Hoppa till huvudinnehållet

Fullt hus i Klintgården – många ville veta mer om Dan Anderssons rötter

Publicerad:
En fullsatt salong fick lyssna till den fängslande berättelsen om Adolf Andersson, framförd av violinisten Livet Nord och skådespelerskan och tillika Dan Anderssons barnbarn Maria Sedell.
En fullsatt salong fick lyssna till den fängslande berättelsen om Adolf Andersson, framförd av violinisten Livet Nord och skådespelerskan och tillika Dan Anderssons barnbarn Maria Sedell. Foto: Pernilla Möllberg

I fredags kväll fylldes Klintgården i Gåsborn till bredden, nära 80 personer kom för att lyssna på föreställningen Andersson, mirakel i Finnmarken.

– Det är ju helt fantastiskt att det kommer så här pass mycket folk, kulturen på landsbygden lever i allra högsta grad, säger Anders Aronsson från Gåsborns hembygdsförening.

Poeten Dan Anderssons far Adolf Andersson fick liv via Dan Anderssons barnbarn, skådespelerskan Maria Sedell. Fängslande, beskrivande och skickligt berättade hon om Adolfs liv, vilket var fyllt av skrock och trolldom, onda ögat och stämma blod. Från första stund hänförde Maria publiken och till tonerna av violinisten Livet Nords trolska och emotionella spel, blev berättarföreställningen precis så magisk och spännande som utlovat.

– Det här känns ju väldigt roligt att folk sluter upp i den här omfattningen, det är faktiskt över all förväntan, säger Göran Dahlberg från Gåsborns hembygdsförening och Lars Hammar, även han medlem i föreningen instämmer och tycker att aftonens föreställning var väldigt sevärd och intressant. Han kan också konstatera att berättelser om finnmarken verkligen lockar och fängslar folk i de här bygderna.

Gåsborns hembygdsförening var aftonens arrangörer; till vänster Göran Dahlberg, Anders Aronsson och Lars Hammar.
Gåsborns hembygdsförening var aftonens arrangörer; till vänster Göran Dahlberg, Anders Aronsson och Lars Hammar. Foto: Pernilla Möllberg

Från Hällefors

I vimlet fann vi även ”milfolket”, Dan Forsberg och Lena Helsing, medlemmar i Torpcirkeln Silfvergrufvan, Hällefors.

– Det är självklart att vi åker hit för att beskåda föreställningen, det är viktigt att det arrangeras olika kulturevenemang på landsbygden. Trevligt att det kom så pass mycket folk, säger Dan och Lena.

I publiken fanns bland andra Lena Helsing och Dan Forsberg från Hällefors. De är medlemmar i Torpcirkeln Silfvergrufvan Hällefors och värnar naturligtvis om kulturen på landsbygden.
I publiken fanns bland andra Lena Helsing och Dan Forsberg från Hällefors. De är medlemmar i Torpcirkeln Silfvergrufvan Hällefors och värnar naturligtvis om kulturen på landsbygden. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

BerättelserDan AnderssonFöreställningarGåsbornHälleforsKlintgårdenKulturLandsbygdNöje/Kultur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.