Hoppa till huvudinnehållet

Metallica till Filipstad – i alla fall på bioduken

Publicerad:
Anna Lundberg, Jack Rundqvist och Mattias Karlsson ser fram mot det kommande evenemanget för hårdrocksbandet Metallica på Filipstads Folkets hus.
Anna Lundberg, Jack Rundqvist och Mattias Karlsson ser fram mot det kommande evenemanget för hårdrocksbandet Metallica på Filipstads Folkets hus. Foto: Pernilla Möllberg

Metallica räknas som det mest inflytelserika bandet i sin genre. Tillsammans med ytterliga tre band räknas Metallica till The Big Four of Trash Metal.

– I form av en två timmar lång inspelad föreställning kommer Metallica till Folkets Hus i Filipstad, det kommer att bli riktigt häftigt, säger Mattias Karlsson, föreståndare för Folkets Hus.

”Metallica 72 Seasons” är titeln på den globala lyssningsfest som äger rum på biografer i hela världen torsdagen den 13 april. Och det sker dagen innan Metallica släpper sitt nya album med titeln 72 Seasons.

– Filipstad är känt för att ha en levande biokultur, vilket jag tror är en av anledningarna till att just vi får visa föreställningen. Det är jättekul att vi får vara med på det här stora eventet, säger Mattias Karlsson, föreståndare på Folkets Hus i Filipstad.

Publiken kommer att få njuta av en två timmar inspelad föreställning med Metallica och på bioduken kommer helt nya musikvideos att visas för varje låt på albumet.

– Jag kände ju till evenemanget, men hade inte planerat att visa den förrän Anna Lundberg kom med en förfrågan till oss om vi kunde tänka oss att göra det. Vi är väldigt glada för det nu, det verkar helt klart finnas ett intresse för detta i Filipstad. Dock var vi lite osäkra på det först, det var anledningen till att vi inte bokade från första början, berättar Mattias.

Metallica, med trummisen Lars Ulrich och sångaren och gitarristen James Hetfield, är redo att släppa sitt nya album 72 seasons. Dagen innan släppet, den 13 april, visas föreställningen Metallica 72 seasons på Folkan bio i Filipstad.
Metallica, med trummisen Lars Ulrich och sångaren och gitarristen James Hetfield, är redo att släppa sitt nya album 72 seasons. Dagen innan släppet, den 13 april, visas föreställningen Metallica 72 seasons på Folkan bio i Filipstad. Foto: Chris Pizzello

Metallica på Ullevi

Anna Lundberg och Jack Rundqvist från Grythyttan, är förutom mor och son, tvättäkta hårdrocksfantaster. Jack är 17 år och har alltid gillat heavy metal genren, och han ska faktiskt se och höra Metallica live i sommar på Ullevi.

– Istället för att släppa alla 15 låtarna samtidigt på Spotify, har Metallica valt att skapa en global lyssningsfest med ”behind the scenes” innehållande exklusiva intervjuer med Metallica. Bandet berättar bland annat om hur de fått idéerna till de nya låtarna. Bandmedlemmarna har även utlovat några överraskningar till fansen, berättar Jack.

Han fortsätter:

– Heavy metal är inte så stort i just min bekantskapskrets, men överlag så har ju genren fans i flera generationer. Bandet bildades ju redan i början på 1980-talet och spelar ju fortfarande, konstaterar Jack och Anna tror att det kan komma att bli ett stort åldersspann på publiken på Folkets hus.

Hela världen

Mattias känner att tidpunkten för föreställningen har ett bra läge eftersom det sker under påsklovet.

– Det är riktigt häftigt att vi får sända det här, det är ju den enda dagen och att det dessutom sänds över hela världen. Att få uppleva en konsert med Metallica på en stor bild och med bra ljud kommer att bli en storslaget. Det blir en riktigt häftig upplevelse, säger Mattias.

Artikeltaggar

BiograferFilipstadFöreställningarGrythyttanKonserterMetallicaNöje/KulturSpotifyUllevi

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.