

Knäcken blev ändå när den nya regeringen tillträdde. Bengt läser och tar del av vad som avhandlats i Tidöavtalet och inser att Sverige ska ligga på EU:s miniminivå vad gäller flyktingar, det ska upprättas transitcenter samt ökat krav på återvändande.

– Jag upplever att det kommer att bli ännu svårare nu för flyktingar som söker sig till Sverige. Jag har mött många oroliga människor som är rädda för att deras uppehållstillstånd ska dras in. Nu är jag 75 år fyllda och jag orkar inte stå på barrikaden mer, nu får yngre kämpar ta vid, säger Bengt.

Asylrådgivning

– Under pandemin var jag tvungen att vara extra försiktig, jag har astma och dras med hjärtproblem, så jag isolerade mig. Jag jobbade hemifrån med att hjälpa flyktingar och startade firman ”Sjöbergs asylrådgivning”. Jag höll då kontakt med människor som jag försökte hjälpa på olika sätt. Det blev också ett bra sätt att hålla humöret uppe, förklarar Bengt som nu avvecklat firman.

Senaste året har Bengt faktiskt fått hjälpa människor som flytt från Sverige. Det rör sig om 7-8 personer som har befunnit sig i landet, men som fått nej till uppehållstillstånd och hot om utvisning istället.

– De har då rest till Tyskland, Frankrike eller Italien, där de fått både uppehållstillstånd och fast adress. Det är sorgligt, flera av de här personerna har ju lärt sig svenska och gått ut gymnasiet. Ändå blir de utvisade. I Norrland skriker man efter arbetskraft, att utvisa dessa människor är slöseri med resurser, menar Bengt.

Bengt Sjöberg njuter av livet med sina nära och kära, som här med yngsta barnbarnet Leo.
Bengt Sjöberg njuter av livet med sina nära och kära, som här med yngsta barnbarnet Leo. Foto: Privat

Solskenshistorier

Det som under alla år drivit Bengt att kämpa är alla solskenshistorier han får till sig, de fall där det går bra flyktingar som han hjälpt.

– Jag får många fina hälsningar. Härom dagen skrev en kille i Lesjöfors att han nu gjort sitt första reportage på Svt. Jag har stöttat honom under ett antal år och det känns naturligtvis stort. En annan kille som gått på friserlinjen i Filipstad, skrev att en han nu har egen frisersalong i norra Värmland. Jag blev jätteglad eftersom han har varit i Sverige i 6-7 år och verkligen kämpat, berättar Bengt.

En annan ungdom, en pojke med svår ledgångsreumatism och med svårigheter att gå, har nu fått uppehållstillstånd efter 8 år i Sverige. Bengt skrev en ny ansökan för honom för ett år sedan då allt såg hopplöst ut.

Skriva roman

Hustrun Mauds föräldrahem ligger i Dalarna och där sysslar numera makarna med odling. De köpte ett växthus förra året och odlar i lådor och har satt lite potatis. Det är endast på hobbynivå, men Bengt finner det rosamt.

– Min målsättning nu är att försöka uppmuntra en person om dagen, jag ska varje dag försöka göra något för en annan människa. Dessutom har jag en dröm, man måste ha drömmar även om man har fyllt 75 år. Jag har ju läst mycket om politik, diverse facklitteratur, teologisk litteratur och juridiska handlingar. Jag har länge haft en längtan att få skriva en roman, att få skriva fritt och få bre ut sig lite. Att få skriva en berättelse som fängslar. Tack vare mitt engagemang genom åren så finns det mycket stoff att ta av, avslöjar Bengt.

Just nu spelar Pingst Integration in vägledande filmer med Bengt.

– Det är integrationsrådet inom Pingstkyrkans samfund som ville att jag skulle dela med mig av mina kunskaper, erfarenheter och arbetssätt. Så det kommer att spelas in ett antal vägledande filmer, berättar han.

Bengts favoritcitat från bibeln är Matteus 25:40 citerat från The Message. På svenska: ”Varje gång ni gjorde något av detta för någon som var bortglömd eller inte räknades, då var det jag – då gjorde ni det för mig”.

– Jag tycker om citatet för att jag är trött på alla fina ord och teologiska långa utläggningar. Istället vill jag koka ner allt till praktisk handling, till en enkel daglig målsättning som går ut på att uppmuntra någon varje dag, säger Bengt.

Maud och Bengt Sjöberg försöker att ta tillvara på alla möjligheter som livet ger. Om det är någon i familjen som fyller år firas det gärna med god mat på restaurang.
Maud och Bengt Sjöberg försöker att ta tillvara på alla möjligheter som livet ger. Om det är någon i familjen som fyller år firas det gärna med god mat på restaurang. Foto: Privat

Artikeltaggar

Bengt SjöbergEUFamiljFilipstadFlyktingarFrankrikePingstPingstkyrkanSamhälleTysklandUppehållstillstånd

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare