Hoppa till huvudinnehållet

50 år sedan ”Gästis” öppnade – Carl Jan Granqvist: ”Ett sanslöst projekt”

Publicerad:
Carl Jan Granqvist berättar om hur det varit sedan starten på Grythyttans gästgivaregård för 50 år sedan.
Carl Jan Granqvist berättar om hur det varit sedan starten på Grythyttans gästgivaregård för 50 år sedan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är 50 år sedan Grythyttans gästgivaregård slog upp dörrarna och ritade om Sveriges gastronomiska karta. Krögaren Carl Jan Granqvist minns tillbaka och kallar det för ett sanslöst projekt.

Den 17 mars är det 50 år sedan Grythyttans gästgivaregård öppnade.

– Det är ofattbart att det har gått 50 år, säger Carl Jan Granqvist.

Han tycker att det är roligt att minnas och tänka tillbaka.

– Framför allt på 1970-talets början när vi började komma igång. Det var ett sanslöst projekt, säger han.

Han beskriver bakgrunden vilket var en kommunsammanslagning där Grythyttans kommun slogs samman med Hällefors kommun.

– Man fattade beslut om att riva de gamla husen och bygga ett Domus, en parkeringsplats och ett ålderdomshem, säger Carl Jan Granqvist.

Han beskriver hur man i Filipstad rev alla de gamla trähusen.

I Grythyttan lyckades några entusiaster sätta stopp för rivningsplanerna och rädda den gamla stadskärnan. Carl Jan lyfter fram Artur Lindqvists och Grythyttans hembygdsförenings insats.

– En hembygdsförening lyckades med konststycket att spara detta som idag anses vara ett riksunikt kulturarv.

Sen tog det lång tid att få färdigt ekonomin för att renovera.

Carl Jan Granqvist kom dit och blev helt tagen av platsen och miljön. Då var han bara 25-26 år.

Innan dess hade han utbildat sig på universitetet enligt sina föräldrars önskemål för att sedan utbilda sig till kock. Han praktiserade på Operakällaren innan han fick upp ögonen för Bergslagens pärla.

Där blev han kvar som krögare i 25 år och kom att ha en avgörande roll för att utveckla området till ett kulinariskt nav.

Intresset för vin har ökat starkt i Sverige.
Intresset för vin har ökat starkt i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Carl Jan beskriver att det var mammans stora intresse som kom att forma hans framtidsval.

– Min mamma hade en enda idé med livet och det var kalas, jag är lite präglad på kalas, förklarar han.

Däremot kunde inte mamman laga mat, det kunde däremot tant Ella Karlsson, och den unge Carl Jan fick en möjlighet att lära sig om kokkonst.

Det var efter utbildningen på Operakällaren som han kom till Bergslagen.

– Jag skulle egentligen åka till New York, så jag bytte New York mot Grythyttan. Jag blev helt förälskad i orten. Jag kände att jag fick en plattform för kalas.

Det kom att bli hans plats där han kunde arrangera möten under fröjdefulla former för människor.

Var det självklart att det skulle lyckas eller var det en chansning?

– Jag var övertygad om att Grythyttan ligger mycket centralt, mitt emellan New York och Moskva. Grythyttan ligger i Nordens demografiska centrum, säger han och förklarar att det är lika långt till Stockholm, Oslo och Göteborg.

Det var inget han tänkte på då, han var bara besatt av att skapa en plattform för fest.

Det stora mediala intresset bidrog. Det var i samma era som Almarna i Kungsträdgården skulle sågas ner som trähusen i Grythyttan kunde räddas.

– Det blev en otrolig fokusering. Hembygdsföreningen segrade mot ett enhälligt politiskt beslut.

Carl Jan menar att det låg i tiden.

– Det gick av bara farten.

Han förklarar att den fina renoveringen också spelade in.

Carl Jan etablerade snabbt ett nätverk med andra krogar, till exempel Hennickehammar. Han åkte runt och tittade på andra anläggningar, både i Sverige och i Frankrike.

– Vi fick snabbt gott renommé för god mat, säger Carl Jan.

Från att ha varit ett supande folk har svenskarna börjat dricka mindre sprit men mer vin.
Från att ha varit ett supande folk har svenskarna börjat dricka mindre sprit men mer vin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mat- och vinintresset exploderade under 70- och 80-talen.

– När vi startade var det mindre än fem procent av svenskarna som drack vin, man drack brännvin och öl. Idag är vi den befolkning som dricker minst alkohol. Vi har gått till att vara de som dricker mest champagne per capita på jorden.

Carl Jan förklarar att det är en enorm förändring som har skett under de senaste femtio åren. När han började fanns ungefär 600 sorters vin i Systembolagets katalog.

– Idag finns det 8 000.

En av vändpunkterna för Gästis var att man startade Cordon Bleu-kurser. Carl Jan menar att det lade grunden för hur man skulle kunna skapa en intellektuell utbildning för mat. När krisen sen kom till Bergslagen och med den statliga pengar till området kom tankarna på hur hantverksyrket och den intellektuella utbildningen kunde mötas.

Han nämner även Björn Ulvaeus gifte sig, det blev ett internationellt genomslag.

– Då stod telefonen och hoppade, skrattar han och är nöjd över att de rodde iland allt hemlighetsmakeri.

Samtidigt kom vinprogrammen på tv där Carl Jan var med i Vinprovarna som var en del av programmet Levande livet. Han började även skriva böcker, han skrev den första svenska vinboken.

Carl Jan återkommer till betydelsen av Artur Lindqvist hade för projektet, Carl Jan ser det som en ära att hans byst nu står vid Artur Lindqvists källa i Grythyttan.

Artikeltaggar

AlkoholCarl Jan GranqvistGrythyttanHälleforsMat och dryckÖlOperakällarenSystembolagetUtbildningVin

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.