Hoppa till huvudinnehållet

Boktips från biblioteket – böcker som handlar om böcker

Publicerad:
Sara Urger är bibliotekarie på Filipstads bibliotek.
Sara Urger är bibliotekarie på Filipstads bibliotek. Foto: Linus Arenius

Tillhör du dem som för det mesta har en bok på gång? Förutom att läsa böcker själv kan det vara intressant att läsa om läsning och böcker.

Vad är det för böcker vi läser och varför? Vad händer med en berättelse i översättningen från ett språk till ett annat? Varför blir vissa berättelser färdigskrivna och andra inte?

Här kommer tre tips från Filipstads bibliotek på böcker som handlar om böcker.

Romanens segertåg är skriven av Ingrid Elam.
Romanens segertåg är skriven av Ingrid Elam.

”Romanens segertåg” av Ingrid Elam (Natur & Kultur, 2022)

När vi säger att vi håller på och läser en bok är det oftast en roman vi menar. Så har det varit länge, men romanen är en förhållandevis ung genre – först mot slutet av 1700-talet blev romanen den helt dominerande litterära genren.

Ingrid Elam har skrivit boken Romanens segertåg.
Ingrid Elam har skrivit boken Romanens segertåg. Foto: Tobias Röstlund

Hur blev det så? I ”Romanens segertåg” försöker Ingrid Elam ge ett svar genom att berätta historien om romanen, från föraktad kvinnosyssla till genrernas genre.

Nils Håkansson har skrivit boken Dolda gudar: en bok om allt som inte går förlorat i en översättning
Nils Håkansson har skrivit boken Dolda gudar: en bok om allt som inte går förlorat i en översättning

Dolda gudar: en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson (Nirstedt/litteratur, 2021)

Av all litteratur på svenska är ungefär hälften översatt från andra språk. Ändå är den delen av den svenska litteraturen okänd för de flesta. I denna bok får vi följa med i historien om den översatta litteraturen.


Författaren Nils Håkanson har bland annat blivit nominerad till Augustpriset, i kategorin Årets svenska fackbok.
Författaren Nils Håkanson har bland annat blivit nominerad till Augustpriset, i kategorin Årets svenska fackbok. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad gjorde reformationen med språket i den svenska Bibeln? Hur har politik och ideologi villkorat översättarnas verksamhet? Finns det ett korrekt sätt att översätta? Nils Håkanson visar med exempel från nu och då hur synen på översättning har varierat mellan epokerna. En insiktsfull handbok i läsning och litteratur.

Kristoffer Leandoer har skrivit Den oavslutad litteraturen: en essä om allt som inte blev klart.
Kristoffer Leandoer har skrivit Den oavslutad litteraturen: en essä om allt som inte blev klart.

”Den oavslutade litteraturen: en essä om allt som inte blev klart” av Kristoffer Leandoer (Natur & Kultur, 2023)

Vissa böcker blir aldrig klara. Ändå räknas flera av dem till våra klassiker. Hit hör Vergilius ”Aeneiden”, Chaucers ”Canterburysägner”, Gogols ”Döda själar” och otaliga andra. Men varför avslutades aldrig somliga böcker? Svaret på frågan leder ibland in på svåra ämnen som död, sjukdom, missbruk och krig. Författarens personliga tragedier eller rädsla för omgivningens reaktioner hindrade dem ibland från att skriva klart. Somliga författare vill helt enkelt att det roliga aldrig ska ta slut och vägrar därför att bli klara, som Tolkien.

Kristoffer Leandoer är kulturjournalist och kritiker och har skrivit Den oavslutade litteraturen: en essä om allt som inte blev klart.
Kristoffer Leandoer är kulturjournalist och kritiker och har skrivit Den oavslutade litteraturen: en essä om allt som inte blev klart. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Den här boken inbjuder till att närma sig böckernas värld på ett nytt sätt. Tänk om alla böcker är oavslutade? Det är ju ändå alltid läsaren som har sista ordet.

Sara Urger

bibliotekarie på Filipstads bibliotek

Artikeltaggar

BibliotekBöckerFilipstads bibliotekFilipstads kommunFörfattareIngrid ElamKristoffer LeandoerLitteraturNils Håkanson

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.