Hoppa till huvudinnehållet

Asplund upplockad ur frysboxen – får chansen att tina i den amerikanska södern

Publicerad:
Rasmus Asplund (till höger) har hunnit att spela en match för sitt nya lag Nashville Predators, en 3-1-seger borta mot Chicago Blackhawks.
Rasmus Asplund (till höger) har hunnit att spela en match för sitt nya lag Nashville Predators, en 3-1-seger borta mot Chicago Blackhawks. Foto: Charles Rex Arbogast

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sedan flera år tillbaka har alla invånare i Filipstads kommun kunnat följa bygdens son Rasmus Asplund under hans äventyr på världens största hockeyscen, NHL.

De senaste månaderna har dock inte alls varit roliga – för dem som håller ett öga på honom – eftersom han blev placerad långt ner i Buffalo Sabres frysbox.

Därför kom fredagens trejd som en skänk från ovan, nu får han en chans att tina upp i den amerikanska södern då han plockats upp av Nashville Predators.

Den här säsongen skulle bli Rasmus Asplunds stora chans att ta nästa steg i NHL. Han avslutade den förra genom att vara en av de bästa spelarna i Tre Kronors trupp under VM.

Han började också säsongen lovande, men i december blev det allt tydligare att Buffalo Sabres inte såg honom som en del i sitt framtida lagbygge.

Det började med att klubben värvade Tyson Jost, en skicklig energispelare som mer eller mindre tog Rasmus Asplunds plats.

Stor intervju: Asplund om efterlängtad nystart efter trejd – och Europaåterkomst

Tyson Josts intåg i laget i kombination med att Buffalo Sabres forwards hållit sig förvånansvärt friska och skadefria gjorde det svårt för Rasmus Asplund att få tillbaka sin plats.

Men det finns fler anledningar till att Rasmus Asplund inte har fått förtroendet i Buffalo den här säsongen. En är att klubbens medvetet satsat på att ge sina yngre spelare speltid och erfarenhet. Om forwardarna JJ Peterka, Dylan Cozens och Jack Quinn lyckas ta rätt steg i utvecklingen kommer Buffalo vara ett av NHL:s bästa lag under många år framöver.

En annan är Rasmus Asplunds kontraktssituation. Han är inne på det sista året på sitt kontrakt som har gett honom en snittlön på 825 000 dollar per säsong. Den här säsongen var det tänkt att han skulle spela till sig ett betydligt mer lukrativt kontrakt. Men att hålla honom utanför truppen har inte gett honom möjligheten att visa att han förtjänar ett längre dollaravtal med en snittlön med en siffra följt av sex nollor. Buffalo Sabres har redan säkrat upp en stor del av sin framtid med långa kostsamma spelarkontrakt och skulle kunna få bekymmer om antalet sådana kontrakt skulle bli för många.

Det fanns helt enkelt ingen plats i Buffalo längre för Rasmus Asplund.

Därför var det säkert skönt för honom att få en ny chans i Nashville Predators. Under säsongens sista dag för övergångar, bara minuterna innan stoppet, blev affären klar. Rasmus Asplund fick flytta till musikmetropolen i Tennessee i utbyte mot ett sjundeval i draften 2025.

Predatorerna från Nashville är inte helt borta från säsongens slutspel, men mycket tyder på att klubben ställt in sig på en säsongsavslutning utan någon jakt efter Stanley cup-pokalen.

I den här miljön får Filipstadssonen chansen att skaka av sig all ringrost och spela sig till ett nytt NHL-kontrakt. För honom gäller det nu att visa sig från sin bästa sida, så att Nashville erbjuder honom ett längre kontrakt alternativt byter bort rättigheterna till honom till en klubb som tror på honom som ishockeyspelare.

Som människa har han redan gjort ett stort intryck i NHL, för personen och lagkamraten Rasmus Asplund ville inte Buffalo Sabres trejda bort, vilket The Buffalo Newsjournalisten Lance Lysowski uppmärksammade på Twitter, detta genom att publicera anteckningarna från Buffalo Sabres general managers Kevyn Adams presskonferens om den sista övergångsdagen.

Under presskonferensen sa Kevyn Adams om Rasmus Asplund, fritt översatt:

– Jag har bara bra saker att säga om människan Rasmus Asplund. Jag förstår att det har varit en utmanande säsong för honom. Förra året var bra för honom, men i år har han varit utanför laget. Så jag hoppades på att kunna göra rätt för mig i förhållande till honom och samtidigt få tillbaka en tillgång. Och det lyckades vi att åstadkomma. Han var ett fullblodsproffs. Jag pratade med honom innan den här presskonferensen då affären blev klar minuterna innan. Han var väldigt tacksam och sa till mig att ”jag längtar efter att få se er i slutspelet, det kommer att bli kul att följa er”. Bara det säger mycket om vilken slags person han är.

Artikeltaggar

BuffaloBuffalo SabresIshockeyNashvilleNashville PredatorsNHLRasmus AsplundSportThe BuffaloTre KronorTwitter