Hoppa till huvudinnehållet

ENKÄT: Anser du att man bör vara försiktig med appen TikTok?

Publicerad:

Allt fler länder väljer att förbjuda appen TikTok för sina statsanställda med hänvisning att appen är i princip en kinesisk spionballong i telefonen. Nu vill Centerpartiet att appen förbjuds även för riksdagsledamöter och riksdagens tjänstemän i Sverige.

Wilhelm Tham (GL).
Wilhelm Tham (GL). Foto: Lena Richardson
Professor och partiordförande

Wilhelm Tham (GL)

– Svar ja! Av den enkla anledningen att Kina uppvisar imperialistiska böjelser.

Marie Persson, distriktsledare Centerpartiet Värmland
Marie Persson, distriktsledare Centerpartiet Värmland Foto: Göran Persson
Kulturvetare och politiker

Marie Persson (C)

– Ja. Men man ska vara försiktig med alla former av sociala medier. Tänka på vad man delar och man ska vara extra försiktig med TikTok med tanke på Kina. Det är ingen app som jag själv använder.

Jan Kruse, gruvexpert och pristagare
Jan Kruse, gruvexpert och pristagare Foto: Lena Richardson
Gruvexpert och pristagare

Jan Kruse

– Ja. Jag har inte Tik Tok själv, så för mig är det inget problem. Men en viss försiktighet är nog att rekommendera för de som använder den.

Åsa Hååkman Eriksson, oppositionsledare (S)
Åsa Hååkman Eriksson, oppositionsledare (S) Foto: Göran Persson
Oppositionsledare

Åsa Hååkman Eriksson (S)

– Ja. Man bör vara försiktig med sociala medier överhuvudtaget. Allt man gör digitalt lämnar spår och personer som vill komma åt våra uppgifter är väldigt duktiga idag. Man är ständigt avlyssnad och flödet med reklam gör att man till slut blir hjärntvättad, om man ska använda det ordet. När det gäller riksdagsledamöterna kan jag tänka mig att de använder TikTok i syfte att få veta vad målgruppens användare tycker och tänker. Men som sagt, man bör vara försiktig med sociala medier överhuvudtaget.

Fredrik Dahlberg, gruppledare (SD)
Fredrik Dahlberg, gruppledare (SD) Foto: Per Soderlund
Gruppledare

Fredrik Dahlberg (SD)

– Ja. Jag använder inte appen själv, men jag vet ju att den är väldigt populär. Det strömmar ju fruktansvärt mycket data genom appen och man bör nog vara försiktig med tanke på alla dataintrång. Gemene man är nog inte medvetna om hur pass lätt det är att komma åt andras uppgifter. Statsanställda ska nog vara försiktiga tycker jag.

Tycker du att man ska dra ner på anslagen till kulturen?

Artikeltaggar

ApparÅsa Hååkman ErikssonCenterpartietDataintrångFredrik DahlbergJan KruseKinaMarie PerssonNöje/KulturSociala nätverkSocialdemokraternaSverigedemokraternaTikTokVärmlands länVeckans frågaWilhelm Tham

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.