Hoppa till huvudinnehållet

Nytt ljus sätts på Dan Anderssons rötter – barnbarnet berättar i föreställning

Publicerad:
Maria Sedell är barnbarn till Dan Andersson och hon kommer tillsammans med violinisten Livet Nord att framföra en berättar- och musikföreställning om Dan Anderssons far, Adolf Andersson. Platsen för skådespelet är Klintgården i Gåsborn.
Maria Sedell är barnbarn till Dan Andersson och hon kommer tillsammans med violinisten Livet Nord att framföra en berättar- och musikföreställning om Dan Anderssons far, Adolf Andersson. Platsen för skådespelet är Klintgården i Gåsborn. Foto: Lena Richardson

I en trollbindande berättar- och musikföreställning berättar Dan Anderssons barnbarn, Maria Sedell, om poetens far Adolf Andersson.

Det är Adolfs egna anteckningar som ger extra krydda åt föreställningen och tillsammans med Livet Nords fiolspel utlovas magi på Klintgården i Gåsborn den 24 mars.

Dan Andersson är en av Sveriges mest kända författare. Han beskrev ofta finnmarkens befolkning och dess vedermödor och om finnmarkens storslagna natur. Han har till och med ett sällskap uppkallat efter sig, Dan Andersson Sällskapet, som är ett litterärt sällskap, en visförening samt en kulturhistorisk förening där vänner och intresserade av Dan Anderssons person och författarskap samlas.

Dan Andersson, 1888-1920, är en känd poet och författare. Många av hans texter har blivit tonsatta genom åren.
Dan Andersson, 1888-1920, är en känd poet och författare. Många av hans texter har blivit tonsatta genom åren. Foto: TT

Men hur pass välkänd är Dan Anderssons far, förskolläraren Adolf Andersson för allmänheten?

I Adolf Anderssons värld var trolldom, onda ögat och att stämma blod vardagskunskaper, de var nödvändiga för att överleva. Adolf kom från en urfattig kolarsläkt med rötter från svedjefinnarna och kloka gubbar och gummor var deras läkare och hjälpare. Trots sin fattigdom var han beläst, kunnig och en nyfiken människa som skrev med humor och glädje.

I en berättarföreställning som äger rum på Klintgården i Gåsborn, får nu publiken möjlighet att stifta en närmare bekantskap med den kände poetens far. Lars Hammar från Gåsborns Hembygdsförening ser fram emot föreställningen.

– Det är en kvinna som heter Maria Sedell som håller i föreställningen, hon är skådespelare och barnbarn till Dan Andersson. Maria berättar om sin farfars far, Adolf Andersson, som var en stor inspirationskälla för sonen och författaren Dan Andersson, berättar Lars.

Lars Hammar från Gåsborns hembygdsförening fick ett tips om föreställningen och ordnade så att även Klintgården gästas av ”Anderssons mirakel”.
Lars Hammar från Gåsborns hembygdsförening fick ett tips om föreställningen och ordnade så att även Klintgården gästas av ”Anderssons mirakel”. Foto: Sanna Emanuelsson

Trollbindande

Livet Nord är violinist och tillsammans med Maria Sedell skapar de en trollbindande berättar- och musikföreställning, där publiken får möta Adolf Anderssons magiska liv genom hans egna anteckningar.

– Föreställningen heter ”Andersson, mirakel i Finnmarken” och är ett samarbete med Riksteatern. Maria och Livet har gjort ett antal föreställningar redan och eftersom vi har tänkt att arrangera ett par kulturevenemang här på våren, så passade det bra att köra föreställningen på Klintgården i Gåsborn, säger Lars och ser fram emot att ta emot publiken den 24 mars.

Även Göran Dahlberg från Gåsborns hembygdsförening ser fram emot den kulturella föreställningen.

– Eftersom den handlar om pappan till Dan Andersson, så tror jag att det blir en lite annorlunda föreställning. Den kommer att passa perfekt hos oss på Klintgården, jag tror inte att så många känner till Adolf Andersson, så nyhetsvärdet i föreställningen är nog ganska stort. Adolf värnade om finnkulturen och Maria Sedell kommer att berätta om olika mirakel i Finnmarken, om kloka gubbar och magiska under, säger Göran.

Av finnkulturen finner man många spår i Värmland och även i Gåsborns socken finns det gamla finnbygder, till exempel Igelhöjden. Något som Göran tycker är extra trevligt, är att det faktiskt är en släkting i rakt nedstigande led som förmedlar Adolfs egna ord.

– Hittills har folk visat stort intresse och man är beredd att åka långväga för att få se föreställningen. Det är ju en Riksteaterproduktion, normalt sett så sätter de upp väldigt stora produktioner, men det här är ju perfekt för landsbygden. Det är för övrigt väldigt viktigt att det finns kultur på de mindre scenerna ute landsbygden, poängterar Göran.

Inger Hammar och Göran Dahlberg är upphovsmakarna till godsakerna som kommer att serveras i samband med Riksteaterns produktion ”Andersson, mirakel i Finnmarken”.
Inger Hammar och Göran Dahlberg är upphovsmakarna till godsakerna som kommer att serveras i samband med Riksteaterns produktion ”Andersson, mirakel i Finnmarken”. Foto: Emely Wallo Bergare

I samband med ”Andersson, mirakel i Finnmarken” kommer det att serveras fika i form av kaffe och hembakat och serveringen är öppen både innan och efter föreställningens slut.

Artikeltaggar

Dan AnderssonFinnmarkenFöreställningarFörfattareGåsbornKlintgårdenNöje/KulturPoesiRiksteaternVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.