Den nya politiska majoriteten har sagt upp hyresavtalet med Folkets hus-föreningen i Filipstad. Anledningen är att de menar att avtalet är alldeles för fantastiskt för föreningen.
Mattias Karlsson, föreståndare för Folkets hus, känner inte alls igen sig i den beskrivningen. Han ställer sig undrande till hur den politiska majoriteten resonerar.
Christer Olsson (M) förklarar att kommunen sagt upp hyresavtalet med Folkets hus-föreningen. Man ska nu förhandla fram ett nytt avtal, med mer marknadsmässiga hyror.
Det måste vara ganska fantastiskt att ha ett sånt hyresavtal. Hur det har kommit till stånd förvånas jag av.
Enligt honom har föreningen haft en överenskommelse med kommunen där man betalat noll kronor i hyra för att få tillgång till hela huset.
Kommunen har betalat driftkostnader för fastigheten, något som kostat 1 295 000 kronor per år. Dessutom har man betalat Folkets hus-föreningen 200 000 kronor per år för städning.
– Vi tycker inte att det är ett rimligt förhållningssätt. Det måste vara ganska fantastiskt att ha ett sånt hyresavtal. Hur det har kommit till stånd förvånas jag av, säger Christer Olsson.
Förutom att Folkets hus-föreningen är där gratis har de intäkter från flera hyresgäster. Bland annat hyr de ut till ABF, Socialdemokraterna, en facklig organisation och Filipstads energinät.
– Vi tycker att det är ett lite märkligt avtal. Det är ganska exklusivt, säger Christer Olsson.
Han förklarar att föreningen bland annat fixar med bio och det finns inga planer på att det ska försvinna.
– Det ska vi se till så att det finns kvar, säger han.
Enligt avtalet ska det sägas upp senast den sista mars, annars förlängs det ytterligare tolv månader. Genom att säga upp det nu kommer man att vara tvungen att förhandla om nya villkor från och med kommande årsskifte.
Christer Olsson menar att det nya avtalet bör bygga på mer marknadsmässig hyra.
– Vi tycker att det är viktigt att det sköts på rätt sätt.
Han intygar också att det inte är frågan om några Stockholmspriser.
– Vi får väl anpassa oss till lokala förhållanden i Filipstad, vad det kostar att hyra lokaler i Filipstad. Det blir Filipstadsanpassade hyror men från marknadsmässiga förhållanden. Alla andra lokaler som vi hyr ut hyrs ut på det sättet.
Christer Olsson menar också att det inte är hyresgästen som ska få hyror från andra hyresgäster utan kommunen.
– De blir knepigt när vi betalar driften och städningen och de får in hyrorna. Hur det här har kommit till stånd en gång i tiden kan man bara spekulera i, säger han.
Christer Olsson menar att det varit svårt att få fram avtalet och få transparens i ärendet.
Inte tillgång till hela huset
Mattias Karlsson, som är föreståndare för Folkets hus och som är anställd av Folkets hus-föreningen, tycker att det är olyckligt att Christer Olsson lyfter fram uppgifter som han ser som felaktiga.
– Det sägs att driftkostnaderna för fastigheten är 1 295 000 kronor per år och att vi har tillgång till hela huset. Men det stämmer inte. Biblioteket har 420 kvadratmeter som det använder, daglig verksamhet har 500 kvadratmeter och turistbyrån har 75 kvadratmeter. De ytorna får vi noll hyresintäkter för. Dessutom har SFI i stort sett alla uthyrningslokaler på övervåningen, sju klassrum och konferensrum samt fem kontor, som de använder på dagtid. Att det då framgår att det är vi som står för driftkostnaden på nära 1,3 miljoner kronor när de är kommunen som själv utnyttjar lokalerna blir konstigt, säger han.
Och fortsätter:
– Det vi använder lokalerna till, framförallt under kvällstid och helger, är för att berika förenings- och kulturlivet i kommunen.
Mattias Karlsson tycker också att det är märkligt att Christer Olsson inte nämnt vad som kommunen får i utbyte av Folkets hus-föreningens nollhyra.
– Vi sköter vaktmästeriet för hela övervåningen under dagtid. Vi bemannar hela huset från morgon till kväll varje dag, säger han.
Han reagerar också på att Christer Olsson har tyckt att det har varit svårt att få ta del av avtalet som tecknats mellan kommunen och Folkets hus-föreningen.
– Christer Olsson, och ingen annan heller från kommunen för den delen, har ens frågat om kontraktet. Avtalet är upprättat i två delar, kommunen har en del och vi har en del hos oss. Om kommunen inte kan hitta sin del kan jag inte ta ansvar för, men hade de slagit oss en signal och frågat om de kan få ta del av kontraktet hade jag kunnat ta fram det på en minut, säger han.
Och tillägger:
– Det låter ju som att vi får de här pengarna gratis, men vi står ju för ett underhåll av fastigheten och vi står för skottning och sandning under vintern. Det är ett arbete vi utför, det är inte bara så att vi får pengarna.
Detsamma gäller pengarna för städningen på 200 000 kronor per år.
– Det är lätt att uppfatta att det är pengar vi bara får, men det är ju en tjänst vi bidrar med. Innan avtalet skrevs hade kommunen en egen anställd person som skötte städningen. Det gick över till oss i utbyte mot de 200 000 kronorna. Jag kan tänka mig att det hade kostat mer för kommunen om de hade haft en egen anställd lokalvårdstekniker istället för att låta oss sköta städningen då vi är där på dagtid, säger han.
Bra samtal
Mattias Karlsson ser nu fram mot den kommande omförhandlingen av avtalet med kommunen.
– Vi har haft en bra dialog med kommunens fastighetsavdelning och därför känner jag mig trygg i att vi kommer att hitta en bra lösning som gynnar alla parter. Jag tycker att Filipstads kommun har väldigt stor nytta av avtalet som det ser ut redan idag. Att det här skulle vara något slags fantastiskt avtal till vår fördel är ingenting jag kan hålla med om, utan det är ett avtal som både kommunen och föreningen mår bra av, säger han.
Mattias Karlsson välkomnar också att den politiska majoriteten nu kommer att få mer insyn i verksamheten.
– En annan grej som är lite anmärkningsvärd i det hela kring uppsägningen av avtalet var att vi inte fick någon slags förhandsinformation om att den var på gång. Vi fick veta att avtalet var uppsagt dagen efter sammanträdet i kommunstyrelsens teknikutskott. Det gjordes utan någon som helst dialog innan, vi hade inte pratat med de styrande politikerna sedan de tillträdde efter valet. Vi möttes först efter uppsägningen och då var det på mitt initiativ som vi satte oss ner, säger han.
Och fortsätter:
– Det var ett bra samtal. Jag tror att mycket av det här handlar om missuppfattningar och att politikerna inte har varit insatta i hur verksamheten fungerar.