Hoppa till huvudinnehållet

Underskott för socialförvaltningen - vill se motprestation för försörjningsstöd

Publicerad:
Christer Olsson (M) är ordförande i socialnämnden.
Christer Olsson (M) är ordförande i socialnämnden. Foto: Göran Persson

Socialförvaltningen gick back med cirka 17,9 miljoner kronor förra året. Höga kostnader för vikarier, samt ökade kostnader för försörjningsstöd, är några orsaker till underskottet.

Det här visar bokslutet som socialnämnden fick ta del av under det senaste sammanträdet.

– Det är naturligtvis allvarligt att vi har dragit över så mycket, säger Christer Olsson (M), ordförande i socialnämnden, och förklarar att det handlar väldigt mycket om personal och kompetensförsörjning.

– Svårigheterna att rekrytera personal och då främst legitimerad personal. Och att vi har haft bemanningsföretag och har bemanningsföretag inne för att täcka vakanserna som vi har haft, så det har dragit iväg med kostnader.

Flera utredningar

Det pågår ett omfattande arbete för att försöka nå en budget i balans.

– Det pågår utredningar som ska presenteras snarast, med olika förslag på hur vi ska kunna arbeta på ett annat sätt. Men det vill jag inte gå in på innan utredningarna är klara.

Resultatet från utredningarna ska presenteras under det första halvåret 2023.

Christer Olsson pekar på att de höga energipriserna och matpriserna kan ha gjort att de personer som tidigare har klarat sin egen försörjning inte längre gör detta utan har tvingats söka försörjningsstöd.

– Budgeten för försörjningsstödet för 2023 ligger på i runda tal 23 miljoner kronor, för närvarande ligger prognosen på 28 miljoner kronor.

Christer Olsson menar att detta är alldeles för höga kostnader för försörjningsstöd i en så liten kommun som Filipstad.

Han framhåller vikten av att jobba för att människor ska komma i eget arbete.

– Om man inte har något arbete så måste man vara beredd att flytta på sig, man måste bli mobil. Endera för att skaffa sig en utbildning - om vi inte kan erbjuda en utbildning här i Filipstad - och då genom utbildning bli anställningsbar. För det krävs ofta en utbildning för att en arbetsgivare ska anställa idag. Sen kan man vara tvungen att flytta för att kunna få ett jobb, vi har inte så många lediga jobb i Filipstad.

En motprestation

Han vill också införa krav på motprestation för att kunna få försörjningsstöd.

– Det får inte bli för bekvämt heller att erhålla försörjningsstöd, det är ingen lön utan kan likställas med en försäkring man får ersättning ur under tiden man är utan arbete. Den minimala motprestation vi har är att registrera sig tre gånger i veckan.

Han vill att det ska krävas en större motprestation för att få erhålla försörjningsstöd, exempelvis kan det handla om att städa på ett äldreboende.

– Då får vi något tillbaka för pengarna som betalas ut. Enligt socialtjänstlagen har vi rätt att kräva motprestation. Det här med att registrera sig tre gånger i veckan är alldeles för tamt tycker vi. Det är också bra för den enskilde individen, då upplever man att man måste göra något för att få pengarna. Är det en familj kan det ändå vara bra att se mamma och pappa gå till jobbet på morgonen.

Höga kostnader

Underskotten finns inom höga placeringskostnader för barn och unga, försörjningsstöd, gruppbostäder, samt inom hemtjänsten. Under förra året var det även en hög sjukfrånvaro, bland annat beroende på coronapandemin.

På grund av att det har varit problem med både bemanning och rekrytering så har det blivit höga kostnader för övertid, fyllnadstid, vikarier och bemanningsföretag. Den höga inflationen har också haft stor påverkan på kostnaderna för drivmedel, samt förbruknings- och skyddsmaterial.

Det var först efter sommaren och framåt som förvaltningens prognos försämrades kraftigt, bland annat på grund av svårigheterna med bemanning under sommaren.

– Det är ett bekymmersamt bokslut kan man säga, men sen får man se hela kommunen som en enhet. Jag brukar säga att man får likna kommunen med en koncern. Vi har ändå ett positivt bokslut om man ser till hela kommunen, då ligger det på cirka 14 miljoner kronor plus.

Socialnämnden tog beslut att ta del av uppföljningen och godkänna den.

Artikeltaggar

BemanningsföretagBudgetarChrister OlssonEkonomiFilipstadPolitikSocialnämnderUtbildning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.