Hoppa till huvudinnehållet

Stor intervju: Asplund om efterlängtad nystart efter trejd – och Europaåterkomst

Publicerad:
Rasmus Asplund pratar om en vinter som varit tung – men inneburit erfarenheter han växer av. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter en vinter med knapp speltid hade Rasmus Asplund börjat fundera på framtiden.

Då kom trejden strax innan deadline, och nu ser värmlänningen fram emot en nystart i Nashville Predators.

– Det är är här borta jag vill vara, säger förre FBK-centern till VF.

När VF-sporten når Asplund har han precis kommit fram till hotellet i Chicago där hans nya klubb Nashville befinner sig.

– Nu ska jag svida om och till morgonvärmning. Och sen match i kväll med Nashville. Det har varit ett händelserikt dygn – på många sätt. Jag har inte ens hunnit få några Nashvillekläder än, så det är färskt, skrattar Filipstadssonen och försöker samla tankarna kring allt som hänt.

– Hockeymässigt: Extremt kul. Det känns som jag kommer få en väldigt bra chans och jag hade väldigt bra samtal med båda Nashvilles GM:s (David Poile och blivande efterträdaren Barry Trotz). Det känns väldigt inspirerande och roligt att få den här chansen. Jag är laddad som satan.

Men det finns en annan sida av myntet.

Det har gått sju år sedan Buffalo Sabres draftade Rasmus Asplund, fem år sedan han lämnade Färjestad för att på allvar ta plats i organisationen.

– Jag lämnar många kompisar och en organisation som gjort mig till NHL-spelare. Det är tråkigt på sitt sätt. Men framför allt känner jag mig väldigt taggad på möjligheten och framtiden.

Hamnade i kläm

För den säsong Rasmus Asplund har bakom sig har varit en utmaning.

För efter att ha etablerat sig på allvar i NHL förra vintern har förtroendet nu inte alls blivit detsamma.

Den senaste 1,5 månaden har han bara fått spela ett par matcher i det Buffalo som efter flera år som bottenlag nu slåss om att ta sig till slutspel.

– Det har varit en märklig säsong på många sätt och vis. Det har väl egentligen inte varit något fel på min prestation. Men det finns en business-sida av den här sporten som kan ta över. Ibland hamnar man i kläm, det gör också att jag är extra taggad på möjligheten jag nu får av Nashville, säger 25-åringen.

För i Buffalos kräftgång de senaste åren har inneburit många höga draftval, och när de nu ska ges chans till speltid blir det lätt – att som Asplund själv säger – hamna i kläm om man slåss om samma plats i hierarkin.

– Så är det. Business-sidan finns i alla sporter och ligor, men den blir extrem i NHL. Det är så det funkar, och alltid kommer funka. Det är tufft att ta sig till NHL – men det är ännu tuffare att stanna.

Tänkte på Europa

Det trots genombrottet förra säsongen som kröntes med ett succéartat VM med sex mål på åtta matcher.

– Med det i ryggen klev jag in i den här säsongen extremt inspirerad, beredd att ta ännu ett kliv. Och jag tycker jag började på rätt spår, spelade första 15 matcherna och det kändes bra. Sen blev det hattigt och knackigt, in och ut i laget. Då har det varit svårt att prestera på den nivå jag vill.

27 matcher blev det bara i Buffalo Sabres, vid 33 tillfällen har han fått titta på från sidan.
27 matcher blev det bara i Buffalo Sabres, vid 33 tillfällen har han fått titta på från sidan. Foto: DARRYL DYCK

– En ny erfarenhet, som jag lärt mig otroligt mycket av. Som tur var har jag mycket bra folk runtomkring mig. En sån som Craig Anderson (41-årig backupmålvakt i Buffalo) som gått igenom allt man kan under en NHL-karriär. Han och flera andra har jag ändå kunnat bolla mina tankar när det blev som det blev i Buffalo.

Med ett tvåårskontrakt som löper ut i vår, hade du börjat tänka ”fortsätter det så här kanske det blir Europa nästa säsong”?

– Det är klart man grubblar mycket, och som tur är har jag även haft ett fantastiskt stöd i min tjej. Det är lätt hänt att man börjar tänka i de banor du nämner. Vi hade deadline nu för att ta oss till – där förhoppningen var att få en ny chans. En ny start. Och det var precis vad jag fick nu.

– Jag kan lugnt säga att motivationen kom tillbaka till max nu. Så jag har inga tankar på att flytta hem, det är här borta jag vill vara. Att spela här är vad jag kämpat för hela karriären.

Dialog med Tre Kronor

Och chansen till speltid kommer han få i Nashville, Rasmus Asplund.

För medan Buffalo trejdat till sig förstärkning i slutspelsjakten är Nashville i en annan cykel där de släppt flera stjärnor – som Mattias Ekholm och Mikael Granlund – mot draftval när de som organisation gör en liten nystart.

– De står vid ett vägskäl vad de ska göra. De 23 matcher vi har kvar nu kommer bestämma mycket i vilken riktning Nashville ska gå. Så det finns en stor möjlighet att få vara en del av det nya och ta en tröja på lång sikt.

Men något slutspel blir det inte i år.

Utan Rasmus Asplund kan precis som i fjol blicka mot en säsongsavslutning där VM-spel med Tre Kronor är en möjlighet.

– Jag har haft lite kontakt med Sam Hallam plus att Stefan Klockare varit här och träffat mig två gånger. De har gjort ett väldigt bra jobb, annorlunda mot hur Tre Kronor jobbat förut. Vi har haft bra snack – absolut.

"VM var oerhört kul”

Fabian Zetterlund sa förra veckan, efter trejden från topplaget New Jersey till bottenlaget San José, hur VM-spel i vår var ett stort mål.

– VM har alltid varit en dröm. Jag fick spela i fjol och det var oerhört kul. Jag blev faktiskt förvånad hur bra uppstyrt och vilken klassturnering det faktiskt är. Det finns absolut ett intresse kring det, säger Asplund och fortsätter:

– Men just nu handlar det om att säkra min framtid här. VM kommer alltid vara intressant för mig, vi får se. Mina sista 20 matcher kommer bestämma mycket vad som händer och sker framöver.

Artikeltaggar

Buffalo SabresCraig AndersonFärjestad BK HerrIshockeyNashville PredatorsNHLRasmus AsplundTre Kronor

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.