Jubelveterantecknet utdelat – 50 år i Odd Fellow för Kenny

Publicerad:
Kenny Ludvigsson uppmärksammades för sina 50 år i Odd Fellow genom att få Jubelveterantecknet. I samband med firandet fanns ett antal ordernsbröder från Filipstad på plats. Från vänster: Arvid Dahlqvist, Jan Malmberg, Ulf Davidsson, Johnny Lindh, Tommy Pettersson, Lennart Bergsten och Willy Nordström. Främre raden, sittandes från vänster: Rolf Mårth, Kenny Ludvigsson och Per-Arne Nilsson. Foto: Privat

Kenny Ludvigsson har varit med i Odd Fellow i 50 år.

Det var därför hög stämning i Hagfors logen när distriktsstorsiren Per-Arne Nilsson delade ut Jubelveterantecknet.

Det var även många Odd Fellow bröder från Filipstad som närvarade vid denna högtidliga ceremoni.

Musikern Kenny Ludvigsson bor idag i Hagfors men föddes i Filipstad.

I egenskap av Gunde Johansson-stipendiat invigde han Gundestatyn i Filipstad 2011 och nämnas kan att hans farbror var Gösta Ludvigsson, tidigare föreståndare för Folkets Hus. Kenny besöker ofta sin födelsestad och inte sällan blir det besök på Odd Fellow logen i Filipstad.

När Kenny fick erbjudande om att om att gå med i Odd Fellow var orden inte på något sätt främmande för honom, eftersom hans dåvarande chef, järnhandlare Dag Magnusson, var en drivande kraft och en av grundarna till logen 128 Torsten Rudenschöld i Hagfors.

– Magnusson frågade om jag skulle vara intresserad av att bli medlem, och så blev det. Jag gick med när jag var 29 år, det har nu blivit 50 år i orden, uppdragen har varit många och intresset har hållit i sig genom åren, berättar Kenny.

Inte vanligt

Det är inte jättevanligt att man delar ut Jubelveterantecknet i distriktet, kanske ett par, tre gånger om året, enligt distriktsstorsire Per-Arne Nilsson.

– Det kommer att bli mindre vanligt framöver, förr gick man med i logen i unga år, det är en annan tid nu. Många är upptagna med olika verksamheter i samhället idag, konstaterar han och berättar han att gick själv med 1984.

Ordensväsendet i dagsläget brottas med utmaningar. Medlemmarna är överlag allt äldre och det är svårt med föryngring. Men Per-Arne Nilsson menar att ordensväsendet behövs och har en viktig roll i samhället.

– Ordensväsendet idag har en utmaning absolut, vi behöver bli fler till antalet och det finns ett starkt behov av föryngring. Rent ekonomiskt är det också en utmaning, då flertalet loger antingen hyr eller äger sina fastigheter. Fler medlemmar behövs, så att inte medlemsavgifterna ska behöva höjas för att täcka hyran och underhåll för fastigheter, förklarar Per-Arne.

Han fortsätter:

– Ordensväsendet har en viktig roll i samhället även idag, vi tar hand om varandra och vi har en väldigt viktig social uppgift. En del bröder och systrar lever ensamma, som medlem i Odd Fellow finner man en stor gemenskap, säger Per-Inge och tillägger att logen i Örebro går mot strömmen och har många yngre medlemmar.

Den kvinnliga grenen i Odd Fellow kallas Rebecka och i Karlstad finns det en Rebeckaloge, i Filipstad finns det en damklubb. Den som är intresserad av att gå med i Odd Fellow blir rekommenderad av medlemmar och man kan gå med då man fyllt 18 år.

Kvällen började med det vanliga mötet och utdelning av det tecken som tillkommer en Jubelveteran och därefter en trevlig gemenskap i matsalen.

Artikeltaggar

FilipstadHagforsHögtiderMänskligtOdd FellowÖrebro

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare