Hoppa till huvudinnehållet

Inget rivningstillstånd för Hotell John än – oklart vad som händer med skyddsrum

Publicerad:
Hotell John i Filipstad ska rivas, så fort man får alla tillstånd i ordning.
Hotell John i Filipstad ska rivas, så fort man får alla tillstånd i ordning. Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Filipstads kommun köpte Hotell John med ett enda mål – att riva byggnaden. Ännu finns dock inget rivningslov, men fastighetschef Per Green menar att det borde komma inom kort.

Det är kommunen själv som fattar beslut om rivningslov, på samma sätt som man beslutar om bygglov. Handläggningstiden får även där vara upp till tio veckor och ännu har beslut om rivningslov inte fattats.

Det finns dessutom ett skyddsrum i det före detta hotellet vilket gör att man inte får riva bara sådär.

Turordningen är att kommunen beslutar om rivningslov. Därefter skickar man ärendet vidare till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som beslutar om vad som ska ske med skyddsrummet.

– Det är en högst aktuell fråga, säger fastighetschef Per Green.

Är skyddsrummet ens användbart?

– Jaa, kanske, svårt att säga. Det är ingen katastrof, sen om all utrustning har funnits vet jag inte idag, säger Per Green.

Han förklarar att gamla skyddsrum är ett aber för många fastighetsägare.

– Hur många kan återställa sina skyddsrum på 48 timmar? funderar han.

Per Green förklarar att de har förvarnat MSB om att de väntar på rivningslov. Sedan är det upp till MSB att besluta vad som ska göras.

Han är av uppfattningen att det finns relativt många skyddsrum i Filipstad och kommunen har inte för avsikt att föreslå att man ska bygga något annat skyddsrum för att ersätta det som kan försvinna.

– Det är MSB som gör den bedömningen, vi får se vad de kommer fram till, säger Per Green.

Så mycket kostar en rivning av Hotell John – hamburgerkedjan är inte intresseradNilsson (V) ifrågasatte Hotel John-affären: ”Priset blev för högt”

Artikeltaggar

BeslutBostad och byggenBygglovFilipstadFilipstads kommunHotel John-affärenHotellMSBPer Green

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.