Sing along-bio på gång: ”Sjung för full hals i biosalongen”

Publicerad:
Ayla Iversen och Mattias Karlsson hoppas att den kommande sing along-bion blir välbesökt. Foto: Pernilla Möllberg

Sing along innebär, precis som det låter, att man sjunger med i låtar. Men inte i vilket forum som helst, nu ska det sjungas på biografen i Filipstad. ”Hakuna Matata” och ”Snart är det jag som är kung”, ja Disneymusiken kommer att flöda och tanken är att biobesökarna ska sjunga för full hals.

– Det är en aktivitet som passar alla målgrupper, säger Mattias Karlsson och Ayla Iversen, som bägge är primus motor i projektet.

– Första gången som jag hörde talas om sing along-bio var för flera år sedan hos en hårfrisörska som upplevt det i London. Jag planterade sedan idén hos Ayla och vi har under några år bollar idén oss emellan, berättar Mattias Karlsson, föreståndare på Folkets Hus.

Ayla Iversen är verksamhetsutvecklare på ABF i Filipstad och Storfors, och hon tyckte absolut att man skulle genomföra projektet.

– Eftersom vi har en jätteduktig ABF-kör som övar varje vecka under Silmar Pulls ledning, så tänkte jag att vi engagerar de 18 stycken körmedlemmarna i sing along-projektet. De kommer att ta ton och göra sitt bästa för att få igång publiken, säger Ayla.

Det hela kan egentligen beskrivas som allsång på biografen.

– Det kan jämföras med karaoke, fast man tittar ju på en vanlig film med handling. Men när musiken börjar kommer texten på bioduken så att publiken kan sjunga med, förklarar Mattias.

Disneymusik

Sing along-bio finns på fler platser i Sverige men är inte så utbrett, inte i de här trakterna i alla fall. Filmen som ska visas är en specialversion som är anpassad just för sing along-bio, och den är vald med omsorg för att såväl vuxna som barn ska kunna sjunga med i låtarna. Det är nämligen den omåttligt populära Disneyfilmen Lejonkungen som ska visas.

– Den passar så många olika målgrupper. Dels barn som kanske inte har sett filmen, den passar de som gillar att sjunga, musiken är ju så fantastisk och så alla som gillar att se filmen om och om igen. Man tröttnar aldrig på den. Tänk om 100 personer sjunger Hakuna Matata tillsammans, det kan bli mäktigt, spår Ayla.

– Fast det går faktiskt in 230 personer i biosalongen, så vi hoppas ju på att det blir fullsatt, tillägger Mattias och tycker att det ska bli jättekul att testa en ny grej.

Den musikaliska biotillställningen kommer att hållas den 12 april under påsklovet.

– Visst kan man se det som en lämplig och trevlig påsklovsaktivitet, men det är viktigt att poängtera att det här riktar sig till alla, ung som gammal, säger Mattias.

Artikeltaggar

ABFAllsångBiograferFilipstadFilmFilmerLondonMusikSilmar Pulls

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare