Mycket känslor efter Vasaloppet 2023 – en upplevelse för livet

Publicerad:
Maja Eriksson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vasaloppet 2023 är genomfört. Loppet var fulltecknat och 15800 åkare var anmälda. Alla som genomförde loppet i söndags har troligtvis samma känsla när man vaknar upp måndagen efter. En tillfredsställelse av att ha klarat målet samtidigt som kroppen gör ont precis överallt.

För många skidåkare i Sverige är Vasaloppet det stora målet för säsongen. Allt från elitåkare till motionärer har tränat för den första söndagen i mars. Jag åkte de nio milen för andra gången i min karriär. Likt förra gången var det en fantastisk upplevelse. Båda gångerna har jag stått i elitledet och det är en mäktig vy när man vänder sig bakåt och ser alla tusentals skidåkare redo att ge sig iväg.

På starten gick det nästan att ta på ångesten som låg likt ett tjockt moln över Berga By. Trots en del ångest fanns det en spänd förväntan i luften över vad som komma skall. När snön började vräka ner med 10 minuter kvar till start gick det att se paniken hos många åkare i elitledet. Jag själv kände ”det skulle inte bli någon snö”.

När väl startskottet gick inleddes resan mot målet i Mora. För det är verkligen en resa man ger sig ut på. Den första backen är alltid den mest kritiska delen på banan. Jag klarade mig utan incidenter.

Jag hade i år turen att få sällskap med en snabbt skidande herre från Torsby de sista 12 kilometerna. När vi närmade oss målet blev det allt mer publik efter banan som hjälpte oss åkare framåt. Stämningen i Mora är något utöver det vanliga och känslan när jag svängde in på upploppet och åkte över mållinjen måste verkligen upplevas. Kroppen är totalt utpumpad och det gör ont i varje cell. Men glädjen över att vara i mål är så mycket större.

I målportalen blev det prat med personer jag haft runt mig under resans gång. Jag tackade Torsbykillen för draghjälpen. Han var verkligen som ett ånglok på slutet och vi körde upp oss massvis med placeringar.

På väg hem till boendet i Sälen passerade vi Vasaloppsspåret på flertalet ställen. Ute i spåren kämpade fortfarande tusentals åkare för att ta sig i mål. Vi konstaterade att vi elitåkare inte är de stora hjältarna. Vi lägger ner tusentals med timmar av träning före loppet och förbereder oss minutiöst. Längre bak i leden kämpas det utan samma bakgrund och att åka nio mil på skidor är verkligen en utmaning. De största kämparna är de längre bak i leden och jag imponeras verkligen av deras kämpaglöd.

Vad tar jag då med mig från 2023 års upplaga av Vasaloppet?

Svensk seger genom min teamkamrat i Lager 157 Ski Team, Emil Persson.

Kroppen gör verkligen ont dagen efter.

Någon gång ska jag snöra på mig veteranvästen som innebär 30 åkta Vasalopp.

Nytt personbästa i dubbel bemärkelse för mig med en 42:a plats på tiden 04:45:58.

Artikeltaggar

BergaEmil PerssonLager 157MoraSkidåkningSkidorTorsbyVasaloppetVasaloppet 2023

Läs vidare