Hoppa till huvudinnehållet

Filipstad tar kampen för barnhälsan: ”Vi ska vara en välmående kommun”

Publicerad:
Johanna Höjd är projektledare för Fritidsbanken i Filipstad.
Johanna Höjd är projektledare för Fritidsbanken i Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

Filipstads kommun är med i samverkan Jämlik barnhälsa och pilotprojektet ”Nu börjar vi med barnen”.

I fredags hölls en workshop på Fritidsbanken i Filipstad med deltagare från både lokal, regional och nationell nivå och man diskuterade barns rörelse utanför det organiserade föreningslivet, samt vilka underlag som behövs för att satsa på detta.

Arbetet med Jämlik barnhälsa handlar om samverkan för att minska övervikt och obesitas (fetma). Syftet är att man ska lyfta blicken från individen till samhället och synliggöra hur samhället kan påverka individens förutsättning och val.

Målet är ökad jämlikhet i hälsa hos barn. I Samverkan Jämlik barnhälsa deltar kommunerna Filipstad, Storfors och Säffle samt Friskvården i Värmland och Region Värmland.

Beslutsfattare och tjänstepersoner från Filipstad och Storfors samt RF-Sisu och Fritidsbanken workshoppade kring befintliga data om barn och ungas fysiska aktivitet, samt utvecklingsmöjligheter för främjande av ungas rörelse. Samtalet kretsade kring forskning, data, insatser och vilken typ av förutsättningar för av information och underlag som kan bidra till att skapa förutsättningar för alla barn och ungas fysiska aktivitet.

Gabriel Wikström är nationell samordnare för Agenda 2030.
Gabriel Wikström är nationell samordnare för Agenda 2030. Foto: Pernilla Möllberg

Gabriel Wikström, nationell samordnare Agenda 2030, har tidigare varit minister med ansvar för folkhälso-, sjukvårds- och idrottsfrågor.

– I min roll som nationell samordnare ska jag arbeta för att stärka, fördjupa och främja olika aktörer. Ett särskilt fokus i mitt arbete läggs på barns och ungas perspektiv och delaktighet. Det är till exempel viktigt att vi tidigt förebygger gängkriminalitet och psykisk hälsa hos barn och unga, säger Gabriel.

Och fortsätter:

– Organisationer och företag måste inse att de är en del av ett samhälle. Frågan måste vara; vill de verka i ett samhälle där till exempel barn inte har tillgång till fritidsaktiviteter? Utöver kärnverksamheten, vad kan man då göra mer , hur kan vår organisation, våra resurser och vår kompetens göra mer för att människor får det bättre, säger Gabriel Wikström.

Christer Olsson (M), kommunalråd, och Lotta Jonsson (M) deltog i workshopen.
Christer Olsson (M), kommunalråd, och Lotta Jonsson (M) deltog i workshopen. Foto: Pernilla Möllberg

Christer Olsson, kommunalråd (M) berättar att kommunen jobbar mot Vision Filipstad 30, en välmående kommun och då passar det här projektet som hand i handsken.

– Målet är att vi ska vara en välmående kommun med en god folkhälsa och då börjar man med barn och unga. Vi gör nu en kraftsamling tillsammans med idrottsrörelsen vad gäller fysisk aktivitet. Fritidsbanken finns för att barn gratis ska få låna utrustning och därigenom kunna prova på olika idrotter, berättar Olsson.

Han fortsätter:

– Vi har fått en föreningsutvecklare från RF-Sisu till Filipstads kommun i två år. Hon ska hjälpa till att utveckla olika föreningar, men framför allt inom idrotten. Det känns ju väldigt bra att vi nu satsar på folkhälsoperspektivet, vi har till exempel en hög sjukdoms frånvaro, vårt mål är att vända det och om man lär barnen att leva sunt från allra första början, så fortsätter de förmodligen på den inslagna banan. Lotta Jonsson, kommunfullmäktiges ordförande instämmer med Christer Olsson.

Johanna Höjd är projektledare för Fritidsbanken i Filipstad.

– Det känns viktigt att vi är en del av projektet. Det är viktigt för att man får tillgång till spontanidrotten, förklarar hon.

Matilda Legeby är projektledare Agenda 2030 och Janette Grahn Vera Gajardo representerar Region Värmland.
Matilda Legeby är projektledare Agenda 2030 och Janette Grahn Vera Gajardo representerar Region Värmland. Foto: Pernilla Möllberg

Matilda Legeby är projektledare Agenda 2030.

– Barn har olika förutsättningar och livsvillkor. Idag jobbar vi mycket med att förebygga, men i framtiden ska vi även jobba med det som man redan kan och kunna bli starkare i det.

Janette Grahn Vera Gajardo, Region Värmland

– Det är många olika saker som ligger bakom övervikt och fetma hos barn och unga. Vi måste fokusera på hela samhället som idag är väldigt ojämlikt. Det spelar stor roll vilka förutsättningar man har. Vi måste jobba med att stärka barns sociala förmågor, utveckla och omsätta i praktiken.

Artikeltaggar

BarnChrister OlssonEkonomiFilipstadFilipstads kommunFritidsbankenIdrottJohanna HöjdLotta JonssonModeraternaOrganisationerRegion VärmlandSäffleSamhälleSportStorfors kommunVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.